Η κυβέρνηση της Σουηδίας εξετάζει σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της επιστράτευσης, καθώς επιτροπή που έχει διοριστεί για την αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης της χώρας εισηγείται τη σημαντική αύξηση του ορίου ηλικίας επιστράτευσης των πρώην αξιωματικών – από τα 47 στα 70 έτη.
Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων που λαμβάνει η Στοκχόλμη για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της, με φόντο το τεταμένο διεθνές περιβάλλον ασφάλειας.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η επιτροπή: «Η ανάγκη των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων για αξιωματικούς δικαιολογεί την παράταση της στρατιωτικής υπηρεσίας, ανεξαρτήτως επιπέδου συναγερμού, για εκείνους που στο παρελθόν υπηρέτησαν ως επαγγελματίες ή έφεδροι αξιωματικοί».
Σε περίπτωση έγκρισης της συγκεκριμένης ρύθμισης, το δικαίωμα κλήσης για στράτευση θα επεκτείνεται πλέον σε όλους τους πρώην αξιωματικούς έως και την ηλικία των 70 ετών.
Υπό το βάρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Σουηδία έχει τροποποιήσει το δόγμα της εθνικής ασφάλειας και εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2024, συνεχίζοντας παράλληλα να ενισχύει τις αμυντικές δαπάνες.
Συγκεκριμένα, το 2024 οι σχετικές δαπάνες ανέρχονται στο 2,4% του ΑΕΠ, με στόχο αύξησης στο 3,5% έως το 2032. Σε αυτό το πλαίσιο, από το 2017 έχει επαναφέρει και τη μερική στράτευση για άνδρες και γυναίκες, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της αβέβαιης παγκόσμιας κατάστασης ασφαλείας.
Όπως έχει ήδη δηλώσει η σουηδική κυβέρνηση, βασική προτεραιότητα αποτελεί η επέκταση του μεγέθους και των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα και στη συγκέντρωση πυρομαχικών.
Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ειδικά σε επίπεδο αξιωματικών, αποτελεί χρόνιο πρόβλημα που λειτουργεί ως τροχοπέδη στις φιλοδοξίες ενίσχυσης της χώρας στον αμυντικό τομέα.
Σε σχετικές του δηλώσεις, ο υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον τόνισε χαρακτηριστικά: «Κάνουμε πολύ μεγάλες επενδύσεις στη στρατιωτική άμυνα. Εστιάζουμε κυρίως στην αύξηση των προμηθειών υλικού.
Αλλά θα πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων». Το επόμενο διάστημα, το ενδιαφέρον στρέφεται στην επικύρωση της προτεινόμενης διάταξης, η οποία δύναται να σηματοδοτήσει νέα σελίδα στην αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας της χώρας