Συνεχίζεται η κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, με τουλάχιστον 43 νεκρούς σύμφωνα με την τοπική Πολιτική Προστασία, ως αποτέλεσμα στρατιωτικών πληγμάτων και πυρών του ισραηλινού στρατού. Παρ' όλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι «ελπίζει» σε επίτευξη κατάπαυσης του πυρός για 60 ημέρες, εντός της εβδομάδας, παρά την εμφανή στασιμότητα των έμμεσων διαπραγματεύσεων στο Κατάρ μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ από τις 6 Ιουλίου στη Ντόχα, έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, με τα δύο μέρη να αλληλοκατηγορούνται για το πάγωμα των συνομιλιών. Στόχος των επαφών παραμένει ο τερματισμός του 21 μηνών πολέμου στην περιοχή.
Παράλληλα, επτά οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών με κοινή ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι η έλλειψη καυσίμων στη Γάζα έχει φτάσει σε «κρίσιμο επίπεδο», επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον ήδη δοκιμαζόμενο πληθυσμό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής δικτύου παλαιστινιακών ΜΚΟ, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι ανάγκες για καύσιμα ξεπερνούν τα 275.000 λίτρα την ημέρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες εισήλθαν μόλις 150.000 λίτρα.
Σοβαρές ανθρώπινες απώλειες σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές του θύλακα: 11 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σκοτώθηκαν σε πλήγμα αγοράς στη βόρεια Γάζα, άλλοι τρεις σε καταυλισμό εκτοπισμένων στο νότο, ενώ 20 έχασαν τη ζωή τους στη Νουσέιρατ, εκ των οποίων δέκα, ανάμεσά τους και παιδιά, βρέθηκαν νεκροί σε σημείο διανομής πόσιμου νερού.
Στρατιωτικές επιχειρήσεις και διαπραγματευτικά αδιέξοδα
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επιθέσεις εναντίον μελών του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, αναγνωρίζοντας πως ορισμένοι πύραυλοι έπεσαν εκτός στόχου λόγω «τεχνικών λαθών», ενώ η αεροπορία φέρεται να έχει πλήξει πάνω από 150 στόχους μέσα σε ένα 24ωρο.
Εν μέσω αυτής της κατάστασης, πολίτες στο νοσοκομείο Αλ Ακσά θρηνούσαν απώλειες αγαπημένων τους στη Νουσέιρατ. Όπως ανέφερε κάτοικος της περιοχής, το μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα είναι ξεκάθαρο: «σταματήστε τον πόλεμο. Φτάνει (...) Σκοτώνουν αμάχους, δεν γλιτώνει κανένας».
Λόγω των περιορισμών ενημέρωσης και της δυσκολίας πρόσβασης στη Γάζα, ανεξάρτητη επιβεβαίωση των γεγονότων είναι δύσκολη, όπως σημειώνει το AFP.
Νέες προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας καταγράφονται, με πλοίο να αποπλέει από τη Σικελία προς τη Γάζα, έναν μήνα μετά την αναχαίτιση προηγούμενης αποστολής από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Διαπραγματευτικά, η Χαμάς εμφανίζεται να απορρίπτει κατηγορηματικά το ισραηλινό πλάνο που προβλέπει διατήρηση των ενόπλων δυνάμεων σε πάνω από 40% της επιφάνειας της Γάζας, ενώ γίνεται λόγος από παλαιστινιακές πηγές για σχεδιασμό μαζικού αναγκαστικού εκτοπισμού προς την Αίγυπτο ή άλλες χώρες.
Την ίδια στιγμή, εξελίξεις παρατηρούνται σε θέματα εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας και ανταλλαγής ομήρων μεταξύ Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ και ομήρων που βρίσκονται στη Γάζα, με ισραηλινούς αξιωματούχους να δηλώνουν πως το Ισραήλ επιδεικνύει «ευελιξία», αλλά να κατηγορούν αντίστοιχα τη Χαμάς για προσπάθεια υπονόμευσης των διαπραγματεύσεων.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τους διακηρυγμένους στόχους του πολέμου, δηλαδή την απελευθέρωση όλων των ομήρων, τον πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς και την απομάκρυνσή της από τον θύλακα.
Στο εσωτερικό του Ισραήλ, συγγενείς ομήρων διαδηλώνουν απαιτώντας την επιστροφή τους και την άμεση λήξη του πολέμου. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 49 όμηροι παραμένουν στη Γάζα από τους 251 που απήχθησαν στη μεγάλη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, με τους 27 να έχουν δηλωθεί ως νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.