ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Big Ben και Μετρό
Φωτο: Shutterstock

Νέες συλλήψεις υποστηρικτών της Palestine Action στο Λονδίνο

Σαράντα ένας άνθρωποι συνελήφθησαν το Σάββατο στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης υπέρ της απαγορευμένης ομάδας.

Συνολικά 41 άτομα συνελήφθησαν το Σάββατο στη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς συμμετείχαν σε συγκέντρωση υπέρ της απαγορευμένης συλλογικότητας Palestine Action («Δράση για την Παλαιστίνη»). Η διαμαρτυρία οργανώθηκε για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

Όπως έγινε γνωστό μέσω X (Twitter), οι αρχές προχώρησαν σε 41 συλλήψεις για συμμετοχή σε διαδήλωση υπέρ της πλέον απαγορευμένης Palestine Action. Επιπλέον, ακόμη ένα άτομο συνελήφθη με την κατηγορία της «επίθεσης» και πρόκλησης σωματικών βλαβών.

Εκπρόσωπος της συλλογικότητας Defend Our Juries, η οποία συντόνισε τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία στο Λονδίνο αλλά και σε άλλες βρετανικές πόλεις, επιβεβαίωσε τη μαζική διάσταση των συλλήψεων. Σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για «βίαιη επέμβαση της λονδρέζικης αστυνομίας» που οδήγησε σε συλλήψεις άνω των 40 διαδηλωτών στην πλατεία του κοινοβουλίου, εξαιτίας της ανάρτησης πλακάτ με συνθήματα κατά της γενοκτονίας και υπέρ της Palestine Action.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε «ποιον νομίζει η αστυνομία ότι υπηρετεί στην υπόθεση αυτή;» και χαρακτήρισε την απαγόρευση της συλλογικότητας ως «οργουελιανή», αναδεικνύοντας τη θεσμική αυστηρότητα της νέας νομοθεσίας.

Το σκηνικό της διαμαρτυρίας και το πολιτικό πλαίσιο

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 13:00 (τοπική ώρα) στην πλατεία του κοινοβουλίου, μπροστά από το άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι. Οι διαδηλωτές διατήρησαν ήρεμο κλίμα, κρατώντας πλακάτ με την αναγραφή «Είμαι κατά της γενοκτονίας. Είμαι υπέρ της Palestine Action», όπως διαπίστωσαν ανταποκριτές διεθνών μέσων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, αντίστοιχη κινητοποίηση οδήγησε στη σύλληψη 29 ατόμων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν επαγγελματίες του τομέα της υγείας και ιερωμένοι, γεγονός που καταδεικνύει την ευρεία κοινωνική απήχηση του θέματος.

Το βρετανικό κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, ενέκρινε νωρίτερα τον Ιούλιο την απαγόρευση και τον χαρακτηρισμό της Palestine Action ως «τρομοκρατικής οργάνωσης».

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από περιστατικό βανδαλισμού σε βάση της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας, με τέσσερις εμπλεκόμενους να βρίσκονται προφυλακισμένοι ενόψει της ακροαματικής διαδικασίας στις 18 Ιουλίου.

Αντιδράσεις και κριτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Μετά από επείγουσα προσφυγή, δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε το αίτημα άρσης της απαγόρευσης, η οποία βασίζεται σε ευρεία νομοθεσία για την τρομοκρατία (νόμος του 2000). Η απόφαση αυτή προκάλεσε κριτική τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Ειδικοί του ΟΗΕ επεσήμαναν πως οι «απλές υλικές φθορές» και οι «ενέργειες που δεν έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή κανενός» δεν δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της Palestine Action ως τρομοκρατικής οργάνωσης, εκφράζοντας ανησυχία για την αυστηροποίηση της κρατικής στάσης απέναντι σε κοινωνικά κινήματα και μορφές διαμαρτυρίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ