ΓΔ: 1948.73 -1.10% Τζίρος: 23.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:07:33
Φωτό: Shutterstock

Περισσότερες από 150 χώρες επηρεάζουν οι καταιγίδες άμμου και σκόνης

«Περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνοι σκόνης απελευθερώνονται ετησίως, κάτι που ισοδυναμεί με 300 Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας» στην Αίγυπτο, δήλωσε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Περίπου 330 εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 150 χώρες επηρρεάζουν οι καταιγίδες άμμου και σκόνης και προκαλούν αυξανόμενες ζημιές στην υγεία, τις οικονομίες και το περιβάλλον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το Associated Press.

«Περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνοι σκόνης απελευθερώνονται ετησίως, κάτι που ισοδυναμεί με 300 Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας» στην Αίγυπτο, δήλωσε η εκπρόσωπος του οργανισμού Λόρα Πάτερσον στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Περισσότερο από το 80% της σκόνης του κόσμου προέρχεται από τις ερήμους της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, είπε, αλλά έχει παγκόσμιο αντίκτυπο επειδή τα σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα σε ηπείρους και ωκεανούς.

Σήμερα, η Γενική Συνέλευση σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση των Καταιγίδων Άμμου και Σκόνης και ορίζει την περίοδο 2025-2034 ως τη Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση των Καταιγίδων Άμμου και Σκόνης.

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Φιλήμον Γιανγκ, δήλωσε ότι οι καταιγίδες «γίνονται γρήγορα μια από τις πιο παραβλεπόμενες αλλά τεράστιες παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας».

«Οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, την υποβάθμιση της γης και τις μη βιώσιμες πρακτικές», είπε.

Στην ομιλία του την Πέμπτη, η οποία διαβάστηκε από τον αναπληρωτή πρόεδρο της συνέλευσης, ο Γιανγκ δήλωσε ότι τα αερομεταφερόμενα σωματίδια από τις καταιγίδες άμμου και σκόνης συμβάλλουν σε 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Είπε ότι προκαλούν αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών έως και 25%, οδηγώντας σε πείνα και μετανάστευση.

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ρόλα Ντάσι, επικεφαλής της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Δυτική Ασία, δήλωσε στη συνέλευση ότι το οικονομικό κόστος των καταιγίδων ήταν «εκπληκτικό».

Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το ετήσιο κόστος αντιμετώπισης της σκόνης και των αμμοθύελλων ανέρχεται σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί περίπου στο 2,5% του ΑΕΠ, είπε.

«Μόνο αυτή την άνοιξη, η αραβική περιοχή έχει βιώσει οξεία αναστάτωση», δήλωσε η Ντάσι, επικαλούμενη σφοδρές καταιγίδες στο Ιράκ που κατέκλυσαν νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, και καταιγίδες στο Κουβέιτ και το Ιράν που ανάγκασαν σχολεία και γραφεία να κλείσουν.

Σκόνη από την έρημο Σαχάρα στην Αφρική έχει φτάσει στην Καραϊβική και τη Φλόριντα, είπε,

Η Ντάσι, η οποία είναι επίσης συμπρόεδρος του Συνασπισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση των Καταιγίδων Άμμου και Σκόνης, δήλωσε ότι περισσότερες από 20 υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμοί εργάζονται για να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για καταιγίδες και για να αντιμετωπίσουν άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων υγείας και οικονομικών.

Κάλεσε όλες τις χώρες να συμπεριλάβουν τις καταιγίδες άμμου και σκόνης στα παγκόσμια και εθνικά προγράμματα.

«Από την αποκατάσταση της γης και τη βιώσιμη γεωργία έως τα ολοκληρωμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, έχουμε τα εργαλεία για να δράσουμε», δήλωσε η Ντάσι. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι συλλογική αποφασιστικότητα και χρηματοδότηση για την εφαρμογή αυτών των λύσεων σε μεγάλη κλίμακα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ