Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, με 461 ψήφους υπέρ, 121 κατά και 107 αποχές, την Έκθεση Προόδου για τη Βόρεια Μακεδονία για τα έτη 2023 και 2024, η οποία συνοδεύτηκε από σημαντικές τροποποιήσεις.
Κατόπιν κοινής τροπολογίας των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και της Renew Europe, αφαιρέθηκαν όλες οι αναφορές σε «μακεδονική εθνική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα».
Οι όροι αυτοί περιλαμβάνονταν στο αρχικό κείμενο που είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων τον Ιούνιο, προκαλώντας τότε την έντονη αντίδραση των Βούλγαρων ευρωβουλευτών.
Η Σόφια είχε υποστηρίξει πως τέτοιες αναφορές προκαλούν διχόνοια και δεν συνάδουν με τον σκοπό της Έκθεσης, ενώ επέμεινε ότι η γλώσσα και η ταυτότητα της Βόρειας Μακεδονίας έχουν βουλγαρικές ρίζες και δεν προϋπήρχαν του 1945.
Αντιδρώντας στην τροποποίηση, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έκανε λόγο για «επαίσχυντη ενέργεια» και κατηγόρησε τη Βουλγαρία ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.
«Η Βουλγαρία εργάζεται εναντίον μας εδώ και δεκαετίες, με στόχο την εξάλειψη της μακεδονικής ταυτότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο εισηγητής της Έκθεσης, Αυστριακός ευρωβουλευτής Τόμας Βάιτς, επέκρινε τη στάση ορισμένων Βούλγαρων ευρωβουλευτών, τους οποίους κατηγόρησε για «πολιτική εργαλειοποίηση» της διαδικασίας προς ίδιον όφελος.
Οι σχέσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας παραμένουν τεταμένες, κυρίως λόγω εθνικών και γλωσσικών διαφορών.
Παρά την επίτευξη συμβιβαστικής πρότασης το 2022, που προέβλεπε τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας ώστε να αναγνωριστεί η βουλγαρική μειονότητα, η νέα κυβέρνηση Μίτσκοσκι αρνείται να την εφαρμόσει.
Η Ε.Ε. έχει καταστήσει σαφές ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση αυτής της συνταγματικής προϋπόθεσης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία, αριθμό που η Σόφια αμφισβητεί, υποστηρίζοντας ότι οι μέθοδοι απογραφής απέκλεισαν πολλούς Βούλγαρους κατοίκους.
Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει ενταθεί περαιτέρω τον τελευταίο χρόνο, μετά την άνοδο του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE στην εξουσία στα Σκόπια, που εκφράζει σκληρότερη στάση έναντι των βουλγαρικών αιτημάτων.