ΓΔ: 1950.16 -1.03% Τζίρος: 27.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:15:33
Γιώργος Γεραπετρίτης συνάντηση
Φώτο: Giorgos Zachos / SOOC

Γεραπετρίτης: Διπλωματική δυστοκία στο ταξίδι της ΕΕ στη Λιβύη

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για διπλωματικά λάθη στο ταξίδι της ΕΕ στη Λιβύη, εξουδετέρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου και αυστηρή στάση στο μεταναστευτικό.

Σε τοποθέτησή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε σε «οργανωτική δυστοκία» κατά τη διοργάνωση του πρόσφατου ταξιδιού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λιβύη, γεγονός που, όπως επισήμανε, είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία τήρησης των διπλωματικών πρωτοκόλλων.

 Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως το ταξίδι δεν διοργανώθηκε από την Ελλάδα, αλλά εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απευθυνόμενος στα σχόλια της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι «η απλοϊκότητα με την οποία η αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται τα γεωπολιτικά φαινόμενα είναι πάρα πολύ ανησυχητική»

Επισημαίνοντας πως η ευθύνη της επίσκεψης δεν ανήκει στην Ελλάδα, σημείωσε πως «είτε υπάρχει βαθύτατη άγνοια των φαινόμενων, είτε υπάρχει ένας αντιπολιτευτικός οίστρος, ο οποίος ωφέλιμος για τη χώρα δεν είναι».

Ο υπουργός επανέλαβε τη σημασία της διατήρησης διαύλων επικοινωνίας με τη Λιβύη, λόγω της άμεσης γεωγραφικής γειτνίασης των δύο χωρών. «Δεν εγκαταλείψαμε ποτέ την Λιβύη», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η Λιβύη παραμένει στο επίκεντρο του ελληνικού ενδιαφέροντος και η Ελλάδα τηρεί ισόρροπη στάση απέναντι σε όλες τις πλευρές σε ένα χωρισμένο κράτος.

Όπως έκανε γνωστό, είχε πρόσφατα παραγωγική συζήτηση με τον κ. Χαφτάρ και τους υιούς του, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και η αντίστοιχη αντιπροσωπεία. Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε πως η Ελλάδα προβάλλει σταθερά τη θέση ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και ανυπόστατο. Μάλιστα, προανήγγειλε επίσκεψη στην Τρίπολη στις 15 Ιουλίου, για συνάντηση με την κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης.

Εξηγώντας τη νομική προσέγγιση στο ζήτημα, επισήμανε ότι «το άκυρο και το ανυπόστατο υφίσταται ανεξαρτήτως του ποιος κυρώνει» και ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, Τουρκία και Λιβύη δεν μπορούν να συνάψουν τέτοια συμφωνία διότι δεν διαθέτουν αντικείμενες ακτές.

Ιστορικά, οι συνομιλίες με τη Λιβύη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ξεκίνησαν από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθούν. Ο υπουργός διευκρίνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε «απόλυτη συνεννόηση» με την Αίγυπτο ως άμεσα γειτονική χώρα της Λιβύης.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπως υπογράμμισε, «εξουδετερώνεται στην πράξη με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας». Τόνισε δε, πως κάθε ενεργός άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, από την έκδοση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού μέχρι και την προκήρυξη οικοπέδων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), προκαλεί αναμενόμενες αντιδράσεις.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η κατάσταση στην Αφρική παρουσιάζει σημαντική αστάθεια, με την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία να βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένες ροές, προερχόμενες αντίστοιχα από την ανατολική και δυτική Λιβύη. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει ήδη κινητοποιηθεί, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, για να ελέγξει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές, εφαρμόζοντας αυστηρούς ελέγχους και ενισχύοντας την επιτήρηση των συνόρων.

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία των ισχυρών διπλωματικών συμμαχιών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο, γεγονός που ενισχύει τη γεωπολιτική της θέση στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια προσεκτική εξωτερική πολιτική, διατηρώντας ισορροπημένες σχέσεις και με τις δύο πλευρές της Λιβύης, καθώς αμφότερες ασκούν εξουσία στη χώρα.

Στη συνάντηση με τον κ. Χαφτάρ, συζητήθηκαν επίσης τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, με τον κ. Γεραπετρίτη να διαμηνύει ότι η Ελλάδα έχει διάθεση να διαπραγματευτεί για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. 

Προανήγγειλε δε, την αποστολή ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην ανατολική Λιβύη στις αρχές Σεπτεμβρίου, με στόχο την ενίσχυση του εμπορικού αποτυπώματος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. 

«Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να μην ασκήσει με αυστηρότητα τα δικαιώματα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να καταστεί η Ελλάδα μία δεξαμενή παράτυπης μετανάστευσης», σημείωσε.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε την επιμονή της Ελλάδας στα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά και στη σημασία του δομημένου διαλόγου με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών. 

«Ελλάδα και Τουρκία είναι γειτονικές χώρες, θα πρέπει να συζητούν, θα πρέπει να προλαμβάνουν κρίσεις.», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες διατηρούν τις νομικές τους θέσεις ανεπηρέαστες.

Τόνισε, ακόμη, ότι η Ελλάδα ενεργά προασπίζεται τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Εάν υπάρχουν αντιδράσεις, αυτές θα τις διαχειριστούμε, αλλά εξαιτίας των αντιδράσεων να υπαναχωρήσουμε από τα δικαιώματα μας, αυτό δεν θα γίνει ποτέ», είπε κατηγορηματικά.

Σχετικά με την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα αυτό, το οποίο θα ασκήσει στο κατάλληλο χρονικό σημείο, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. 

Υπενθύμισε δε, ότι η τρέχουσα κυβέρνηση επεξέτεινε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεγαλώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, με ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, και πως η Ελλάδα χαίρει σεβασμού τόσο από τις μεγάλες δυνάμεις όσο και από Ευρωπαίους και αραβικούς συμμάχους.

Τέλος, απαντώντας στην κριτική για το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις αρχές του διεθνούς δικαίου και δεν θα μεταβάλει επιλεκτικά τη στάση της με βάση τις συγκυρίες. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία ασκεί μια πολιτική αρχών και αυτό το εκτιμούν όλοι.»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαφτάρ-Λιβύη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λιβύη απορρίπτει τις θέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες

Η Λιβύη με ρηματική διακοίνωση ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ, για τα εξωτερικά όρια των θαλάσσιων ζωνών της, εκφράζοντας αντιρρήσεις για τις ενέργειες Ελλάδας και Αιγύπτου στη Μεσόγειο.