Σε ευθεία διάψευση των δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε η Τεχεράνη, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε υπέβαλε αίτημα για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον.
Η απάντηση της ιρανικής πλευράς ήρθε μετά τις δηλώσεις του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπου ισχυρίστηκε ότι το Ιράν «θέλει να μιλήσει» και ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί σχετικές συνομιλίες.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαΐλ Μπαγαϊ, ξεκαθάρισε μέσω του πρακτορείου Tasnim πως «δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα για συνάντηση από την πλευρά μας προς την αμερικανική».
Η τοποθέτηση έρχεται σε μια περίοδο εξαιρετικά αυξημένης έντασης, μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, η επίθεση της 13ης Ιουνίου χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη πράξη του 12ήμερου πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Τα πλήγματα, κυρίως αεροπορικά, είχαν στόχο ανώτερους αξιωματικούς των Φρουρών της Επανάστασης και επιστήμονες του πυρηνικού προγράμματος. Ο πιο πρόσφατος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 1.060 νεκρούς.
Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν έχει επιδιώξεις για πυρηνικά όπλα και επιμένει στο δικαίωμά της να αναπτύσσει πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα για ενεργειακή χρήση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η χώρα του «δεν έχει πρόβλημα» να επιστρέψει στον διάλογο με τις ΗΠΑ, παρά τις εχθροπραξίες.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων από τον συντηρητικό Τύπο του Ιράν, που έκανε λόγο για υπερβολικά «ήπια γλώσσα» απέναντι σε μια χώρα που μόλις συμμετείχε σε βομβαρδισμούς ιρανικών εγκαταστάσεων.
Η εφημερίδα Kayhan, με άμεσες διασυνδέσεις με τον Ανώτατο Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, διερωτάται: «Είναι σωστό να καθίσουμε ξανά στο τραπέζι με αυτούς που μάτωσαν τον λαό μας;».
Αντίστοιχα, η Javan κατακρίνει τη ρητορική του προέδρου ως «υπερβολικά ευγενική», ενώ η μεταρρυθμιστική Ham Mihan βλέπει θετικά την επανεκκίνηση της επικοινωνίας με τα διεθνή μέσα.
Η ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω στις 22 Ιουνίου, όταν οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε υπόγειες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό και σε πυρηνικές υποδομές στο Ισφαχάν και το Νατάνζ.
Αν και το εύρος των ζημιών παραμένει αδιευκρίνιστο, τα γεγονότα αναζωπυρώνουν τους φόβους για νέα ψυχροπολεμική σύγκρουση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.