Σε μια περίοδο αυξημένων εμπορικών εντάσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή δασμών έως και 34,9% στο ευρωπαϊκό μπράντι για τα επόμενα πέντε χρόνια, έπειτα από έρευνα αντιντάμπινγκ που ξεκίνησε τον Ιανουάριο.
Το μέτρο, που τίθεται σε ισχύ από το Σάββατο 5 Ιουλίου, αφορά κυρίως εισαγωγές κονιάκ, κυρίως γαλλικής προέλευσης.
Ωστόσο, από τους επιβαρυντικούς δασμούς εξαιρούνται μεγάλοι παραγωγοί, όπως οι Pernod Ricard, LVMH και Remy Cointreau, υπό την προϋπόθεση ότι πωλούν σε προκαθορισμένη ελάχιστη τιμή, την οποία το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν αποσαφηνίζει.
Η κινεζική πλευρά άνοιξε την έρευνα ως απάντηση στη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή έρευνα για κρατικές επιδοτήσεις στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Οι γαλλικές εξαγωγές κονιάκ, που αντιστοιχούν σε περίπου 3 δισ. δολάρια ετησίως, αποτελούν βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής παρουσίας στον τομέα των οινοπνευματωδών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εμπορίου, Όλαφ Γκιλ, έκανε λόγο για μέτρα που «παραβιάζουν διεθνείς κανόνες» και χαρακτήρισε την εξέλιξη «απογοητευτική».
Όπως ανέφερε, η Κομισιόν εξέφρασε επανειλημμένα αντιρρήσεις για τη διαδικασία της κινεζικής έρευνας, χωρίς ωστόσο να ληφθούν υπόψη.
Ο ίδιος προειδοποίησε για «ανησυχητικό μοτίβο κατάχρησης εμπορικών μέσων άμυνας από την Κίνα» και δήλωσε ότι η ΕΕ θα μελετήσει προσεκτικά τα μέτρα προτού αποφασίσει τα επόμενα βήματα για την προστασία των ευρωπαϊκών οικονομικών συμφερόντων.
Από την πλευρά της Γαλλίας, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό χαρακτήρισε την κινεζική απόφαση «θετικό βήμα», επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα, όπως ο αποκλεισμός κάποιων παραγωγών από τις εξαιρέσεις. Ο ίδιος επρόκειτο να συζητήσει περαιτέρω το θέμα με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι στο Παρίσι.
Στον ορίζοντα βρίσκεται και η προθεσμία της 9ης Ιουλίου για την επιβολή αμερικανικών δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Ο Όλαφ Γκιλ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και ότι ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ θα έχει συνομιλίες με τα κράτη-μέλη για τη χάραξη της επόμενης στρατηγικής.
Η κατάσταση υπογραμμίζει τη ρευστότητα των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ τόσο με την Κίνα όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον κλάδο των ευρωπαϊκών εξαγωγών να βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων.