ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
Φωτογραφία Shutterstock

Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας υπό τουρκική διαμεσολάβηση

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν ξανά αιχμαλώτους πολέμου, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης – Δεν έχουν ανακοινωθεί οι ακριβείς αριθμοί.

Η Ρωσία και η Ουκρανία πραγματοποίησαν νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη. 

Αν και δεν διευκρινίστηκε ο ακριβής αριθμός των απελευθερωμένων από κάθε πλευρά, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό βίντεο με περίπου 15 στρατιώτες να πανηγυρίζουν την επιστροφή τους, κρατώντας ρωσικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της πατρίδας τους.

Την ανταλλαγή επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας πως ανάμεσα στους απελευθερωμένους βρίσκονται στρατιώτες που κρατούνταν από το 2022 καθώς και πολίτες. «Η Ουκρανία στοχεύει στην απελευθέρωση όλων των συμπατριωτών μας που κρατούνται από τη Ρωσία», τόνισε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram.

Η ανταλλαγή αυτή αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας της 2ας Ιουνίου, κατά την οποία τα δύο κράτη δεσμεύτηκαν να απελευθερώσουν αιχμαλώτους κάτω των 25 ετών, βαριά τραυματισμένους μαχητές, καθώς και να επιστρέψουν τις σορούς πεσόντων στρατιωτών.

Οι ακριβείς αριθμοί των αιχμαλώτων που περιλαμβάνονται στις πρόσφατες ανταλλαγές δεν ανακοινώνονται πλέον, σε αντίθεση με προηγούμενους γύρους.

Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ επέτρεψε την επανεκκίνηση των απευθείας ειρηνευτικών επαφών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου τον Μάιο, οι οποίες είχαν «παγώσει» από την άνοιξη του 2022. 

Ωστόσο, παρά τη μεσολάβηση της Τουρκίας, δεν έχουν σημειωθεί απτά αποτελέσματα στους δύο γύρους συνομιλιών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Ο τρίτος γύρος δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί, ενώ η Μόσχα συνεχίζει να θέτει απαράδεκτους για την Ουκρανία όρους για τον τερματισμό της σύρραξης, ζητώντας την παραχώρηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, πέραν της ήδη προσαρτημένης Κριμαίας, και την επίσημη απόσυρση του Κιέβου από το σχέδιο ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία, με τη στήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων της– επιμένει σε άνευ όρων εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών και ζητεί την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία BRICS
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Δεν ανησυχούμε για τις απειλές του Τραμπ για βαριές κυρώσεις

Ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, υπενθύμισε πως ο Τραμπ έχει εκφράσει, με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις, την πρόθεσή του να εργαστεί με στόχο μια «ειρηνευτική συμφωνία» ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.