ΓΔ: 1954 -0.83% Τζίρος: 15.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:59:33
Πανόραμα της Βιέννης
Φωτο: Shutterstock

Αυστρία: Σχέδιο απέλασης Σύρου προκαλεί αντιδράσεις στην Ε.Ε.

Η Αυστρία σχεδιάζει την πρώτη απέλαση Σύρου πρόσφυγα μετά την πτώση Άσαντ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Ε.Ε.

Η Αυστρία βρίσκεται ένα βήμα πριν την αναγκαστική απέλαση ενός 32χρονου Σύρου, του οποίου το καθεστώς ασύλου ανακλήθηκε λόγω ποινικής καταδίκης. 

Αν προχωρήσει η διαδικασία, θα πρόκειται για την πρώτη απέλαση πρόσφυγα από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο άνδρας είχε λάβει άσυλο στην Αυστρία το 2014, ωστόσο το 2019 το καθεστώς του ανακλήθηκε λόγω της καταδίκης του για άγνωστο ποινικό αδίκημα.

 Η δικηγόρος του δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για την υπόθεση. Το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών δεν σχολίασε το περιστατικό.

Η απόφαση της Βιέννης προκαλεί έντονες αντιδράσεις, καθώς οργανώσεις εκφράζουν φόβους ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο και να ενθαρρύνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν παρόμοια πολιτική. 

Σε περιβάλλον αυξανόμενης πολιτικής πίεσης από ακροδεξιά κόμματα και σκλήρυνσης των μεταναστευτικών πολιτικών, τέτοιες πρακτικές τείνουν να γίνουν όλο και πιο δημοφιλείς.

Η δικηγόρος του Σύρου υποστηρίζει ότι η απέλαση του πελάτη της παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς τον εκθέτει σε κίνδυνο βασανιστηρίων και απάνθρωπης μεταχείρισης.

Η απόφαση της Αυστρίας βασίζεται στην εκτίμηση ότι η πτώση του καθεστώτος Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024 έχει αλλάξει τις συνθήκες ασφάλειας στη Συρία.

 Παρά ταύτα, οργανώσεις και ειδικοί αντιτείνουν ότι η χώρα παραμένει ασταθής, επικίνδυνη και βυθισμένη σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση, με το 90% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποιεί ρητά ότι κανένας Σύρος δεν πρέπει να επαναπατρίζεται βίαια, ανεξαρτήτως περιοχής. Ανάλογες εκκλήσεις έχουν απευθύνει και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας επιθέσεις σε βάρος μειονοτήτων και αντιφρονούντων στη μετα-Άσαντ Συρία.

Στην Αυστρία, ο πρώην καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ έχει ταχθεί υπέρ της επανεκτίμησης της ασφάλειας στη Συρία και της δυνατότητας απέλασης προσφύγων, υπό την πίεση του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ). Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα κράτη της ΕΕ, με αυξανόμενες πολιτικές φωνές να ζητούν σκληρότερη στάση στο μεταναστευτικό.

Η συμφωνία για την απέλαση του 32χρονου φέρεται να έχει ήδη συναφθεί μεταξύ των αυστριακών και των συριακών αρχών. Ωστόσο, η αναστολή των πτήσεων στον εναέριο χώρο λόγω του πολέμου Ιράν–Ισραήλ καθυστέρησε τη διαδικασία, η οποία αναμένεται να επανεκκινήσει με την αποκατάσταση των αεροπορικών διαδρομών.

Από το 2015, περίπου 1,7 εκατ. Σύροι έχουν αιτηθεί άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες, με πολλές κυβερνήσεις,  ιδιαίτερα στη Γερμανία,  να δείχνουν αρχικά θετική στάση. 

Ωστόσο, η στροφή της κοινής γνώμης και η πολιτική πίεση οδηγούν σε αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης, με ορατό πλέον τον κίνδυνο ενός ντόμινο απελάσεων.

Η εξέλιξη στην Αυστρία φέρνει στο προσκήνιο ένα κρίσιμο ερώτημα για την ΕΕ: θα διατηρήσει τις αρχές της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή θα υποχωρήσει στον πειρασμό της πολιτικής σκοπιμότητας;

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαχαράκη βουλή ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: Αδιαμφισβήτητη η θρησκευτική ελευθερία όλων των Σύριων πολιτών

Η υπ. Παιδείας τόνισε ότι η διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας των Σύριων πολιτών είναι ευθύνη των τοπικών αρχών, Έκκληση προς ΕΕ να μην αδιαφορεί για τέτοιου είδους ζητήματα.