Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδίκασαν με κοινή δήλωση τις απειλές που, όπως καταγγέλλεται, διατύπωσε η Τεχεράνη εναντίον του Ραφαέλ Γκρόσι, γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
Οι τρεις χώρες εκφράζουν την «απόλυτη στήριξή» τους προς τον διεθνή οργανισμό και τον επικεφαλής του και καλούν το Ιράν να διασφαλίσει την ασφάλεια του προσωπικού της Υπηρεσίας στο έδαφός του.
«Ζητούμε από το Ιράν να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των επιθεωρητών της IAEA», δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό (Γαλλία), Γιόχαν Βάντεφουλ (Γερμανία) και Ντέιβιντ Λάμι (Ηνωμένο Βασίλειο).
Είχε προηγηθεί επίσημη ανακοίνωση από το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία υπενθυμίζει την ευθύνη της ιρανικής κυβέρνησης για την ασφάλεια του προσωπικού της IAEA. Στο ίδιο πλαίσιο, η Τεχεράνη καλείται να τηρήσει πλήρως τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
Η κρίση κλιμακώθηκε όταν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε τον Ραφαέλ Γκρόσι για «κακόβουλες προθέσεις», μετά τη δημόσια δήλωση του τελευταίου πως είναι αναγκαία η πρόσβαση της IAEA σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που φέρεται να έχουν βομβαρδιστεί από τις ΗΠΑ.
Ο Αραγτσί δήλωσε ότι η επίμονη στάση του επικεφαλής της Υπηρεσίας «δεν έχει νόημα» και τον επέκρινε για το γεγονός ότι δεν καταδίκασε τις ισραηλινές και αμερικανικές επιθέσεις σε ιρανικές υποδομές.
Επιπλέον, αντιδράσεις προκάλεσε δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Kayhan, η οποία ζήτησε ακόμα και την εκτέλεση του Γκρόσι. Παρότι η ιρανική κυβέρνηση διέψευσε επίσημα ότι υπήρξε απειλή, η σχετική αναφορά ενίσχυσε τις διεθνείς ανησυχίες.
Ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, δήλωσε στο CBS ότι «δεν υπάρχει καμία απειλή» κατά των επιθεωρητών ή του γενικού διευθυντή της IAEA και διαβεβαίωσε πως το προσωπικό του οργανισμού είναι ασφαλές εντός Ιράν.
Ο Γκρόσι έχει ζητήσει να διαπιστωθεί η τύχη του εμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράν, το οποίο φέρεται να έχει φτάσει σε επίπεδα που πλησιάζουν αυτά που απαιτούνται για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.
Παράλληλα, το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος στο Ιράν ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει τη διακοπή της συνεργασίας με τη ΔΟΑΕ. Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση απόφασης της IAEA στις 12 Ιουνίου, με την οποία η Τεχεράνη κατηγορείται για παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεών της σε θέματα πυρηνικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το Ιράν, η εν λόγω απόφαση αποτέλεσε πρόσχημα για την κλιμάκωση επιθέσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.