ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Φωτογραφία Shutterstock

Λήγει η προθεσμία Τραμπ για εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ-Ποιες οι προοπτικές

Καθώς η προθεσμία του Τραμπ για το «πάγωμα» δασμών λήγει στις 9 Ιουλίου, το ερώτημα είναι αν η ΕΕ θα προλάβει να συνάψει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ποιες θα είναι οι συνέπειες αν αυτό δεν επιτευχθεί.

Καθώς η 9η Ιουλίου πλησιάζει και εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία που είχε δώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για μερικό «πάγωμα» στους ήδη ανακοίνωθεντες υψηλούς δασμούς, η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Βασικό ερώτημα παραμένει αν οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να φτάσουν σε μια εμπορική συμφωνία μέχρι την καταληκτική ημερομηνία ή αν θα ακολουθήσει νέα κλιμάκωση.

Αρχικά, ο Πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει, στις 2 Απριλίου, την επιβολή δασμών 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Ωστόσο, μία εβδομάδα αργότερα, υποχώρησε προσωρινά στο 10%, τόσο για την ΕΕ όσο και για αρκετές άλλες χώρες, δίνοντας έτσι ένα τριμηνιαίο περιθώριο για την επίτευξη διμερών εμπορικών συμφωνιών. Στο μεταξύ, ισχύουν σαφώς αυξημένοι δασμοί για αμερικανικές εισαγωγές αυτοκινήτων (25%) αλλά και για χάλυβα και αλουμίνιο (50%).

Διαπραγματευτικό Αδιέξοδο ή Συγκλίσεις;

Η Κομισιόν, που εκπροσωπεί κεντρικά όλες τις χώρες-μέλη της Ένωσης, μέχρι τα τέλη Μαΐου δεν είχε σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στις διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αμερικανοί απέρριπταν την ευρωπαϊκή πρόταση για πλήρη κατάργηση δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα, επιμένοντας στη διατήρηση του 10%, το οποίο χαρακτηρίζουν «ανταποδοτικό».

Στα τέλη Μαΐου, ο Πρόεδρος Τραμπ επανήλθε απειλώντας με άμεση επιβολή δασμών 50% στα προϊόντα της ΕΕ. Ωστόσο, η παρέμβαση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διασφάλισε την παραμονή της προθεσμίας έως τις 9 Ιουλίου, προκειμένου να επιδιωχθεί μια «καλή συμφωνία». Έκτοτε, η διαπραγμάτευση φαίνεται να προχωράει με αργά αλλά θετικά βήματα. Όπως μεταδίδει το Reuters, η ΕΕ εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχτεί το 10% των αμερικανικών δασμών, επιδιώκοντας παραχωρήσεις στα αυτοκίνητα και στο χάλυβα. Ωστόσο, επίσημη επιβεβαίωση δεν υπάρχει, καθώς οι συζητήσεις παραμένουν σε εξέλιξη.

Ηγετικές Τοποθετήσεις και Διπλωματικές Ισορροπίες

Η πρόεδρος της Κομισιόν ενημέρωσε πρόσφατα τους ηγέτες της ΕΕ για νέα αμερικανική πρόταση, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι». Όπως σημείωσε: «Το μήνυμά μας σήμερα είναι ξεκάθαρο, είμαστε έτοιμοι για συμφωνία… Ταυτόχρονα, ετοιμαζόμαστε για την πιθανότητα να μην επιτευχθεί μία ικανοποιητική συμφωνία… και θα υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, όπως πρέπει».

Η στάση των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών αποκαλύπτει διαφορετικές προτεραιότητες. Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε την άποψη πως μια σύντομη και λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία προτιμάται από την αναμονή για μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Σύμφωνα με τον Guardian, πιέζεται ιδιαίτερα από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και τις εξαγωγικές εταιρείες, καθώς εκτιμούν πως οποιαδήποτε συμφωνία, ακόμη και με ορισμένους αμερικανικούς δασμούς, είναι προτιμότερη από την πλήρη απουσία συμφωνίας.

Στην αντίπερα όχθη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε μεν υπέρ μιας ταχείας και ρεαλιστικής συμφωνίας, σημείωσε όμως ότι αυτή θα πρέπει να διασφαλίζει την ισορροπία. Εάν οι αμερικανικοί δασμοί παραμείνουν στο 10%, η ευρωπαϊκή πλευρά θα ανταπαντήσει, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ισοδύναμο.

Ενδεχόμενη Παράταση και Επόμενα Βήματα

Παρά τις απειλές Τραμπ για μονομερή επιβολή δασμών στις χώρες που δεν θα έχουν προχωρήσει σε συμφωνία έως τις 9 Ιουλίου, κύκλοι του Λευκού Οίκου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης για τις χώρες που δείχνουν «καλή πίστη» στις διαπραγματεύσεις. Την ίδια γραμμή κρατούν τόσο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Στίβεν Μίραν, όσο και η εκπρόσωπος του Τραμπ, Καρολάιν Λέβιτ.

Η αμερικανική πλευρά δίνει ταυτόχρονα σήμα για επιτάχυνση των εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, όπως φάνηκε και μετά την πρόσφατη συμφωνία-πλαίσιο με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη νέα συμφωνία –όπως δήλωσε ο Τραμπ– με την Κίνα. Ο Υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λιούτνικ, ανέφερε στο Bloomberg πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και για τουλάχιστον δέκα ακόμη συμφωνίες, χωρίς να προσδιορίζει τις χώρες.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία ως τις 9 Ιουλίου, είναι πιθανή μια παράταση των διαβουλεύσεων. Εάν τελικά οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε μονομερή αύξηση δασμών, η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει σε επιβολή αντίστοιχων μέτρων για τα αμερικανικά προϊόντα. Πρόκειται σαφώς για ένα σενάριο που καμία πλευρά δεν επιθυμεί, αλλά διαμορφώνεται ως επιλογή άμυνας για την ενιαία αγορά της ΕΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ