ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

G7: Εξαιρούνται οι πολυεθνικές των ΗΠΑ από τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο

Οι χώρες της G7 ζητούν οι αμερικανικές πολυεθνικές να μην υπόκεινται στον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο, καθώς ήδη φορολογούνται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του καναδικού υπουργείου Οικονομικών.

Nα εξαιρεθούν οι αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες από τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο αποδέθχηκε η G7, καθώς – όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του καναδικού υπουργείου Οικονομικών – ήδη φορολογούνται σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ.

Η πρόταση αυτή προέκυψε λόγω των «πρόσφατων αλλαγών που προτάθηκαν στο αμερικανικό φορολογικό καθεστώς», όπως περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ, το οποίο ακόμα συζητείται στη Γερουσία, βάσει της ίδιας ανακοίνωσης.

Εναλλακτικό φορολογικό σύστημα για τις αμερικανικές πολυεθνικές

Η εφαρμογή της εξαίρεσης σημαίνει πως οι αμερικανικές πολυεθνικές θα υπάγονται σε ένα σύστημα «πλάι-πλάι», αντί να υπόκεινται στον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο. Το νέο αυτό σύστημα, σύμφωνα με τα μέλη της G7, θα διευκολύνει περαιτέρω πρόοδο με απώτερο στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας του διεθνούς φορολογικού πλαισίου και την προάσπιση της φορολογικής κυριαρχίας κάθε κράτους.

Συμφωνία-ορόσημο του ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Το 2021, σχεδόν 140 χώρες υπέγραψαν ιστορική συμφωνία για την παγκόσμια φορολογία πολυεθνικών εταιρειών, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η συμφωνία, αν και δέχθηκε έντονη κριτική από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θεμελιώθηκε σε δύο κεντρικούς άξονες: ο δεύτερος καθορίζει ελάχιστο διεθνή φορολογικό συντελεστή στο 15% για τις πολυεθνικές.

Η τελική απόφαση για το εάν οι αμερικανικές πολυεθνικές θα εξαιρεθούν ή όχι από την υποχρέωση καταβολής του ελάχιστου αυτού φόρου εναπόκειται στον ΟΟΣΑ.

Η G7 δηλώνει πως «ελπίζουμε να καταλήξουμε σύντομα σε λύση που θα είναι αποδεκτή και εφαρμόσιμη από όλους», όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Παρασκήνιο διαπραγματεύσεων και αντιδράσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ διαβεβαίωσε ότι επίκειται συμφωνία η οποία «υπερασπίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα» με τους εταίρους της G7. Ταυτόχρονα, ζήτησε από το αμερικανικό Κογκρέσο την απόσυρση διατάξης από το νομοσχέδιο Τραμπ, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιβάλλει αντιποίνων φόρους σε εταιρείες με ξένους ιδιοκτήτες ή σε επενδυτές από χώρες που φορολογούν αμερικανικές επιχειρήσεις κατά τρόπο που θεωρείται αθέμιτος.

Η συγκεκριμένη ρήτρα, που στόχευε στην επιβολή φορολογικών αντιποίνων, έχει προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες, κυρίως για τον κίνδυνο αποτροπής ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ