Δεν σκοπεύει να διορίσει νέο πρόεδρο της Fed κάποιον που δεν υποστηρίζει τη μείωση επιτοκίων ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσε χθες, παραβιάζοντας εμφανώς την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
«Αν πιστεύω ότι κάποιος θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα ή οτιδήποτε άλλο, δεν θα τον διορίσω. Θα διορίσω κάποιον που θέλει να μειώσει τα επιτόκια. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι», δήλωσε.
Αν και η κριτική προς τη Fed δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην αμερικανική πολιτική σκηνή, ο Τραμπ φαίνεται να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με τους προκατόχους του. Έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να διορίσει πρόσωπο που ευθυγραμμίζεται με τις δικές του επιδιώξεις για τη νομισματική πολιτική, ασκώντας ταυτόχρονα συνεχή πίεση στον νυν πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ.
Ο πρώην πρόεδρος έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι η μείωση των επιτοκίων στο 1%, από τα σημερινά επίπεδα που κυμαίνονται μεταξύ 4,25% και 4,50%. Έκτοτε, δεν έχει σταματήσει να επιτίθεται στον Πάουελ, τον οποίο έχει κατηγορήσει επανειλημμένα για «τραγική διαχείριση» και για αδράνεια στη μείωση του κόστους δανεισμού μετά την επανεκλογή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, τον κάλεσε ευθέως να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «ηλίθιο».
Η Fed είχε προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων μετά την πανδημία, για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Αν και σημειώθηκε κάποια αποκλιμάκωση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, καμία νέα μείωση δεν έχει συντελεστεί από την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία. Πολλοί αξιωματούχοι της Fed εκφράζουν επιφυλάξεις, φοβούμενοι ότι οι εμπορικές πολιτικές του Τραμπ ενδέχεται να αναθερμάνουν τον πληθωρισμό.
Ως εκ τούτου, προτιμούν να περιμένουν, με ένα περιορισμένο σενάριο μείωσης επιτοκίων κατά 0,5% προς τα τέλη του έτους να παραμένει στο τραπέζι.
Η κλιμάκωση της ρητορικής Τραμπ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία έχει υποχωρήσει η δημόσια πίεση για αποπομπή του Πάουελ, ιδιαίτερα μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ενισχύει τη θεσμική ανεξαρτησία της Fed, προστατεύοντας τα μέλη της από πολιτικές παρεμβάσεις.
Πλέον, το βλέμμα του πρώην προέδρου στρέφεται στον διάδοχο του Πάουελ, του οποίου η θητεία λήγει τον Μάιο του 2026. Όπως δήλωσε πρόσφατα, έχει καταρτίσει μια λίστα με τρεις έως τέσσερις υποψήφιους και πρόκειται να λάβει απόφαση το προσεχές διάστημα. Η ανακοίνωση υποψηφιότητας, πάντως, αρκετούς μήνες πριν από τη λήξη της θητείας Πάουελ θεωρείται από πολλούς ως στρατηγική αποδυνάμωσης της επιρροής του νυν προέδρου της Fed.
Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, που θεωρείται πιθανός διάδοχος, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας στο CNBC πως «κανείς δεν συζητά κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή».
Επισήμανε ότι το πρώτο «παράθυρο» για νέο διορισμό θα ανοίξει με τη λήξη της θητείας της Αντριάνα Κούγκλερ το 2026, καθώς ο Πάουελ δεν υποχρεούται να εγκαταλείψει το Διοικητικό Συμβούλιο μέχρι το 2028, ακόμη κι αν σταματήσει να είναι πρόεδρος.
«Είναι πιθανό ο νέος πρόεδρος να ανακοινωθεί τον Ιανουάριο, με την υποψηφιότητα να κατατίθεται νωρίτερα, τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο», πρόσθεσε ο Μπέσεντ. Όταν ρωτήθηκε εάν περιλαμβάνεται στους υποψήφιους, απάντησε διπλωματικά: «Θα κάνω ό,τι μου ζητήσει ο πρόεδρος, αλλά πιστεύω ότι έχω την καλύτερη δουλειά στην Ουάσινγκτον».
Στη λίστα των πιθανών διαδόχων περιλαμβάνονται επίσης ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ, ο πρώην κυβερνήτης της Fed Κέβιν Γουόρς και ο σημερινός διοικητής Κρίστοφερ Γουόλερ. Ο τελευταίος, που διορίστηκε κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, έχει δηλώσει πως είναι ανοιχτός σε μείωση επιτοκίων, ενδεχομένως και από την επόμενη συνεδρίαση της Fed στα τέλη Ιουλίου.