Σε σοβαρότατες κατηγορίες εναντίον του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, προχώρησε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Αμπάς Αραγτσί.
Ο Αραγτσί καταλόγισε στον αργεντινό αξιωματούχο «κακόβουλες προθέσεις», μετά την επιμονή του τελευταίου να διεξαχθούν επιθεωρήσεις από στελέχη του Οργανισμού στις ιρανικές πυρηνικές υποδομές που υπέστησαν πρόσφατα επιθέσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «η επιμονή του Ραφαέλ Γκρόσι να γίνουν επισκέψεις στις βομβαρδισμένες εγκαταστάσεις δεν έχει νόημα και πιθανόν κρύβει ακόμη και κακόβουλες προθέσεις». Επίσης, επέκρινε τον επικεφαλής του ΔΟΑΕ, ο οποίος ως τμήμα του συστήματος του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Αραγτσί, παρέλειψε να καταδικάσει τους «παράνομους βομβαρδισμούς του Ισραήλ και των ΗΠΑ» στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Κλιμάκωση της έντασης μετά τις επιθέσεις
Μετά από διαδοχικούς ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι το Ιράν βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων — έναν ισχυρισμό που η Τεχεράνη έχει «διαψεύσει κατηγορηματικά» — εξαπολύθηκε στις 13 Ιουνίου εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών κατά ιρανικών πυρηνικών και στρατιωτικών υποδομών. Οι επιθέσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών επιστημόνων αλλά και ανώτατων αξιωματικών που εντάσσονταν στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Στις 22 Ιουνίου, οι ΗΠΑ, υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσαν νέα επίθεση με στρατηγικά βομβαρδιστικά, πλήττοντας υπόγεια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στη Φορντό, κοντά στην Τεχεράνη, αλλά και πυρηνικές μονάδες στην Ισφαχάν και στη Νατάνζ. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε, στη συνέχεια, πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «καταστράφηκε», αν και ανεξάρτητοι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι είναι ακόμα ασαφές το μέγεθος των πραγματικών ζημιών, ιδιαίτερα στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Φορντό.
Νέα διπλωματική κρίση μεταξύ Ιράν και ΔΟΑΕ
Απαντώντας στις τελευταίες εξελίξεις, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ ζήτησε εσπευσμένα πρόσβαση προκειμένου να διαπιστωθεί η τύχη του υψηλού βαθμού εμπλουτισμένου ουρανίου — ιδιαίτερα κρίσιμης παραμέτρου, δεδομένου ότι οι ποσότητες αυτές πλησιάζουν το όριο παραγωγής πυρηνικών όπλων.
Στο μεταξύ, το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει διακοπή της συνεργασίας με τον ΔΟΑΕ. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στην προεδρία της χώρας για τελική επικύρωση, εντείνοντας το διπλωματικό ρήγμα.
Η Τεχεράνη συνεχίζει να στηλιτεύει την αδράνεια του ΔΟΑΕ απέναντι στις στρατιωτικές επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στα πυρηνικά της εργοστάσια.
Επιπλέον, ο Ιρανός ΥΠΕΞ εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του για το ψήφισμα του ΔΟΑΕ της 12ης Ιουνίου, το οποίο, όπως υποστηρίζει η ιρανική πλευρά, αποτέλεσε τη βασική «δικαιολογία» που χρησιμοποίησαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ για να προχωρήσουν σε επιθετικές ενέργειες.
Ο Αμπάς Αραγτσί, κλείνοντας τις δηλώσεις του, τόνισε ότι «ο ΔΟΑΕ και ο γενικός διευθυντής του φέρουν ακέραιη την ευθύνη για αυτή την αποκρουστική κατάσταση», σηματοδοτώντας την κορύφωση της διπλωματικής σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και των διεθνών οργανισμών.