Με 444 ψήφους υπέρ και 135 κατά, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας υπερψήφισε την προσωρινή αναστολή του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης για πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα χωρίς να διαθέτουν καθεστώς ασύλου.
Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού των CDU/CSU και SPD και αφορά άτομα που βρίσκονται υπό το καθεστώς «επικουρικής προστασίας».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU), δικαιολόγησε την απόφαση τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό διακόπτεται ένα «επιχειρηματικό μοντέλο εγκληματικών συμμοριών», οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, εκμεταλλεύονταν τη δυνατότητα οικογενειακής επανένωσης.
«Αρκούσε ένα μέλος της οικογένειας να φθάσει στη Γερμανία, για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι το μέτρο θα μειώσει την ετήσια εισροή κατά περίπου 12.000 άτομα.
Το μέτρο επηρεάζει περίπου 400.000 άτομα που διαμένουν αυτή τη στιγμή στη Γερμανία υπό το εν λόγω καθεστώς, κυρίως από τη Συρία.
Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες δεν αναγνωρίζονται ως αιτούντες άσυλο, ωστόσο τους επιτρέπεται να παραμείνουν λόγω σοβαρών κινδύνων για τη ζωή τους στη χώρα καταγωγής τους, όπως απάνθρωπη μεταχείριση, βασανιστήρια ή θανατική ποινή.
Η ψήφιση του μέτρου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Bundestag. Βουλευτές των Πρασίνων και της Αριστεράς διαμαρτυρήθηκαν δυναμικά, με αποτέλεσμα να δεχθούν επίπληξη από την πρόεδρο της Βουλής, Γιούλια Κλέκνερ.
Το ίδιο συνέβη και με βουλευτή του κόμματος AfD. Η βουλευτής των Πρασίνων, Σαχίνα Γκαμπίρ, δήλωσε ότι το νομοθέτημα «αντιβαίνει σε κάθε έννοια ενσωμάτωσης και ανθρωπιάς».
Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της AfD, Μπερντ Μπάουμαν, χαρακτήρισε την απόφαση «ένα μικρό αλλά σωστό βήμα», ενώ ο βουλευτής της Αριστεράς, Μαρσέλ Έμεριχ, την καταδίκασε ως «μισάνθρωπη» και «αδίστακτη».
Παρόμοια μέτρα έχει υιοθετήσει ήδη και η κυβέρνηση της Αυστρίας, ενισχύοντας την τάση αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής στην Κεντρική Ευρώπη.