Το Συμβούλιο των Φρουρών του Ιράν, το ανώτατο όργανο που εξετάζει τη συμβατότητα των νόμων με τη σαρία και το Σύνταγμα της χώρας, ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που προβλέπει την αναστολή της συνεργασίας της Τεχεράνης με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Η απόφαση αυτή έρχεται σε απάντηση στα πρόσφατα στρατιωτικά πλήγματα από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
«Η πρόταση που ζητεί από την κυβέρνηση την αναστολή της συνεργασίας της με τον ΔΟΑΕ εξετάστηκε από το Συμβούλιο των Φρουρών και κρίνεται σύμφωνη με τις αρχές της σαρία και του Συντάγματος», δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Χάντι Τάχαν Ναζίφ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να προωθηθεί προς τελική επικύρωση στην προεδρία.
Η πρόταση εγκρίθηκε την Τετάρτη από το ιρανικό κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία: 221 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ, ένας απείχε και κανείς δεν την καταψήφισε.
Το Ιράν, από το 1970, είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (TNP), η οποία προβλέπει τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος υπό τον έλεγχο του ΔΟΑΕ. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις φαίνεται να απειλούν αυτή τη συνεργασία.
Η κρίση κλιμακώθηκε με την έναρξη ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στις 13 Ιουνίου, η οποία στόχευσε ιρανικές πυρηνικές και στρατιωτικές υποδομές, προκαλώντας τον θάνατο υψηλόβαθμων διοικητών και επιστημόνων.
Στη συνέχεια, την Κυριακή, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν σειρά επιθέσεων σε πυρηνικά κέντρα στο Φορντό, το Ισφαχάν και τη Νατάνζ. Μια προσωρινή εκεχειρία επιτεύχθηκε την Τρίτη, μετά από πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ.
Παράλληλα, Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τον ΔΟΑΕ για σιωπή και αδράνεια απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις, ενώ επικρίνουν την πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού (12 Ιουνίου), με την οποία κατηγορείται το Ιράν για παραβιάσεις των πυρηνικών του υποχρεώσεων.
Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι αυτή η απόφαση χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Το εν λόγω νομοσχέδιο αντανακλά την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Ιράν-Δύσης και τη διαρκώς επιδεινούμενη εμπιστοσύνη μεταξύ της Τεχεράνης και των διεθνών θεσμών που εποπτεύουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας