ΓΔ: 1949.57 -1.06% Τζίρος: 25.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:10:33
Σταύρος Παπασταύρου συζήτηση
Ο Σταύρος Παπασταύρου μιλά σε πάνελ του Delphi Economic Forum, συζητώντας οικονομικά θέματα.

Παπασταύρου: Καθοριστική για τις εξελίξεις η επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

Ο υπουργός χαρακτήρισε την αμερικανική επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ως σημείο-κλειδί για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ως κομβικό σημείο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή χαρακτήρισε τη στοχευμένη επίθεση των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ1.

Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε πως η περιοχή εισέρχεται σε ένα νέο κεφάλαιο αστάθειας και μεταβολών. Μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, η Ελλάδα -ως μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το τρέχον έτος- αποτελεί παράγοντα σταθερότητας.

Σημείωσε ότι η χώρα διατηρεί «παραδοσιακές, αληθινές, ειλικρινείς σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ», ενώ, όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα, είναι θωρακισμένη λόγω του διαφοροποιημένου ενεργειακού της μίγματος. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα, όντας μέρος του παγκόσμιου συστήματος, δεν μπορεί να μείνει αλώβητη από πιθανές μεγάλες αναταράξεις στη διεθνή αγορά ενέργειας και οικονομίας.

Αντίδραση Λιβύης και διαγωνισμοί υδρογονανθράκων

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης, ο Σταύρος Παπασταύρου μίλησε για μια «προσχηματική αντίδραση» εκ μέρους της Τρίπολης.

Διευκρίνισε πως ο διαγωνισμός υδρογονανθράκων που διενεργεί η Λιβύη για τα δικά της οικόπεδα 10, 14 και 15, τοποθετεί τα πεδία ακριβώς στη μέση γραμμή, εκεί που «ακουμπούν» και τα ελληνικά οικόπεδα που έχουν προκηρυχθεί πρόσφατα. Σημειώσε ότι στην ουσία ο Λιβυκός Οργανισμός Πετρελαίου με αυτή τη στάση «διαψεύδει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας», καθώς αποδέχεται τη μέση γραμμή.

Υπογράμμισε πως αυτή η πρακτική επιβάλλεται τόσο από την διεθνή νομοθεσία όσο και από τη διεθνή πρακτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία. Τόνισε μάλιστα, πως χωρίς την υιοθέτηση της μέσης γραμμής, θα ήταν αδύνατο να προσελκύσει η Λιβύη ξένους επενδυτές.

Κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και ανισότητες τιμών

Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο, ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για την ενέργεια. Επεσήμανε πως υπάρχει «ένα τείχος μεταξύ Βορρά και Νοτιοανατολικής Ευρώπης», με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας «Ευρώπης δύο ταχυτήτων στον ενεργειακό τομέα».

Υπενθύμισε ότι το ζήτημα έθιξε ήδη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Κρούσης (Task Force), με στόχο την ανάλυση του τρόπου λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς στην Ευρώπη και τη διερεύνηση των αιτιών που οδηγούν σε υψηλότερες τιμές ενέργειας σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό Βορρά. «Η ομάδα αυτή καλείται να παράξει ουσιαστικό έργο, ώστε να αποφευχθεί μια νέα ενεργειακή κρίση σαν εκείνη του 2022», σημείωσε ο Υπουργός.

Κλείνοντας, ο κ. Παπασταύρου επανέλαβε τη σημασία που έχει για την Ευρώπη, υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεωπολιτικών κρίσεων στη Μέση Ανατολή, το να διαμορφώσει μία κοινή στρατηγική στον τομέα της ενέργειας, αντί για πολλαπλές επιμέρους εθνικές στρατηγικές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ