Ομάδα Ελληνοαμερικανών φοιτητών θα βρεθεί σύντομα σε Ελλάδα και Κύπρο, στο πλαίσιο του σημαντικού προγράμματος «Ταξίδι Εξωτερικής Πολιτικής» που διοργανώνει το Ίδρυμα του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHIF).
Το πρωτοποριακό αυτό εκπαιδευτικό εγχείρημα έχει ως κύριο στόχο να φέρει πιο κοντά νέους της ελληνικής διασποράς στις γεωπολιτικές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου, αναδεικνύοντας τα σύνθετα ζητήματα που αφορούν ιδιαιτέρως την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια και κάθε χρόνο επιλέγει φοιτητές με ελληνικές ρίζες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν την ακαδημαϊκή εκπαίδευση με την πρακτική εμπειρία πάνω σε ζητήματα διπλωματίας και εθνικής ασφάλειας.
Κατά το πρώτο σκέλος του προγράμματος, οι φοιτητές πραγματοποίησαν σειρά εκπαιδευτικών επισκέψεων στην Ουάσιγκτον, περιλαμβανομένων του Λευκού Οίκου, του Κογκρέσου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες και να συμμετάσχουν σε συζητήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ, όπως τον αναπληρωτή διευθυντή του Γραφείου Υποθέσεων Νότιας Ευρώπης και την υπεύθυνη γραφείου για την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα.
Η εμπειρία της πρακτικής διπλωματίας
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), «αυτοί οι μελλοντικοί ηγέτες έχουν μια μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουν στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν σημασία για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια δυνατή εμπειρία - να βλέπεις την εξωτερική πολιτική στην πράξη και να κατανοείς τις εξελίξεις καθώς συμβαίνουν».
Το καλωσόρισμα της ομάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα πραγματοποίησαν βασικά στελέχη του AHI, οι οποίοι συνόδευσαν τους φοιτητές σε επισκέψεις στο Καπιτώλιο και σε διαδραστικές συναντήσεις με στελέχη της Βουλής των Αντιπροσώπων και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
Σημαντικές επαφές σε Ελλάδα και Κύπρο
Το δεύτερο στάδιο του προγράμματος θα οδηγήσει την αποστολή σε Λευκωσία και Αθήνα. Εκεί, οι φοιτητές θα ενημερωθούν εκτενώς για τις τελευταίες εξελίξεις από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αξιωματούχους υπουργείων, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές και εκπροσώπους της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας.
Σταθμοί της εκπαιδευτικής διαδρομής θα είναι, επίσης, οι αμερικανικές πρεσβείες και σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες.
Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδική ημερήσια επίσκεψη στη βάση της Σούδας καθώς και στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ (βολή πυραύλων και Κέντρο Επιχειρήσεων Ναυτικής Αναχαίτισης), όπως και στη Ναυτική Βάση Σαλαμίνας.
Στην Κύπρο, οι φοιτητές θα βρεθούν στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης και στο Κυπριακό Κέντρο για την Ασφάλεια Ξηράς, Ανοιχτής Θάλασσας και Λιμένων (CYCLOPS), ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη γνώση τους πάνω στα θέματα ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.