Την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μέσω διαλόγου υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κατά την έναρξη της τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης Ιράν - Ισραήλ.
Στο τραπέζι των συνομιλιών συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, της Γερμανίας, Γιόχαν Βαντεφούλ, και η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Κάγια Κάλας, με τον Ιρανό ομόλογό τους Αμπάς Αραγτσί.
Σύμφωνα με πηγές του γαλλικού ΥΠΕΞ, η Ευρώπη προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με ένα πακέτο προτάσεων που περιλαμβάνει: πλήρη πρόσβαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αυστηρό έλεγχο των βαλλιστικών πυραύλων, διακοπή της υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων και άμεση απελευθέρωση ομήρων. Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει χαρακτηρίσει τη δέσμη αυτή «ολοκληρωμένη προσφορά διαπραγμάτευσης».
Όπως αναφέρουν γαλλικά μέσα, οι Ευρωπαίοι προσβλέπουν στην εφαρμογή ενός μοντέλου αποπυρηνικοποίησης παρόμοιου με αυτό που υιοθετήθηκε στο Ιράκ μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, υπό αμερικανική ηγεσία.
Στόχος είναι να τεθεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα υπό τον αυστηρό έλεγχο των διεθνών επιθεωρητών, περιορίζοντας τη στρατιωτική απειλή μέσω θεσμικών μηχανισμών.
Στο Παρίσι, η κυβέρνηση εμφανίζεται προβληματισμένη για τη στρατηγική του Ισραήλ, με την εφημερίδα L'Opinion να υπογραμμίζει πως τα ισραηλινά πλήγματα δεν έχουν αποφέρει το επιδιωκόμενο στρατηγικό αποτέλεσμα.
Ενώ εγκαταστάσεις σε Νατάνζ και Ισφαχάν υπέστησαν ζημιές, η μονάδα εμπλουτισμού στο Φόρντο παραμένει λειτουργική.
Την ίδια ώρα, αναλυτές εκτιμούν πως η επιφυλακτική στάση της Ουάσινγκτον —παρά τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή— δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην επανεκλογή, αναμένεται να δεχθεί ενημέρωση αν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, με στόχο ενδεχόμενη επανεκκίνηση των συνομιλιών με την Τεχεράνη και άσκηση πίεσης στο Ισραήλ για παύση των εχθροπραξιών.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ακόμη και εάν το οπλοστάσιο του Ιράν καταστραφεί, η εμπειρία των επιστημόνων και η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ταχεία επανεκκίνηση του πυρηνικού προγράμματος.
Επομένως, μόνο η επίβλεψη από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας μπορεί να εγγυηθεί ότι η Τεχεράνη δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
Το βασικό ερώτημα, πλέον, αφορά τη δυνατότητα του Ιρανού ΥΠΕΞ να διαπραγματευθεί ουσιαστικά, δεδομένων των πολλών και συχνά αντικρουόμενων κέντρων εξουσίας στο εσωτερικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Εάν οι ευρωπαϊκές προσπάθειες αποτύχουν, διπλωματικοί κύκλοι φοβούνται πως το Ιράν μπορεί να υιοθετήσει μια νέα, επιθετική στρατηγική: να εγκαταλείψει κάθε προσχήματα και να επιδιώξει την ταχεία απόκτηση πυρηνικής βόμβας, μέσα από ένα μυστικό και μη αναστρέψιμο πρόγραμμα εξοπλισμού.