Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους στη Συρία μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.
Μιλώντας από τον Λίβανο λίγο πριν από προγραμματισμένη επίσκεψη στη Συρία, ο κ. Γκράντι χαρακτήρισε τις επιστροφές «ένδειξη ελπίδας», επισημαίνοντας την ανάγκη για «πολιτικές λύσεις αντί για νέο κύμα αστάθειας και εκτοπισμών».
Οι αρχές του Λιβάνου έχουν επανειλημμένα ζητήσει την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους, επικαλούμενες τις δημογραφικές και κοινωνικές πιέσεις.
Μετά από 14 χρόνια καταστροφικού εμφυλίου πολέμου, η κατάσταση στη Συρία φαίνεται να αλλάζει.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR) ανακοίνωσε ότι ως τις 12 Ιουνίου περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες είχαν ήδη επιστρέψει στη χώρα, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έως και 1,5 εκατομμύριο επιστροφές προσφύγων και δύο εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένων έως το τέλος του 2025.
Ωστόσο, 13,5 εκατομμύρια Σύροι εξακολουθούν να παραμένουν εκτοπισμένοι εντός ή εκτός της χώρας.
Παρά τις ελπίδες για σταθεροποίηση, η Συρία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις: η οικονομία της έχει καταρρεύσει, οι υποδομές είναι κατεστραμμένες και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η νέα πολιτική ηγεσία στη Δαμασκό καλείται να διαχειριστεί την ανοικοδόμηση της χώρας, εναποθέτοντας τις ελπίδες της στην οικονομική στήριξη από χώρες του Κόλπου και της Δύσης.
Η άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ αποτελεί ήδη ένα πρώτο βήμα.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το συνολικό κόστος ανοικοδόμησης της Συρίας ξεπερνά τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια — ένα έργο που απαιτεί ευρεία διεθνή συνεργασία και μακροπρόθεσμη δέσμευση.