Αιφνιδιαστική εντολή για επιτάχυνση της παραγωγής πυραύλων μέσου και μεγάλου βεληνεκούς έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της κλιμακούμενης στρατιωτικής σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν.
Η απόφαση σηματοδοτεί την εντατικοποίηση του τουρκικού εξοπλιστικού προγράμματος με στόχο την ανάπτυξη αποτρεπτικής ισχύος, ενισχύοντας παράλληλα τη φιλοδοξία της Άγκυρας να καταστεί αυτάρκης αμυντικά.
«Καταρτίζουμε σχέδια παραγωγής ώστε τα αποθέματά μας να φτάσουν σε επίπεδα ικανής αποτροπής, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο.
Ο ίδιος τόνισε πως στόχος είναι η ταχεία ενίσχυση των εγχώριων δυνατοτήτων ώστε «κανείς να μη διανοείται να αμφισβητήσει την τουρκική ισχύ».
Η Τουρκία αναβαθμίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια τη δική της βιομηχανία άμυνας, κατασκευάζοντας μεταξύ άλλων drones, φρεγάτες και βαλλιστικούς πυραύλους.
Ήδη, το πρόγραμμα Tayfun στοχεύει στην αύξηση της εμβέλειας στους 560 χλμ., ενώ υπάρχει σχέδιο για την εγκατάσταση βάσης δοκιμών πυραύλων και διαστημικών εκτοξεύσεων στη Σομαλία.
Παράλληλα, η Άγκυρα αξιοποιεί το αυξημένο ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της σταδιακής απόσυρσης της αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής.
Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική Baykar υπέγραψε συμφωνία με την ιταλική Leonardo για την από κοινού ανάπτυξη drone τεχνολογιών.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «αυξημένο επίπεδο απειλής και επιθετικότητας» στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε τις ισραηλινές ενέργειες ως παράγοντα αποσταθεροποίησης.
«Κάθε βήμα που αγνοεί τις πραγματικότητες της περιοχής φέρνει πιο κοντά μελλοντικές καταστροφές», προειδοποίησε.
Η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ παραμένει υψηλή από την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης στη Γάζα, ενώ το τελευταίο διάστημα επιδεινώθηκε περαιτέρω με φόντο ισραηλινές επιδρομές στη Συρία, όπου η Τουρκία σχεδίαζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ αποσόβησε μετωπική σύγκρουση, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε μηχανισμό αποτροπής.
Ωστόσο, η Άγκυρα συνεχίζει να βλέπει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις ως ευθεία απειλή για τα συμφέροντά της στην περιοχή.
Ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP και στενός σύμμαχος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προειδοποίησε μάλιστα πως η ισραηλινή επιχείρηση στο Ιράν στέλνει «μοχθηρό μήνυμα» και προς την Τουρκία.