Σε ισχύ νέα απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για πολίτες 12 χωρών
Από σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τοπική ώρα Ελλάδας, τέθηκαν σε εφαρμογή οι αυστηροί περιορισμοί εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες για πολίτες 12 χωρών, έπειτα από επίσημο διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η εν λόγω απόφαση δήθεν ελήφθη, όπως τόνισε ο πρόεδρος στο διάταγμά του, για την «προστασία των ΗΠΑ από ξένους τρομοκράτες και απειλές για την εθνική ασφάλεια».
Οι χώρες των οποίων οι πολίτες επηρεάζονται από τη νέα αυτή πολιτική είναι το Αφγανιστάν, η Μιανμάρ, το Τσαντ, το Κονγκό-Μπραζαβίλ, η Ισημερινή Γουινέα, η Ερυθραία, η Αϊτή, το Ιράν, η Λιβύη, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη.
Αιτιολόγηση από την αμερικανική κυβέρνηση
Σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, οι χώρες αυτές επιλέχτηκαν επειδή, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, δεν διαθέτουν αποδοτικούς μηχανισμούς ελέγχου των ταξιδιωτών. Επιπλέον, επεσήμαναν ότι είναι συχνή πρακτική πολίτες των εν λόγω χωρών να παραμένουν στις ΗΠΑ μετά τη λήξη της βίζας τους.
Με το ίδιο διάταγμα επιβάλλονται επιπλέον περιορισμοί στη χορήγηση βίζας για πολίτες επτά επιπλέον χωρών όπως το Μπουρούντι, η Κούβα, το Λάος, η Σιέρα Λεόνε, το Τόγκο, το Τουρκμενιστάν και η Βενεζουέλα.
Συγκρίσεις με το παρελθόν και διεθνείς αντιδράσεις
Ο Τραμπ συνέκρινε τη νέα του απόφαση με τους «αποτελεσματικούς περιορισμούς» του 2017, γνωστούς επικριτικά ως "Muslim ban", που στόχευαν κυρίως μουσουλμανικές χώρες στην πρώτη του θητεία. Τέσσερις χώρες - Ιράν, Λιβύη, Σουδάν, Υεμένη - περιλαμβάνονται και στα δύο απαγορευτικά διατάγματα.
Εξηγώντας την κίνηση του, ο Τραμπ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως πρόεδρος πρέπει να προστατεύσω την εθνική ασφάλεια και το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και των πολιτών τους». Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε περιστατικό στο Κολοράντο, με δράστη Αιγύπτιο του οποίου η άδεια παραμονής είχε λήξει, για να επισημάνει το κίνδυνο μη επαρκών ελέγχων ταξιδιωτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος δεν συμπεριλαμβάνεται στον φετινό κατάλογο.
Η απόφαση προκαλεί ήδη ανησυχία και διπλωματικές αναταράξεις. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη συμβατότητα της απόφασης με το διεθνές δίκαιο. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε το διάταγμα «μεροληπτικό, ρατσιστικό και απολύτως σκληρό», ενώ η Αφρικανική Ένωση εξέφρασε φόβους για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στις διπλωματικές σχέσεις.
Ως έμπρακτη αντίδραση, το Τσαντ ανακοίνωσε την αναστολή χορήγησης βίζας σε πολίτες των ΗΠΑ ως αντίποινα.
Εξαιρέσεις & Κοινωνικές Αντιδράσεις
Παρότι προβλέπονται εξαιρέσεις για κατόχους συγκεκριμένων θεωρήσεων, διπλωμάτες ή άτομα των οποίων το ταξίδι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, η κίνηση προκαλεί κύμα δυσαρέσκειας εντός και εκτός Αμερικής.
Η Ιρανοαμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι, με αφορμή την προσωπική της ιστορία, δήλωσε στο X: «Γνωρίζω τον πόνο που προκαλούν οι σκληρές και ξενοφοβικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις του Τραμπ... Θα πολεμήσουμε κατά αυτής της απαγόρευσης με όλη μας τη δύναμη».
Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση της 27ης Ιανουαρίου 2017 είχε πυροδοτήσει μαζικές διαμαρτυρίες σε πολλά αμερικανικά αεροδρόμια. Το νέο διάταγμα φαίνεται να παίρνει τη σκυτάλη στον δρόμο της αυστηροποίησης της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής, με σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή επιχειρηματικότητα και τη γεωπολιτική σταθερότητα.