Οι ΗΠΑ και η Κίνα ξανάρχισαν εμπορικές διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να μειώσουν περαιτέρω τις εντάσεις γύρω από τα σπάνια μέταλλα και την προηγμένη τεχνολογία, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το Βloomberg, οι δύο πλευρές έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη ότι υπαναχώρησαν από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη τον Μάιο, όπου είχαν καταλήξει τουλάχιστον προσωρινά σε μείωση των δασμών που είχαν φτάσει πάνω από το 100%. Μετά την κατανόηση που επιτεύχθηκε με τον Σι για την επανέναρξη των ροών κρίσιμων μετάλλων, ο Τραμπ δήλωσε ότι περιμένει η συνάντηση του Λονδίνου να πάει «πολύ καλά».
Η Κίνα δήλωσε το Σάββατο ότι ενέκρινε ορισμένες αιτήσεις για εξαγωγές σπάνιων γαιών, χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες ή βιομηχανίες εμπλέκονται.
«Θέλουμε οι σπάνιες γαίες, οι μαγνήτες που είναι κρίσιμοι για τα κινητά τηλέφωνα και άλλα, να ρέουν όπως πριν από τις αρχές Απριλίου, και δεν θέλουμε τεχνικές λεπτομέρειες να επιβραδύνουν τη διαδικασία», δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Κέβιν Χάσετ, στο CBS.
Οι εντάσεις στο εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώθηκαν φέτος, καθώς ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά, οδηγώντας σε αντίποινα από το Πεκίνο. Αν και η συμφωνία της Γενεύης στόχευε σε αποκλιμάκωση, οι επόμενες συνομιλίες σταμάτησαν γρήγορα εν μέσω αλληλοκατηγοριών.
Οι ΗΠΑ παραπονέθηκαν για τη μείωση αποστολών σπάνιων μαγνητών, απαραίτητων για ηλεκτρικά οχήματα και αμυντικά συστήματα. Η Κίνα εξοργίστηκε από τους αμερικανικούς περιορισμούς σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης από την Huawei, λογισμικά σχεδίασης τσιπ, κινητήρες αεροσκαφών και βίζες για πάνω από 280.000 Κινέζους φοιτητές.
Στο Λονδίνο, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ, ο Υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος Τζέιμι Γκριρ συναντώνται με κινεζική αντιπροσωπεία υπό τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ. Η παρουσία του Λάτνικ, υπεύθυνου για τους περιορισμούς στις πωλήσεις προηγμένης τεχνολογίας, δείχνει ότι ο Τραμπ ίσως εξετάζει την άρση ορισμένων περιορισμών που απειλούν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Κίνας.
Αν και η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Σι δημιούργησε κάποιες ελπίδες στη Wall Street για μείωση των δασμών, η αισιοδοξία των επενδυτών ήταν περιορισμένη. Παρά τις υποσχέσεις για αναδιάρθρωση των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ, ο Τραμπ έχει καταλήξει μόνο σε μία νέα συμφωνία — με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η προσωρινή αναστολή των δασμών σε κινεζικά προϊόντα λήγει τον Αύγουστο, εκτός αν ο Τραμπ αποφασίσει να την παρατείνει. Αν δεν υπάρξουν συμφωνίες, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Τραμπ σκοπεύει να επαναφέρει τους δασμούς στα επίπεδα του Απριλίου ή σε χαμηλότερους μεν αριθμούς που υπερβαίνουν το σημερινό όριο του 10%.
Η σύγχυση μετά τη συνάντηση της Γενεύης τόνισε τη δυσκολία κατάρτισης συμφωνιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
«Άφησαν πάρα πολλά στη διακριτική ευχέρεια και όλοι το πλήρωσαν αυτό τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο Τζος Λίπσκι, πρόεδρος του Atlantic Council για τα διεθνή οικονομικά. «Οι ΗΠΑ και η Κίνα θέλουν απλώς να επιστρέψουν εκεί που ήταν στην Ελβετία, με λίγες ακόμη συμφωνίες στο χαρτί, για να κατανοήσουν τι θα αδειοδοτείται, τι επιτρέπεται και τι όχι», πρόσθεσε.
Προς το παρόν, ο Σι φαίνεται να ποντάρει ότι μια επανεκκίνηση των σχέσεων θα φέρει απτά οφέλη τους επόμενους μήνες, όπως μειώσεις δασμών, χαλάρωση εξαγωγικών ελέγχων και λιγότερη ένταση. Μετά την κλήση με τον Τραμπ, ο Σι δήλωσε ότι αναμένει από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα αρνητικά μέτρα κατά της Κίνας.
Αν και ο Σι έστειλε ισχυρό μήνυμα μέσω των περιορισμών στις σπάνιες γαίες, τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας — που φαίνονται από τη συνεχιζόμενη αποπληθωριστική τάση και την ανεργία — του δίνουν λόγους να επιδιώξει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία.
Ένα σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Κυριακή κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι βλέπουν τα οικονομικά ζητήματα μέσα από το πρίσμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι «αυτή η σκέψη θα αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη win-win συνεργασία αν δεν διορθωθεί».
Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των σχέσεων, προσθέτοντας ότι «η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν ευρείς κοινούς στόχους και εκτεταμένο πεδίο συνεργασίας, και η ουσία των οικονομικών και εμπορικών τους σχέσεων είναι το αμοιβαίο όφελος και τα win-win αποτελέσματα.»
Μετά τη συνομιλία των δύο ηγετών, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι ο Τραμπ είπε στον Σι πως οι Κινέζοι φοιτητές είναι ευπρόσδεκτοι να σπουδάσουν στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ αργότερα δήλωσε ότι θα ήταν «τιμή του» να τους υποδεχτεί.
Αν και το κλίμα είναι θετικό τώρα, σε αντίθεση με τη συνάντηση της Γενεύης, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη μείωσης των δασμών, σύμφωνα με τους Άνταμ Φάραρ και Μάικλ Ντενγκ του Bloomberg Economics.
«Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν τέτοιοι "εύκολοι στόχοι"», έγραψαν σε έκθεση πριν από τις συνομιλίες. «Με πιο περίπλοκα ζητήματα στο τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο για οποιαδήποτε πλευρά να αποχωρήσει με ουσιαστικά νέα αποτελέσματα.»