Η εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ θα συνεπάγεται σημαντικό κόστος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αυτό αναφέρεται σε μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Pricewaterhousecoopers (PwC), που ανατέθηκε από τις τρεις Ευρωπαϊκές Ενώσεις Πιστωτικών Τομέων (ECSA) και την επικαλείται το DPA.
Η μελέτη εκτιμά ότι η εισαγωγή του ευρωπαϊκού ψηφιακού νομίσματος θα κοστίσει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεταξύ 18 δισ. ευρώ (20,5 δισ. δολάρια) και 30 δισ. ευρώ.
Η Pricewaterhousecoopers ανέλυσε λεπτομερώς 19 τράπεζες, εκτιμώντας το κόστος προσαρμογής τους στο ψηφιακό νόμισμα σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι εκτιμήσεις αντιπροσωπεύουν επίσης το πιθανό κόστος για τις τράπεζες σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Το ψηφιακό ευρώ έχει ως στόχο να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις αμερικανικές εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών PayPal (PayPal), Visa και Mastercard, οι οποίες κυριαρχούν επί του παρόντος στην αγορά ψηφιακών πληρωμών στην Ευρώπη.
Οι περισσότερες τράπεζες στη Γερμανία, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικές σχετικά με την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ και δεν είναι ακόμη σαφές ποια συγκεκριμένα πρόσθετα πλεονεκτήματα θα πρέπει να προσφέρει σε σύγκριση με τις τρέχουσες μεθόδους πληρωμής.
Τα καθιερωμένα συστήματα, όπως οι μεταφράσεις σε πραγματικό χρόνο, πληρούν ήδη πολλές απαιτήσεις όσον αφορά την ταχύτητα και την ασφάλεια. Ένα παράλληλο σύστημα θα οδηγούσε κυρίως σε πρόσθετο κόστος και πολυπλοκότητα, χωρίς να δημιουργεί αναγνωρίσιμη προστιθέμενη αξία για τους πελάτες, αναφέρει η μελέτη.
Οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σημαντικό κόστος ενημέρωσης των εφαρμογών κινητής τραπεζικής, των διαδικτυακών πλατφορμών, των φυσικών καρτών πληρωμών και των τερματικών πληρωμών, δήλωσε η PricewaterhouseCoopers.
Οι αλλαγές στα τερματικά πληρωμών λιανικής θα είναι επίσης δαπανηρές, με τα ΑΤΜ να πρέπει επίσης να προσαρμοστούν, με την εταιρεία συμβούλων να εκτιμά το κόστος σε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε τράπεζα.
Η μελέτη προειδοποιεί επίσης ότι η εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ θα απαιτήσει σημαντικό μερίδιο εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού των τραπεζών για αρκετά χρόνια, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την καινοτομία στον τομέα των συναλλαγών πληρωμών.