Μη κυβερνητικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υποχρηματοδότηση της προστασίας των ωκεανών, λίγες ημέρες πριν τη διεθνή σύνοδο UNOC στη Νίκαια.
Παρά τη συμφωνία 196 κρατών το 2022 να προστατευθεί το 30% των ωκεανών έως το 2030, μόλις το 10% των απαιτούμενων πόρων επενδύεται σήμερα.
Η έκθεση οργανώσεων όπως οι WWF International, Campaign for Nature και Bloomberg Ocean Fund αποκαλύπτει πως δαπανώνται μόλις 1,2 δισ. δολάρια ετησίως αντί για τα απαιτούμενα 15,8 δισ., ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 0,5% των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών.
Επί του παρόντος, οι ανακηρυγμένες προστατευόμενες περιοχές καλύπτουν μόνο το 8,36% των ωκεανών, και πλήρως προστατευόμενες μόλις το 2,7%.
Ο διευθυντής του Bloomberg Ocean Fund, Τζόναθαν Κέλσι, τόνισε πως η επερχόμενη σύνοδος αποτελεί κρίσιμη ευκαιρία για ενίσχυση της χρηματοδότησης και ουσιαστική πρόοδο.
Η αναβάθμιση των ΠΘΠ θα μπορούσε να αποφέρει έως και 85 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2050 από μειωμένες εκπομπές CO₂, προστασία ακτών και αποκατάσταση αλιευμάτων.
«Οι ωκεανοί μας δεν μπορούν να περιμένουν άλλες υποσχέσεις χωρίς πράξεις», υπογράμμισε η Μπριάνα Φρουάν της εκστρατείας Together for the Ocean, καλώντας σε άμεση δράση.
Περίπου 50 ηγέτες αναμένεται να παρευρεθούν στη Νίκαια, όπου θα υιοθετηθεί μη δεσμευτική διακήρυξη που θα αναγνωρίζει πως η προστασία των ωκεανών είναι ο λιγότερο χρηματοδοτημένος από τους ΣΒΑ του ΟΗΕ.