Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πιτ Χέγκσεθ, προειδοποίησε το Σάββατο ότι η απειλή από την Κίνα είναι πραγματική και ενδεχομένως άμεση, καλώντας τους συμμάχους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού να αυξήσουν τις δαπάνες τους για την άμυνα.
Όπως αναφέρει το Reuters, μιλώντας για πρώτη φορά στο διάλογο της Σάνγκρι Λα στη Σιγκαπούρη –το κορυφαίο ασιατικό φόρουμ για ηγέτες άμυνας, στρατιωτικούς και διπλωμάτες– ο Χέγκσεθ υπογράμμισε ότι η περιοχή αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση Τραμπ.
«Δεν υπάρχει λόγος να ωραιοποιούμε την κατάσταση. Η απειλή που συνιστά η Κίνα είναι πραγματική και θα μπορούσε να είναι άμεση», δήλωσε χαρακτηριστικά, στις πιο σκληρές του αναφορές για το κομμουνιστικό καθεστώς από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο.
Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε απόπειρα της Κίνας να καταλάβει την Ταϊβάν «θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ινδο-Ειρηνική και τον υπόλοιπο κόσμο» και επανέλαβε τη δήλωση του Προέδρου Τραμπ ότι «η Κίνα δεν πρόκειται να εισβάλει στην Ταϊβάν όσο εκείνος είναι στην εξουσία».
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος και έχει δεσμευθεί να την «επανενώσει» με την ηπειρωτική χώρα, ακόμη και με τη χρήση βίας αν χρειαστεί. Το Πεκίνο έχει εντείνει τις στρατιωτικές και πολιτικές πιέσεις προς το νησί, συμπεριλαμβανομένης της εντατικοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν.
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τους ισχυρισμούς κυριαρχίας του Πεκίνου, δηλώνοντας ότι μόνο ο λαός του νησιού έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του.
«Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι το Πεκίνο προετοιμάζεται με αξιοπιστία για την ενδεχόμενη χρήση στρατιωτικής ισχύος, με στόχο την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην Ινδο-Ειρηνική», πρόσθεσε ο Χέγκσεθ.
Ωστόσο, η έκκλησή του προς τους συμμάχους για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχίες, παρότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ακροατήριο στη Σιγκαπούρη είναι σχετικά φιλικό προς τις ΗΠΑ. Ο Υπουργός Άμυνας της Κίνας, Ντονγκ Τζουν, απείχε από το φόρουμ, με την Κίνα να εκπροσωπείται μόνο από μια ακαδημαϊκή αντιπροσωπεία.
Ο Χέγκσεθ έχει ήδη ασκήσει δημόσια κριτική σε Ευρωπαίους συμμάχους για ανεπαρκείς αμυντικές δαπάνες. Τον Φεβρουάριο, από τη συνέντευξη Τύπου στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είχε καλέσει την Ευρώπη να μην αντιμετωπίζει την Αμερική ως «κορόιδο».
Την Παρασκευή, στην εναρκτήρια ομιλία του στο ίδιο φόρουμ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο Χέγκσεθ έχει δίκιο να ζητά από την Ευρώπη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
«Είναι σχεδόν απίστευτο να το λέω αυτό, μετά από ορισμένα ταξίδια στην Ευρώπη, αλλά χάρη στον Πρόεδρο Τραμπ, οι ασιατικοί σύμμαχοι θα πρέπει να βλέπουν τώρα την Ευρώπη ως παράδειγμα προς μίμηση», είπε ο Χέγκσεθ.
«Τα μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να δαπανούν το 5% του ΑΕΠ τους για την άμυνα – ακόμη και η Γερμανία. Δεν έχει νόημα να κάνουν αυτό οι Ευρωπαίοι, όταν βασικοί σύμμαχοι στην Ασία δαπανούν λιγότερα, ενώ αντιμετωπίζουν ακόμα πιο σοβαρές απειλές – για να μην αναφέρουμε τη Βόρεια Κορέα».
Η Αμερικανίδα Δημοκρατική Γερουσιαστής Ταμί Ντάκγουορθ, η οποία ηγείται διακομματικής αντιπροσωπείας στο φόρουμ, δήλωσε ότι παρότι ήταν σημαντικό που ο Χέγκσεθ τόνισε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή, η φρασεολογία του για τους συμμάχους ήταν «αντιπαραγωγική».
«Νομίζω ότι ο τρόπος του ήταν πατερναλιστικός, ιδιαίτερα απέναντι στους φίλους μας στον Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε η Ντάκγουορθ.
Σύμφωνα με νέα μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) με έδρα το Λονδίνο, ορισμένες ασιατικές χώρες αυξάνουν τις επενδύσεις σε οπλικά συστήματα και αμυντική έρευνα, ανταποκρινόμενες στο δυσμενές γεωπολιτικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα επιδιώκουν να ενισχύσουν την εγχώρια αμυντική τους βιομηχανία και τις διεθνείς συνεργασίες τους.
Η μελέτη αναφέρει ότι παρά την αύξηση αυτή, οι ασιατικές χώρες δαπάνησαν κατά μέσο όρο μόλις 1,5% του ΑΕΠ τους για την άμυνα το 2024, ποσοστό που παραμένει σχεδόν σταθερό την τελευταία δεκαετία.
Ο Χέγκσεθ πρότεινε να εστιάσουν οι Ευρωπαίοι στη δική τους ασφάλεια, ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να εστιάσουν περισσότερο στην απειλή από την Κίνα στην Ινδο-Ειρηνική, με ενισχυμένη συμβολή των Ασιατών συμμάχων.
«Θα προτιμούσαμε οι ευρωπαϊκές επενδύσεις να επικεντρωθούν στη δική τους ήπειρο, ώστε να μπορούμε, ως εταίροι, να χρησιμοποιήσουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα ως Ινδο-Ειρηνική δύναμη για να στηρίξουμε τους συμμάχους μας εδώ», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση μετά την ομιλία του.
Ωστόσο, ορισμένες πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ στην Ινδο-Ειρηνική έχουν προκαλέσει προβληματισμό. Οι ΗΠΑ μετέφεραν αντιαεροπορικά συστήματα από την Ασία στη Μέση Ανατολή νωρίτερα φέτος, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης με το Ιράν – μια επιχείρηση που απαίτησε 73 πτήσεις C-17.
Ο Χέγκσεθ, πρώην παρουσιαστής του Fox News, που τους πρώτους μήνες της θητείας του είχε επικεντρωθεί κυρίως σε εσωτερικά θέματα, μίλησε για διεθνή ζητήματα με φρασεολογία που έχει χρησιμοποιήσει συχνά και εντός ΗΠΑ, όπως η «αποκατάσταση της πολεμικής κουλτούρας».
«Δεν είμαστε εδώ για να πιέσουμε άλλες χώρες να υιοθετήσουν την πολιτική ή την ιδεολογία μας. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε κήρυγμα για την κλιματική αλλαγή ή πολιτιστικά ζητήματα», είπε.
«Σας σεβόμαστε – τις παραδόσεις σας, τους στρατούς σας – και θέλουμε να συνεργαστούμε όπου τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται».