ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Nord Stream 2 αγωγός
Φωτο: Shutterstock

Σκέψεις στη Γερμανία για συζητήσεις με Ρωσία για τον Nord Stream 2

Στέλεχος του κόμματος του καγκελάριου Μερτς πρότεινε την Κυριακή να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη Μόσχα σχετικά με τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2.

Σημαίνουσα μορφή του συντηρητικού κόμματος του γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς έριξε την ιδέα χθες Κυριακή να αρχίσουν συνομιλίες με τη Μόσχα για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει τελικά ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2 για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Το έργο προσφέρει «πιθανό άνοιγμα για διάλογο με τη Ρωσία», επιχειρηματολόγησε στην ψηφιακή εκδοχή της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit ο Μίχαελ Κρέτσμερ, επικεφαλής της κρατιδιακής κυβέρνησης στη Σαξονία και μορφή της CDU.

Διατηρώντας σε ισχύ το βέτο της προηγούμενης κυβέρνησης ως προς τη λειτουργία του αγωγού, ο Φρίντριχ Μερτς τάχθηκε στις αρχές του Μαΐου εναντίον της λειτουργίας του Nord Stream 2, υπενθυμίζοντας πως «επί του παρόντος δεν έχει άδεια λειτουργίας κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».

Ο αγωγός για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, που συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω Βαλτικής Θάλασσας, εγκαταλείφθηκε μετά τις –ακόμη ανεξήγητες– υποθαλάσσιες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2022, μερικούς μήνες μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην επικράτεια της Ουκρανίας. Κι οι δυο σωληνώσεις του αγωγού Nord Stream 1, σε λειτουργία από το 2011, καταστράφηκαν. Η μια σωλήνωση του NS2 πάντως παρέμεινε άθικτη.

Ο NS2, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 2021, ουδέποτε έλαβε άδεια λειτουργίας ώστε να αρχίσει η μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, εν μέσω της κορύφωσης των εντάσεων με τη Μόσχα, η οποία είχε κατηγορηθεί ήδη πριν από το ξέσπασμα του πολέμου πως χρησιμοποιούσε την ενέργεια για να ασκεί πίεση στις ευρωπαϊκές και στην ουκρανική κυβέρνηση.

Μολαταύτα δημοσιεύματα του Τύπου φέτος αναφέρθηκαν στο σενάριο, ως πρότινος αδιανόητο, να τεθεί σε λειτουργία ο NS2, με δεδομένη την επαναπροσέγγιση του Κρεμλίνου με τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.

Για τον κ. Κρέτσμερ, «είτε θα προσπαθήσουμε, όπως συμβαίνει ως τώρα, να εξαναγκάσουμε» τη ρωσική πλευρά «ή θα αποπειραθούμε θετική προσέγγιση». «Όσο θα συνεχίζουμε να λέμε ‘δεν θέλουμε τίποτα, δεν θέλουμε εισαγωγές αερίου, δεν θα κάνουμε τίποτε άλλο παρά να εφαρμόζουμε κυρώσεις’, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος (οι Ρώσοι) να μιλήσουν μαζί μας».

Ο κ. Κρέτσμερ πρόσθεσε πως ο αγωγός αυτός θα έδινε επίσης τη δυνατότητα να μειωθούν τα κόστη της ενέργειας, που πλήττουν τη γερμανική οικονομία, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι για την ώρα, το μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού πολιτικού προσωπικού δεν θέλει ούτε να ακούσει επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής προσέγγισης και στρατηγικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Διπλός εκβιασμός από τους Ρώσους στην Ευρώπη με «μοχλό» το αέριο

Να «ξηλωθεί» η πολιτική απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο και να χαλαρώσουν οι κυρώσεις αξιώνουν οι Ρώσοι και απειλούν με κλείσιμο της στρόφιγγας στη Γερμανία. Καθυστέρησε η Siemens τη μεταφορά της τουρμπίνας του Nord Stream. Τι λένε οι ειδικοί.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Πιέζει η Ρωσία τη Γερμανία για γρήγορη πιστοποίηση του Nord Stream 2

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ τόνισε ότι αν οι γερμανικές αρχές θέλουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πιστοποίησης νωρίτερα από τις 8/1, αυτό θα είναι προς όφελος των τελικών καταναλωτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έφτασε η ΔΕΠΑ σε.... ματ στην Gazprom και τι σημαίνει για την αγορά

Ανταγωνιστική τιμή προμήθειας φυσικού αερίου ως το τέλος του 2026 και διαγραφή απαιτήσεων της Gazprom ύψους 400 εκατ. ευρώ πέτυχε η ΔΕΠΑ, την ώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της ρωσικό αέριο.
Εργαζόμενος πετρελαιοβιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οκτώ χώρες του ΟΠΕΚ+ θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τον Ιούλιο

Ο ΟΠΕΚ+ και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία γνωστοποίησαν νέα σημαντική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο, μετά το σταδιακό άνοιγμα παραγωγής που ξεκίνησε τον Απρίλιο.