Η Ρωσία ενέτεινε τις επιθέσεις της στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, εξαπολύοντας drones και πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά από ένα επτάωρο μπαράζ επιθέσεων στο Κίεβο το Σάββατο, το οποίο ήταν ένα από τα πιο παρατεταμένα στον τετραετή πόλεμο.
Οι αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ακολούθησαν το δεύτερο στάδιο μιας μεγάλης ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου. Άλλοι 307 κρατούμενοι από κάθε πλευρά ανταλλάχθηκαν κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η Ουκρανία και η Ρωσία ξεκίνησαν τη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων από την έναρξη της πλήρους εισβολής το 2022, ακόμη και καθώς η Μόσχα αντιστέκεται στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.
Ώρες πριν, το Κίεβο δέχθηκε πυρά από τον πρώτο γύρο του ρωσικού μπαράζ πυρών. Εκρήξεις ακούστηκαν σε όλο το Κίεβο και συντρίμμια από αναχαιτισμένα βλήματα έπεσαν σε αρκετές περιοχές, αφού οι δυνάμεις του Κρεμλίνου εκτόξευσαν drones και πυραύλους, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram.
Δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν σύννεφα καπνού πάνω από την πόλη και ζημιές σε πολυώροφα κτίρια διαμερισμάτων.
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου χαρακτήρισε την αεροπορική επίθεση ως την «πιο μαζική» που έχει αντιμετωπίσει η πρωτεύουσα μέχρι στιγμής στον πόλεμο. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα στο X.
«Αυτή είναι η απάντηση της Ρωσίας στις διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες και σαφής απόδειξη ότι η αυξημένη πίεση κυρώσεων στη Μόσχα είναι απαραίτητη για την επιτάχυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο υπουργός.
Στη συνέχεια, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με την ουκρανική αεράμυνα οπλισμένη, εκρήξεις ξέσπασαν ξανά στην πόλη. Περισσότερα από 10 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βρίσκονταν στον αέρα και περισσότερα πλησίαζαν την πόλη, ανέφεραν οι αρχές στο Telegram.
Συντρίμμια ενός ρωσικού drone έπεσαν σε τετραώροφη πολυκατοικία σε μια από τις περιοχές του Κιέβου, ανέφεραν οι αρχές.
Στον πρώτο γύρο, η Ρωσία εκτόξευσε 250 drones Shahed και άλλα, καθώς και 14 βαλλιστικούς πυραύλους στην Ουκρανία, ανέφερε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία στο Telegram. Τα περισσότερα από τα drones καταρρίφθηκαν ή μπλοκαρίστηκαν και έξι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν.
Άλλες τοποθεσίες που έγιναν στόχος περιλάμβαναν την Οδησσό στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, καθώς και τις περιοχές Βίνιτσα, Σούμι, Χάρκοβο, Ντόνετσκ και Ντνίπρο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δυνάμεις του στόχευσαν μια ουκρανική επιχείρηση που παράγει πυραυλικά όπλα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ένα στρατιωτικό κέντρο αναγνώρισης και τη θέση ενός αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Patriot.
Η Ρωσία ισχυρίστηκε επίσης ότι έχει καταλάβει τον έλεγχο του Λόκνια, ενός χωριού στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Η ανταλλαγή κρατουμένων, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ Κιέβου και Μόσχας σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, προχώρησε παρά τις αεροπορικές επιδρομές.
Η παράδοση της Παρασκευής περιελάμβανε 390 ανταλλαγές ατόμων από κάθε πλευρά και ο συνολικός αριθμός αναμένεται να φτάσει τους 1.000 κρατούμενους από κάθε χώρα.
Οι Ρώσοι στρατιωτικοί λαμβάνουν αρχική βοήθεια στη Λευκορωσία και θα επιστρέψουν στη Ρωσία για θεραπεία και αποκατάσταση. Μεταξύ αυτών που επέστρεψαν στην Ουκρανία είναι στρατιώτες από τον στρατό, την Κρατική Υπηρεσία Συνόρων και την Εθνοφρουρά, δήλωσε ο Ζελένσκι.
Η συνάντηση της περασμένης εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη σηματοδότησε τις πρώτες άμεσες συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια και η ανταλλαγή κρατουμένων είναι το κύριο απτό αποτέλεσμα των συνομιλιών.
Ο Ζελένσκι προσφέρθηκε να ταξιδέψει στην Τουρκία για τις συνομιλίες και προκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τον συναντήσει εκεί για να συζητήσουν μια εκεχειρία.
Ο Πούτιν, ο οποίος ουδέποτε υπέδειξε ότι θα συμμετείχε προσωπικά στις συζητήσεις, έστειλε μια αντιπροσωπεία χαμηλού επιπέδου με επικεφαλής τον βοηθό του προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι .
«Έχει περάσει μία εβδομάδα από τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη και η Ρωσία δεν έχει ακόμη στείλει το ''μνημόνιο ειρήνης'' της. Αντ' αυτού, η Ρωσία στέλνει θανατηφόρα drones και πυραύλους εναντίον αμάχων», δήλωσε ο Σιμπίχα.
Ξεχωριστά το Σάββατο, η Ρωσία δήλωσε ότι απώθησε 94 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορες περιοχές της κεντρικής Ρωσίας.
Η πόλη Γέλετς στην περιοχή Λίπετσκ της Ρωσίας έγινε στόχος για δεύτερη ημέρα, συμπεριλαμβανομένης μιας βιομηχανικής περιοχής, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης. Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έπληξε εγκαταστάσεις παραγωγής μιας εταιρείας στο Γέλετς που κατασκευάζει μπαταρίες που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία ρωσικών πυραύλων.
Σε ανάρτηση του δημάρχου Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, στην πλατφόρμα Telegram αναφέρεται πως 11 drones καταρρίφθηκαν καθώς κατευθύνονταν προς τη ρωσική πρωτεύουσα.
Για λόγους ασφαλείας, η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας υποχρεώθηκε να αναστείλει προσωρινά τις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Μόσχας.
Περιφερειακοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης πως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν εχθρικά drones στις πόλεις Τούλα (νότια της Μόσχας) και Τβερ (βορειοδυτικά της ρωσικής πρωτεύουσας).