Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αγωνίζονται να βρουν πώς να διατηρήσουν τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να αποχωρεί από τον πόλεμο. Μία επιλογή: να αγοράσουν αμερικανικά όπλα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Ευρώπη δεν έχει ούτε τα αποθέματα όπλων ούτε την ικανότητα να τα κατασκευάσει σε αρκετά μεγάλο όγκο, καθώς καθίσταται σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραδώσουν άλλα. Ο Λευκός Οίκος έχει επίσης απορρίψει τις εκκλήσεις της Ευρώπης να συνεχίσει την πίεση ώστε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να συμφωνήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός, εντείνοντας τις κυρώσεις.
Αντ' αυτού, το Κρεμλίνο φαίνεται να καθυστερεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες που υποσχέθηκε στον Τραμπ, καθώς προετοιμάζεται για μια καλοκαιρινή επίθεση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Μια πρόταση που κερδίζει όλο και μεγαλύτερη αξιοπιστία είναι η αγορά περισσότερων αμερικανικών συστημάτων - και στη συνέχεια η αποστολή αυτών των όπλων στην Ουκρανία, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν, συζητώντας ιδιωτικές συζητήσεις.
Η ιδέα είναι ότι αν ο Τραμπ αρνηθεί να στείλει αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία, θα το κάνει η Ευρώπη.
Αυτό θα βοηθούσε την Ουκρανία να αποτρέψει την προέλαση της Ρωσίας και θα μπορούσε να ασκήσει νέα πίεση στον Πούτιν να πάρει στα σοβαρά το ενδεχόμενο εκεχειρίας. Και αν οι Ευρωπαίοι μπορέσουν να πείσουν τον Τραμπ να συνεχίσει να παρέχει πληροφορίες στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ίσως μπορέσει να αντέξει.
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκόψει περισσότερες από 20 τράπεζες από το SWIFT, το διεθνές σύστημα πληρωμών, καθώς και να μειώσει το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και να απαγορεύσει τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου κυρώσεων για την άσκηση πίεσης στη Ρωσία.
«Δεν μου είναι απολύτως σαφές πόσο κακό θα ήταν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούσαν διατηρώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στην Ευρώπη ή την Ουκρανία να αγοράσουν αμερικανικά όπλα και επιτρέψουν τη συνέχιση της ανταλλαγής πληροφοριών των ΗΠΑ με την Ουκρανία», δήλωσε ο Άντριου Βάις, αντιπρόεδρος σπουδών στο Carnegie Endowment for International Peace.
«Δεν είναι ένα ιδανικό αποτέλεσμα. Σίγουρα δεν είναι το βέλτιστο, αλλά δεν είναι η χειρότερη περίπτωση για την οποία πολλοί από εμάς ανησυχούμε».
Η στροφή ουσιαστικά θα ανάγκαζε τον Τραμπ να επιλέξει ανάμεσα σε δύο αντικρουόμενες επιθυμίες: την επιθυμία του να αποφύγει να εναντιωθεί στον Πούτιν έναντι της επιθυμίας του να φέρει περισσότερα χρήματα στις ΗΠΑ μέσω της πώλησης ακριβών αμυντικών ειδών.
Ο Τραμπ μίλησε ξεχωριστά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με τον Πούτιν και Ευρωπαίους ηγέτες, λέγοντας αργότερα ότι θα «υποχωρήσει» εάν δεν σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Αυτή είναι μια ευρωπαϊκή κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος στον Λευκό Οίκο. «Θα έπρεπε να είχε παραμείνει μια ευρωπαϊκή κατάσταση».
Οι άνθρωποι δήλωσαν ότι αναμένουν από τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες με την Ουκρανία για να βοηθήσουν στη στόχευση. Μια σύντομη διακοπή αυτής της συνεργασίας δημιούργησε επιχειρησιακές προκλήσεις για το Κίεβο, αλλά πυροδότησε επίσης ευρύτερους φόβους μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν παρόμοια μεταχείριση στο μέλλον.
Ο χρόνος τελειώνει. Οι ειδικοί λένε ότι οι μεταφορές όπλων στην Ουκρανία που εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα μπορούσαν να εξαντληθούν αυτό το καλοκαίρι και ότι η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να παράγει αρκετά όπλα για να καλύψει το κενό. Ο Πούτιν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυναμική, ανέφεραν οι ειδικοί.
Δεδομένου του αμυντικού χαρακτήρα της τρέχουσας μάχης και του ζωτικού ρόλου των εγχώριας παραγωγής drones, «δεν πρόκειται να είναι καταστροφικό» αν δεν υπάρξει ένα άλλο συμπληρωματικό πακέτο χρηματοδότησης από την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Σάμιουελ Χάραπ, διακεκριμένος πρόεδρος της πολιτικής Ρωσίας και Ευρασίας στο RAND.
Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας με όπλα αμερικανικής κατασκευής, είτε αγορασμένα είτε δωρεά, είναι ο μόνος τρόπος για να πειστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε ο Τσαρλς Κούπχαν, ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Μια συμφωνία για τους φυσικούς πόρους που υπογράφηκε με την Ουκρανία δίνει στον πρόεδρο τον χώρο να απευθυνθεί στο Κογκρέσο για να ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία και να υποστηρίξει ότι πρόκειται για συνεισφορά στο κοινό επενδυτικό ταμείο και όχι για βάρος στους Αμερικανούς φορολογούμενους, είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε στους νομοθέτες ότι οι ΗΠΑ παροτρύνουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στείλουν περισσότερες συστοιχίες Patriot στην Ουκρανία, αλλά ότι οι χώρες θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα για να προστατεύσουν το έδαφός τους.
Ο Ζελένσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Απρίλιο ότι η κυβέρνησή του θέλει να αγοράσει τουλάχιστον 10 συστοιχίες Patriot από τις ΗΠΑ και ότι περιμένει απάντηση από την Ουάσινγκτον.
Ο Τραμπ «καταλαβαίνει ότι αν υπονομεύσει την Ουκρανία και η Ρωσία εξασφαλίσει τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας, αυτή θα είναι μια συντριπτική πολιτική ήττα για τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Κουπτσάν. «Η Ουκρανία γίνεται το Αφγανιστάν του Τραμπ, αν όχι χειρότερο».