ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Afganstan
Φωτο: ΑΠΕ

Ο αποκλεισμός των γυναικών του Αφγανιστάν βλάπτει την οικονομία του

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του UNDP στην Καμπούλ, οι περιορισμοί που έχουν θέσει οι Ταλιμπάν στις Αφγανές γυναίκες θα οδηγήσουν σε απώλεια σχεδόν 6% του ΑΕΠ της χώρας σε δύο χρόνια, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη φτωχή οικονομία.

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται στις Αφγανές γυναίκες από τις αρχές των Ταλιμπάν θα κοστίσουν στη χώρα, η οποία είναι ήδη μία από τις φτωχότερες στον κόσμο, σχεδόν το 6% του ΑΕΠ της μέσα σε δύο χρόνια, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) από την Καμπούλ.

Ο ΟΗΕ έχει καταδικάσει το «έμφυλο απαρτχάιντ» που επιβάλλεται στις Αφγανές γυναίκες από το 2021 και οι οποίες έχουν σταδιακά εξαλειφθεί από τη δημόσια σφαίρα. Τους έχει απαγορευτεί η είσοδος σε πάρκα, πανεπιστήμια, γυμναστήρια και κέντρα αισθητικής και η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας είναι αυστηρά περιορισμένη.

Αυτός ο κοινωνικός και οικονομικός αποκλεισμός θα δημιουργήσει σωρευτικές απώλειες 920 εκατομμυρίων δολαρίων, ή 5,8% του ΑΕΠ του Αφγανιστάν, μεταξύ 2024 και 2026, αποκαλύπτει έκθεση του UNDP.

«Αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την οικονομία», δήλωσε ο Στίβεν Ροντρίγκες, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

Οπως προσθέτει ο ίδιος, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών ήταν 15% πριν οι Ταλιμπάν επιστρέψουν στην εξουσία, ενώ σήμερα κατά μέσο όρο το 7% των γυναικών εργάζεται.

Το να επιτραπεί στις γυναίκες να επιστρέψουν στην εργασία ή να ταξιδεύουν ξανά χωρίς συνοδό «θα αύξανε σημαντικά» αυτό το ποσοστό, υποστηρίζει.

Επιπλέον αυτό θα ενθάρρυνε τους δωρητές «να αποδεσμεύσουν περισσότερα κεφάλαια» για τη χώρα, η οποία βρίσκεται σε «πολύ ανησυχητική» πορεία, ενώ ήδη περισσότεροι από τους μισούς από τους 45 εκατομμύρια κατοίκους χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Αφγανιστάν, προειδοποιεί το UNDP, «βυθίζεται βαθύτερα στην κοινωνικοοικονομική κρίση». Είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά το Σουδάν που μαστίζεται από τον πόλεμο.

Το 2023-2024, η Καμπούλ σημείωσε χαμηλή ανάπτυξη, βασιζόμενη κυρίως στην ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια - συχνά σε χρηματικά επιδόματα σε νοικοκυριά που δημιούργησαν προσωρινά αγοραστική δύναμη.

Αλλά αυτά τα κεφάλαια μειώνονται εδώ και αρκετά χρόνια και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος δωρητής της χώρας ιστορικά, αποφάσισαν να παγώσουν την βοήθειά τους προς τρίτες χώρες.

«Υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι που ζούσαν με το ελάχιστο δυνατό εισόδημα το 2024 από ό,τι το 2023», ακόμη και πριν από αυτές τις δραστικές περικοπές, σημειώνει ο Ροντρίγκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δόμνα Μιχαηλίδου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δόμνα Μιχαηλίδου: Μήνυμα στήριξης στις γυναίκες του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ

Η Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε στο HRC59 για το θεσμοθετημένο έμφυλο απαρτχάιντ στο Αφγανιστάν, στηρίζοντας τις γυναίκες και τονίζοντας τη σταθερή στάση της Ελλάδας υπέρ των δικαιωμάτων τους.
Ελληνική και ευρωπαϊκή σημαία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαγική εικόνα στο βιοτικό επίπεδο: Ξεπερνάμε τη Βουλγαρία, αλλά...

Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΟΗΕ για το βιοτικό επίπεδο. Η Ελλάδα κρατά σχετικά υψηλή θέση χάρη στους κοινωνικούς δείκτες (υγείας, εκπαίδευση), αλλά η Βουλγαρία και η Τουρκία πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής στα εισοδήματα.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία ΟΗΕ για την επιδείνωση των συνθηκών ζωής στο Αφγανιστάν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν δράσεις ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα, όπως τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, την τρομοκρατία και την δεινή οικονομική κατάσταση.