ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
businessdaily-Xronos-Time
Φωτο: Shutterstock

Αλλαγή της ώρας πραγματοποιήθηκε ξανά στην Ευρώπη παρά τις αντιρρήσεις

Η αμφιλεγόμενη αλλαγή ώρας κάνει το ρολόι να πηγαίνει μια ώρα μπροστά κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μια ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Τα ρολόγια γύρισαν κατά μία ώρα μπροστά το πρωί της Κυριακής στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η θερινή ώρα ξεκίνησε πριν από το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η αμφιλεγόμενη αλλαγή ώρας κάνει το ρολόι να πηγαίνει μια ώρα μπροστά κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μια ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Αρχικά εισήχθη τον προηγούμενο αιώνα ως στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας, σήμερα πολλοί αμφισβητούν τη σημασία των αλλαγών της εποχής, με την Ευρωπαϊκή Ένωση  να φτάνει στο σημείο να προσπαθεί να καταργήσει το σύστημα το 2018.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Κεντρική  Ευρώπη μετακινείται επομένως από την Ώρα Κεντρικής Ευρώπης (CET) στη Θερινή Ώρα Κεντρικής Ευρώπης (CEST). Στη Βρετανία, όπου τα ρολόγια είναι μία ώρα πίσω, το βασίλειο μετακινείται από την ώρα Γκρίνουιτς (GMT) στη Βρετανική Θερινή Ώρα (BST).

Η πρακτική εισήχθη στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου για να προσθέσει μια ώρα φωτός στο βράδυ, πριν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Επέστρεψε ξανά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε μέχρι την πετρελαϊκή κρίση στη δεκαετία του 1970, όταν το μέτρο εισήχθη ξανά για εξοικονόμηση ενέργειας.

Από τότε, η Ευρώπη αλλάζει τα ρολόγια της δύο φορές το χρόνο. Η πρακτική ήταν γενικά διχαστική, με τους υποστηρικτές να εκτιμούν την «έξτρα ώρα» που κέρδισε, ενώ οι αντίπαλοι διαφωνούν κατά της πιθανής διατάραξης των προγραμμάτων ύπνου. Έρευνες δείχνουν ότι η πρακτική έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία καθώς και στην υγεία των ανθρώπων.

Το 2018, η ΕΕ διεξήγαγε μια ανοιχτή διαβούλευση για τους πολίτες των τότε 28 κρατών μελών της — πριν από την επίσημη έξοδο της Βρετανίας. Σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι υποστήριξαν την κατάργηση της θερινής ώρας, με αποτέλεσμα η ΕΕ να υποβάλει πρόταση και το κοινοβούλιο να την υποστηρίξει τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο, η πρόταση αντιτάχθηκε από ορισμένα κράτη της ΕΕ και έκτοτε έπεσε στο περιθώριο. Η Πολωνία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ μέχρι τον Ιούλιο, σχεδιάζει να επαναφέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει την αντίθεση εντός του μπλοκ που αποτελείται πλέον από 27 μέλη.

«Σχεδιάζουμε να συμβουλευτούμε ανεπίσημα τα κράτη μέλη για να δούμε αν είναι ακόμα εφικτό να προχωρήσουμε την πρόταση», ανέφερε η πολωνική προεδρία. «Καθώς το ρολόι χτυπά, θα πάρουμε το χρόνο μας για να αξιολογήσουμε την κατάσταση».

Οι πολέμιοι της κατάργησης της αλλαγής της ώρας από δεκαετίες υποστηρίζουν ότι θα ήταν χάσιμο χρόνου, καθώς η ΕΕ εμπλέκεται σε μεγάλες προκλήσεις που κυμαίνονται από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 έως την απειλή εμπορικού πολέμου με την Ουάσιγκτον.

Η κατάργηση της θερινής ώρας έχει ήδη υιοθετηθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν, της Ρωσίας, της Συρίας, της Τουρκίας και της Ουρουγουάης, κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Pew Research Center, το οποίο επισημαίνει ότι μόνο το ένα τρίτο των χωρών παγκοσμίως εξακολουθεί να τηρεί την πρακτική, οι περισσότερες από αυτές στην Ευρώπη.

Η Αίγυπτος απαλλάχθηκε επίσης από την πρακτική το 2014, μόνο για να την επαναφέρει το 2023 για εξοικονόμηση ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ