ΓΔ: 1953.34 -0.87% Τζίρος: 14.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:57:33
Φωτο: Shutterstock

Τηλεδιάσκεψη με επενδυτές θα έχει Τούρκος υπουργός Οικονομικών Σιμσέκ

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Φατίχ Καραχάν, είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν σήμερα (25.3.25) το μεσημέρι σε τηλεδιάσκεψη που διοργανώνουν, Citigroup και η Deutsche Bank.

Mε ξένους επενδυτές θα συνομιλήσουν κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας, επιχειρώντας να ηρεμήσουν τις αγορές, αφού η κράτηση ενός βασικού στελέχους της αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε εκροές δισ. δολαρίων από τουρκικά περιουσιακά στοιχεία.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Φατίχ Καραχάν, είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν σήμερα (25.3.25) το μεσημέρι σε τηλεδιάσκεψη που διοργανώνουν, Citigroup και η Deutsche Bank, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών στην ιστοσελίδα του.

Οι δύο επικεφαλής της οικονομίας αναμένεται να ενισχύσουν τη χθεσινή υπόσχεση του προέδρου Ερντογάν να διατηρήσει τις σε γενικές γραμμές φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές που εφαρμόζονται από τότε που ο Σιμσέκ, πρώην τραπεζίτης της Wall Street, διορίστηκε στα μέσα του 2023.

Η σύλληψη και αργότερα η επίσημη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, του πιο τρομερού και δημοφιλέστερου πολιτικού αντιπάλου του Ερντογάν, την περασμένη Τετάρτη οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους και έστειλε τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία σε πτώση.

Οι αρχές έλαβαν έκτακτα μέτρα για να ανακόψουν τη χρηματοπιστωτική κατρακύλα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του βασικού επιτοκίου μίας ημέρας, της παρέμβασης στη συναλλαγματική ισοτιμία και της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων τουρκικών μετοχών.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να πληγούν τα κέρδη που αποκομίσαμε από το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικές δηλώσεις μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χθες (24.3.25). «Οι θεσμοί μας έχουν τόσο την εξουσία όσο και τη βούληση να διασφαλίσουν υγιείς μηχανισμούς της αγοράς».

Η κυβέρνηση δεν έδειξε σημάδι υποχώρησης απέναντι στους διαδηλωτές που βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου, με τον Ερντογάν να χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις «κακές». Κατηγόρησε την αντίδραση της αντιπολίτευσης για την αστάθεια της αγοράς.

Οι μετοχές και το νόμισμα της Τουρκίας σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα και οι αποδόσεις των ομολόγων σε τοπικό νόμισμα αυξήθηκαν κατακόρυφα. Αυτό συνέβη παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος με μια ένεση 11,2 δισ. δολαρίων μόνο στις 19 Μαρτίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε επίσης το επιτόκιο μίας ημέρας σε μια απρογραμμάτιστη συνεδρίαση την Πέμπτη και στη συνέχεια συγκάλεσε στελέχη από τους κορυφαίους δανειστές της χώρας την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025 σε μια άλλη προσπάθεια να ανακόψει την πτώση.

Oι αρχές σταθμίζουν πρόσθετα μέτρα για τον μετριασμό της μεταβλητότητας της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης μιας παρακράτησης φόρου επί των καταθέσεων σε λίρες, για να στηρίξουν το νόμισμα και να αποτρέψουν τους ντόπιους από το να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε δολάρια.

«Φαίνεται ότι οι αξιωματούχοι προσπαθούν να τραβήξουν μια γραμμή στην άμμο, ελπίζοντας ότι η πολιτική καταιγίδα θα περάσει και οι αγορές θα ξεχάσουν το όλο θέμα», δήλωσε ο Nick Rees, επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών της Monex Europe στο Λονδίνο. «Προς το παρόν, αυτό φαίνεται να λειτουργεί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Η τουρκική λίρα και ο Ιμάμογλου: Το μεγάλο κόλπο από τον Ερντογάν

Θωράκιση στην τουρκική λίρα από τον Ερντογάν με τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα. Η κεντρική τράπεζα «έκαψε» 12 δισ. δολ. για να στηρίξει τη λίρα μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου, αλλά δεν... ίδρωσε. Οι ελιγμοί έναντι Τραμπ και Ευρώπης.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο τουρκικός πληθωρισμός πλησιάζει στην κορύφωση με άνοδο κοντά στο 70%

Οι επενδυτές εξετάζουν προσεκτικά την πρόοδο που σημειώνει η Τουρκία, προκειμένου να χρονομετρήσουν την επιστροφή σε μια χώρα της οποίας τα τοπικά ομόλογα αποτελούσαν κάποτε πόλο έλξης για τους ξένους.