Ενόψει της θεαματικής προσέγγισης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και μετά τη διαμάχη που προέκυψε χθες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης, μεταφορικά, τη λεπτή ιδέα να μοιραστεί τη γαλλική πυρηνική αποτροπή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Όμως αυτή η ιδέα διχάζει τις γαλλικές πολιτικές δυνάμεις. Ο Μακρόν δήλωσε χθες ότι είναι ανοιχτός σε συζητήσεις για την ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή.
Ωστόσο, η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, Μαρίν Λεπέν είπε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο σαφής σύμμαχος της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ.
«Να φύγουμε από το ΝΑΤΟ; Όχι, φυσικά όχι», συνόψισε, προσθέτοντας ότι αυτοί που μιλούν για έξοδο από τη Συμμαχία δεν είναι λογικοί άνθρωποι. Και όλα αυτά επομένως σημαίνουν επίσης ότι η Γαλλία δεν πρέπει να μοιραστεί την πυρηνική της αποτροπή με άλλους. Η Λεπέν υποβάθμισε επίσης αυτό που συνέβη χθες στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Το περιέγραψε ως «κάτι φυσιολογικό, γιατί ο δρόμος προς την ειρήνη είναι δύσκολος».
Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία» Ζαν-Λικ Μελανσόν είπε ότι πρέπει να υπάρξει αντίσταση στην ιδέα μιας «Ευρώπης της Άμυνας». Με αυτόν τον τρόπο, αντιτάχθηκε στην ιδέα της κοινής χρήσης της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τον Μελανσόν, η διαμάχη μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι έδωσε στους Ευρωπαίους αυτό που τους άξιζε. «Η ατλαντική δουλοπρέπεια των Ευρωπαίων ανταμείφθηκε με περιφρόνηση, η οποία έχει αφήσει τώρα τους Ευρωπαίους διαποτισμένους από φόβο», είπε.
Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας «Ανανεώστε την Ευρώπη» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαλερί Άι, εκπρόσωπος του στρατοπέδου του Μακρόν, είπε ότι «οι αντίπαλοι της Ευρώπης πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εταίροι μας, αυτοί που μοιράζονται τις αξίες μας, επωφελούνται από τη γαλλική πυρηνική ασπίδα».
«Η Γαλλία καλείται να παίξει τεράστιο ρόλο γιατί είναι η μόνη δύναμη που διαθέτει πυρηνικά όπλα στην ΕΕ, επειδή έχει μια ισχυρή βιομηχανία όπλων», λέει ο ευρωβουλευτής και σοσιαλδημοκράτης Ραφαέλ Γκλούξμαν.
.
«Η εποχή αλλάζει», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, εκπρόσωπος της συντηρητικής δεξιάς, και ζήτησε μια στρατηγική είσοδο στην Ευρώπη σύμφωνα με την εποχή, χωρίς να αναφέρει τίποτα για κοινή πυρηνική αποτροπή στην ήπειρο. Ωστόσο, πρότεινε τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Από την εμφάνισή της στη δεκαετία του 1960, η γαλλική πυρηνική αποτροπή, όπως υποστήριξε ο στρατηγός Charles de Gaulle, είχε ως στόχο να είναι εντελώς ανεξάρτητη.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης για τη Μελέτη του Πολέμου, η Γαλλία έχει 290 πυρηνικές κεφαλές και η Βρετανία 225, σε σύγκριση με τις 3.708 που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η ιδέα του ευρωπαϊκού πυρηνικού αφοπλισμού εγείρει επίσης το ερώτημα εάν μπορεί να είναι αξιόπιστη η γαλλο-βρετανική πυρηνική ομπρέλα, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.