ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ανταρκτική
Φώτο: Shutterstock

Εγκαινιάστηκε ερευνητικό εργαστήριο στη βουλγαρική βάση στην Ανταρκτική

Το νέο ερευνητικό εργαστήριο στη βουλγαρική βάση στην Ανταρκτική εγκαινιάστηκε επίσημα στο νησί Λίβινγκστον. Στεγάζει τρία εξειδικευμένα επιστημονικά εργαστήρια που θα βοηθήσουν να διευρυνθεί ο αριθμός και το πεδίο της επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιείται στην Ανταρκτική.

Η λειτουργία του νέου ερευνητικού εργαστηρίου στη βουλγαρική βάση στην Ανταρκτική "Άγιος Κλήμης της Aχρίδας" στο νησί Λίβινγκστον εγκαινιάστηκε σε μια επίσημη τελετή. Η κορδέλα του πλήρως αποπερατωμένου κτηρίου κόπηκε από τον επικεφαλής των βουλγαρικών αποστολών στην Ανταρκτική καθηγητή Κρίστο Πιμπίρεφ, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σόφιας καθηγητή Γκεόργκι Βάλτσεφ και τον ναύαρχο ε.α. Μπόγιαν Μεντνικάροφ. 

Η εκδήλωση έλαβε χώρα κατά τα 72α γενέθλια του καθηγητή Πιμπίρεφ, παρουσία των συμμετεχόντων στην 33η βουλγαρική αποστολή στην Ανταρκτική και προσκεκλημένους από την ισπανική Βάση στην Ανταρκτική Χουάν Κάρλος Α’. 

Στη διάρκεια της τελετής, η εικόνα της Μητέρας του Θεού και Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού παρουσιάστηκε ως δώρο από τον Πατριάρχη της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Δανιήλ.

Η κατασκευή του νέου ερευνητικού εργαστηρίου στη βουλγαρική βάση στο νησί Λίβινγκστον ξεκίνησε το 2021. Στεγάζει τρία εξειδικευμένα επιστημονικά εργαστήρια που θα βοηθήσουν να διευρυνθεί ο αριθμός και το πεδίο της επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιείται στην Ανταρκτική. Η κατασκευή του νέου εργαστηρίου εμπίπτει στο πεδίο του Οδικού Χάρτη Ευρωπαϊκών Επιστημονικών Υποδομών. 

Καθώς η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι βουλγαρικές εγκαταστάσεις έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από επισκέπτες ερευνητές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και με τη λειτουργία του νέου επιστημονικού εργαστηρίου, αναμένεται πως ο αριθμός των διεθνών συλλογικών ερευνητικών προγραμμάτων θα αυξηθεί επίσης.

Η ιδέα να αρχίσει η κατασκευή ενός νέου ερευνητικού εργαστηρίου ήρθε ως ανάγκη να έχουμε αυτά τα δείγματα που συλλέγονται στην Ανταρκτική, στο πλαίσιο διαφόρων ερευνών, ώστε να εξετάζονται γρήγορα και αποτελεσματικά επί τόπου, χωρίς να μεταφέρονται στη Βουλγαρία. 

Από την επόμενη σεζόν, οι επιστήμονες θα μπορούν να πραγματοποιούν την έρευνά τους επί τόπου και ως εκ τούτου να αυξήσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα και το πεδίο των επιστημονικών παρατηρήσεών τους. 

Βέβαια, όλο αυτό έχει γίνει πολύ πιο εύκολο με την απόκτηση του βουλγαρικού ερευνητικού σκάφους, το οποίο ήδη με το πρώτο ταξίδι του από τη Βάρνα στο νησί Λίβινγκστον το 2022 άρχισε να μεταφέρει όλα τα απαραίτητα κατασκευαστικά υλικά και τον εξοπλισμό έτσι ώστε αυτή η εγκατάσταση να μην μείνει απλώς μια ιδέα, αλλά να ολοκληρωθεί μέσα σε μόλις τρία χρόνια, είπε ο Πιμπίρεφ. Ο καθηγητής εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του στην ισπανική αποστολή στην Ανταρκτική για τη μακρόχρονη συνεργασία και φιλία.

«Η λειτουργία του νέου εργαστηρίου στην Ανταρκτική επιβεβαιώνει την τρέχουσα τάση στην ανάπτυξη της επιστήμης που περιλαμβάνει τον διαμοιρασμό των ανθρώπινων πόρων και επιστημονικών υποδομών. Με αυτά τα θαρραλέα βήματα, η Βουλγαρία γίνεται όλο και περισσότερο ορατή στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και ένας όλο και περισσότερο ευπρόσδεκτος εταίρος σε μεγάλης κλίμακας επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα. Είναι επίσης μια εγγύηση ότι πολλοί νέοι θα ακολουθήσουν τον δρόμο της επιστήμης και θα συμβάλουν με τη σειρά τους στην ανάπτυξη της παγκόσμιας γνώσης και της ανθρωπότητας», είπε ο καθηγητής Γκεόργκι Βάλτσεφ.

«Εμείς, οι εκπρόσωποι της Ναυτικής Ακαδημίας Νίκολα Βαπτσάροφ, είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε αυτή τη μοναδική κατασκευή μαζί με τους φίλους μας -- τους ερευνητές της Βουλγαρίας στην Ανταρκτική, και έχουμε εντυπωσιαστεί από τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν. Προκειμένου όλο αυτό να συμβεί, στη διάρκεια τριών εκστρατειών, το RSV 421 μετέφερε περισσότερους από 160 τόνους κατασκευαστικών δομών και υλικών από τη Βουλγαρία, που χρησιμοποιήθηκαν για το νέο εργαστήριο και για τον εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας βουλγαρικής βάσης στην Ανταρκτική, είπε ο Μεντνικάροφ.

Τον Πιμπίρεφ συνεχάρησαν για τα γενέθλιά του ο υπουργός Παιδείας Κρασιμίρ Βάλτσεφ και ο υπουργός Τουρισμού Μιροσλάβ Μπόρσος.

Τα τρία εργαστήρια που στεγάζονται στο νέο κτήριο θα εξοπλιστούν για εργασία και θα τεθούν προς χρήση ερευνών στο πεδίο ήδη από την επόμενη πολική περίοδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προγράμματα έρευνας τεχνολογίας χρηματοδοτεί με 21 εκατ. λέβα η Σόφια

Τα κονδύλιο προορίζονται για έρευνα στη βουλγαρική βάση της Ανταρκτικής «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» και για έρευνες του Ινστιτούτου Επιστήμης Υπολογιστών, Τεχνητής Νοημοσύνης και Τεχνολογίας (INSAIT) στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας.
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις επιστήμονες στην ομάδα της βουλγαρικής αποστολής στην Ανταρκτική

Η πλειονότητα των μελών αυτής της ομάδας ωστόσο, που αποτελεί την προτελευταία της αποστολής, είναι ειδικοί σε θέματα επιμελητείας, καθώς υπάρχει ένα σοβαρό πρόγραμμα κατασκευής στη βουλγαρική βάση στην Ανταρκτική «St. Kliment Ohridski».
ΔΙΕΘΝΗ

Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζει η βουλγαρική αποστολή στην Ανταρκτική

Το στρατιωτικό ερευνητικό σκάφος «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» θα αποπλεύσει από τη Βάρνα με προορισμό την Ήπειρο στις 27 Δεκεμβρίου, ανέφερε ο καθηγητής Κρίστο Πιμπίρεφ, ο επικεφαλής της 31ης Βουλγαρικής Αποστολής Ανταρκτικής.
σημαία Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς μαύρου χαβιαριού στην Ευρώπη

Η Βουλγαρία αναδεικνύεται ως κορυφαίος παραγωγός μαύρου χαβιαριού στην Ευρώπη, ανταγωνιζόμενη ισάξια τη Γαλλία και την Ιταλία, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του βουλγαρικού συνδέσμου εμπορίας χαβιαριού Εμίλ Αραμπάντζιεφ.