ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
White House, USA, Leykos Oikos
Φωτο; Shutterstock

ΗΠΑ: Μη ρεαλιστικός στόχος τα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας

Αυτή είναι η πιο ξεκάθαρη και ωμά διατυπωμένη δήλωση μέχρι στιγμής για την προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ σε μια συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας παράλληλα πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν βλέπει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου που πυροδοτήθηκε από τη ρωσική εισβολή πριν τρία χρόνια.

Αυτή είναι η πιο ξεκάθαρη και ωμά διατυπωμένη δήλωση μέχρι στιγμής για την προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Χέγκσεθ τόνισε επίσης στα συμμαχικά κράτη μέλη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ότι θα πρέπει να εντείνουν και να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη της Συμμαχίας θα χορηγήσουν το «συντριπτικό» μερίδιο μελλοντικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Θέλουμε, όπως εσείς, μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας ότι η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος», είπε ο Χέγκσεθ στη συνάντηση περισσότερων από 40 χωρών που βοηθούν την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της ρωσικής εισβολής.

«Το να κυνηγάμε αυτόν τον απατηλό στόχο το μόνο που κάνει είναι να παρατείνει τον πόλεμο και να προκαλεί περισσότερα δεινά», πρόσθεσε.

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία τον Μάρτιο του 2014 και στη συνέχεια υποστήριξε τους φιλορώσους αυτονομιστές σε μια ένοπλη εξέγερση κατά των δυνάμεων του Κιέβου στην ανατολική ουκρανική επαρχία του Ντονμπάς.

Η Ρωσία εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022 πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Μετά από τρία χρόνια πολέμου, η Μόσχα ελέγχει σήμερα περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας, κυρίως στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου δήλωσε επίσης σήμερα ότι οποιαδήποτε βιώσιμη ειρήνη πρέπει να περιλαμβάνει «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν θα ξαναρχίσει».

Ωστόσο, είπε, «οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ρεαλιστικό αποτέλεσμα μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων».

Αντίθετα, οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να υποστηρίζονται από «ικανά ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά στρατεύματα», δήλωσε.

«Αν αυτά τα στρατεύματα αναπτυχθούν ως ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία κάποια στιγμή, θα πρέπει να αναπτυχθούν ως μέρος μιας αποστολής εκτός ΝΑΤΟ και δεν θα πρέπει να καλύπτονται από το Άρθρο 5», είπε, αναφερόμενος στη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της συμμαχίας.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας,

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, ως μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας, δεν θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία», είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γκρίνκεβιτς εκτιμά νίκη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας

O υποπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Αλέξους Γκρίνκεβιτς, υποψήφιος για επικεφαλής των ΗΠΑ στην Ευρώπη, εκτιμά πως η Ουκρανία μπορεί να νικήσει και προειδοποιεί για τη διαρκή απειλή των Χούθι.