Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει 15 μέλη, πέντε από τα οποία είναι μόνιμα βέτο - η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία, και 10 εκλέγονται για διετή θητεία, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε πέντε μέλη να αντικαθίστανται κάθε χρόνο.
Τα μη μόνιμα μέλη εκλέγονται σε περιφερειακή βάση, σύμφωνα με τους οργανισμούς.
Σε περίεργα χρόνια, μία χώρα από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική και δύο από την ομάδα των δυτικών χωρών είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και σε ζυγά χρόνια δύο χώρες από την Αφρική και από μία από την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη. Ένα ζυγό έτος είναι η αρχή μιας εντολής και για ένα αραβικό μέλος.
Από τα νέα μη μόνιμα μέλη, το Πακιστάν έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία, το οποίο σήμερα ξεκινά την όγδοη θητεία του ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ακολουθούμενο από τον Παναμά, ο οποίος εισέρχεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για έκτη φορά, τη Δανία για πέμπτη φορά, την Ελλάδα για τρίτη φορά, και η Σομαλία, η οποία έχει εισέλθει στα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για δεύτερη φορά, έχει τη λιγότερη εμπειρία.
Περισσότερο από το ένα τρίτο των κρατών μελών του ΟΗΕ δεν έχουν εκπροσωπηθεί ποτέ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μεταξύ αυτών είναι η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία.
Τα νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προστίθενται στη Σλοβενία, την Αλγερία, τη Γουιάνα, τη Νότια Κορέα και τη Σιέρα Λεόνε, οι οποίες είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από πέρυσι.
Η θητεία των εκπροσώπων του Ισημερινού, της Ιαπωνίας, της Μάλτας, της Μοζαμβίκης και της Ελβετίας έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2024.