ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
Φωτογραφία Shutterstock

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την πώληση όπλων άνω των 5 δισ. δολ. στην Αίγυπτο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι η πώληση θα «υποστηρίξει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς βοηθά στη βελτίωση της ασφάλειας ενός σημαντικού συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ που εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός στρατηγικός εταίρος στη Μέση Ανατολή».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο, ανέφερε η Al-Ahram, επικαλούμενη το AFP.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι ενέκρινε την πώληση εξοπλισμού αξίας 4,69 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 555 άρματα μάχης Abrams αμερικανικής κατασκευής και αιγυπτιακής χρήσης, 2.183 πυραύλους αέρος-εδάφους Hellfire αξίας 630 εκατομμυρίων δολαρίων και πυρομαχικά ακριβείας αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η πώληση θα «υποστηρίξει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς βοηθά στη βελτίωση της ασφάλειας ενός σημαντικού συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ που εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός στρατηγικός εταίρος στη Μέση Ανατολή».

Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεσαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν το πλήρες ποσό της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για καθένα από τα προηγούμενα τρία χρόνια, η διοίκηση παρακράτησε μεταξύ 85 και 130 εκατομμυρίων δολαρίων και για το φορολογικό έτος 2023, το Κογκρέσο είχε καθορίσει το ποσό των 320 εκατομμυρίων δολαρίων. Από το 2014, οι νομοθέτες των ΗΠΑ προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την ετήσια στρατιωτική βοήθεια για να πιέσουν για πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Τα επιχειρήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απόφαση χορήγησης ολόκληρου του ποσού είναι ότι «είναι σημαντικό για την πρόοδο προς την ειρήνη στην περιοχή και τη συγκεκριμένη και συνεχή συμβολή της Αιγύπτου στις προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, ειδικά για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την επιστροφή των ισραηλινών ομήρων στην πατρίδα τους και την επιστροφή των ισραηλινών ομήρων στα σπίτια τους, την επιστροφή των ισραηλινών ομήρων στα σπίτια τους και την επιστροφή των ισραηλινών ομήρων στα σπίτια τους και την επιστροφή των ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας. αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους που έχουν ανάγκη και συμβολή στην επίτευξη διαρκούς εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο μακροχρόνιος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες της υποστήριξης ασφαλείας των ΗΠΑ από την υπογραφή της αιγυπτιο-ισραηλινής ειρηνευτικής συνθήκης στο Καμπ Ντέιβιντ το 19

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οργή επικρατεί στην Αίγυπτο για τις δηλώσεις Τραμπ σχετικά με το Σουέζ

Αν και δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση, δημόσια πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των αρχών του Καΐρου, αντέδρασαν έντονα, γράφει η εφημερίδα «Εθνικός». Ο πρόεδρος ζήτησε πλοία των ΗΠΑ να διέρχονται δωρεάν από το Σουέζ.
ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Δεν συμμετέχει σε καμία πρόταση για εκτοπισμό των Παλαιστινίων

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς έδωσε εντολή χθες Τετάρτη στον στρατό να ετοιμάσει ένα σχέδιο που θα επιτρέπει την εθελοντική αποχώρηση κατοίκων από την Λωρίδα της Γάζας.