Κύμα προβληματισμού προκαλεί στους εργαζόμενους του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ) η φημολογούμενη προοπτική εξαγοράς ή συγχώνευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό Όμιλο Euronext.
Οι φήμες που κυκλοφορούν από τις αρχές Ιουλίου στον Τύπο έχουν σημάνει «καμπανάκι» στο εσωτερικό του Οργανισμού, με τον Σύλλογο Εργαζομένων να εκφράζει δημόσια τις ανησυχίες του μέσω επίσημης επιστολής.
Στο επίκεντρο του προβληματισμού βρίσκονται οι επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει μια τέτοια εξέλιξη τόσο για την απασχόληση όσο και για τον ρόλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως στρατηγικού θεσμού της ελληνικής οικονομίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου επικαλείται το αρνητικό προηγούμενο άλλων εθνικών χρηματιστηρίων που εντάχθηκαν στον Euronext, όπως της Λισαβόνας, του Μιλάνου και του Δουβλίνου, τα οποία, όπως σημειώνεται, υπέστησαν απώλεια αυτονομίας, μεταφορά κρίσιμων λειτουργιών στο εξωτερικό, και υποβάθμιση του ρόλου τους στην τοπική οικονομία.
Με ρητή τοποθέτησή τους, οι εργαζόμενοι ζητούν διαφάνεια, διάλογο και θεσμικές εγγυήσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και της αυτονομίας του ΧΑ.
Παράλληλα, καλούν την Πολιτεία να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και στην προστασία της βιωσιμότητας ενός θεσμού που για δεκαετίες υπήρξε σταθερός πυλώνας της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
Η επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων στον Όμιλο Επιχειρήσεων της Εταιρείας Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στον Όμιλο Επιχειρήσεων της Εταιρείας Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. εκφράζει την έντονη ανησυχία του σχετικά με την πιθανή εξαγορά ή συγχώνευση του ελληνικού Χρηματιστηρίου με τον πανευρωπαϊκό Όμιλο Euronext.
Από τις αρχές Ιουλίου, πληθαίνουν οι αναφορές στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για συζητήσεις και διεργασίες συγχώνευσης, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους εργαζόμενους και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Οι εργαζόμενοι του Χρηματιστηρίου, κατανοώντας ότι οι στρατηγικές κινήσεις και οι εταιρικές αναδιαρθρώσεις αποτελούν συστατικό στοιχείο της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, εκφράζουν τον βαθύτατο προβληματισμό τους για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη.
Οι επιπτώσεις αφορούν όχι μόνο την εργασιακή ασφάλεια, αλλά και τον στρατηγικό ρόλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως βασικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Οι προβληματισμοί αυτοί δεν είναι θεωρητικοί. Βασίζονται σε συγκριτική μελέτη της πορείας εθνικών χρηματιστηρίων που εντάχθηκαν στο Euronext, όπως αυτών της Λισαβόνας, του Δουβλίνου, του Μιλάνου και του Όσλο.
Η εμπειρία των αγορών αυτών έχει καταγράψει ένα αρνητικό αποτύπωμα, με κοινά μοτίβα όπως:
- Απώλεια αυτονομίας και μεταφορά κρίσιμων αποφάσεων για τεχνολογία, προϊόντα, αγορές και τιμολόγηση σε κεντρικά γραφεία του Ομίλου (Παρίσι ή Άμστερνταμ).
- Υποβάθμιση του στρατηγικού ρόλου του ΧΑ, με συνέπεια τη δυσκολία χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
- Περιορισμένη πρόσβαση των ελληνικών εταιρειών στις ευρωπαϊκές αγορές, εξαιτίας της δεσπόζουσας θέσης παικτών εντός του Euronext, οδηγώντας σε αυξημένα κόστη και απώλεια ανταγωνιστικότητας.
Το Σωματείο καλεί τους θεσμικούς φορείς και την Πολιτεία να λάβουν σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις αυτές και να διασφαλίσουν τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και τη βιωσιμότητα και στρατηγική σημασία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
- Το Χρηματιστήριο Αθηνών κινδυνεύει να μετατραπεί από εθνικός πρωταθλητής σε ένα απλό περιφερειακό υποκατάστημα. Η εμπειρία των άλλων χρηματιστηρίων που εξαγοράστηκαν από το Euronext, δείχνει ότι κεντρικές λειτουργίες (όπως Οικονομικές υπηρεσίες, Ανθρώπινο Δυναμικό, Νομική Υπηρεσία, Marketing και τμήματα IT) συγκεντρώθηκαν και συρρικνώθηκαν, με αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμων και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο.
- Η έννοια των ανακατατάξεων και αναδιαρθρώσεων, που πάντα συνοδεύουν τις συγχωνεύσεις, στην πράξη συνήθως μεταφράζεται σε αβεβαιότητα για την Απασχόληση, Συρρίκνωση Τμημάτων/Διευθύνσεων και παράλληλη κατάργηση θέσεων εργασίας.
Στην πρόταση εξαγοράς του ελληνικού Χρηματιστηρίου ο όμιλος Euronext μέχρι σήμερα πέραν της τιμής εξαγοράς / ανταλλαγής μετοχών δεν έχει εκδηλώσει / εκφράσει μέχρι σήμερα καμία από τις προθέσεις του, σχετικά με όλους τους παραπάνω ρεαλιστικούς προβληματισμούς.
Οι εργαζόμενοι της ΕΧΑΕ δεν είμαστε απλώς υπάλληλοι. Είμαστε η θεσμική μνήμη, η τεχνογνωσία και η κινητήρια δύναμη αυτού του Οργανισμού. Η δική μας αφοσίωση και συνέπεια διατήρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών λειτουργικό και αξιόπιστο στις πλέον δύσκολες στιγμές της οικονομικής ζωής της χώρας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε:
- Άμεση και ειλικρινή ενημέρωση με την υφιστάμενη Διοίκηση του Χρηματιστηρίου, για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι όποιες συζητήσεις με τον όμιλο Euronext.
- Δέσμευση της Διοίκησης του Χρηματιστηρίου, αλλά και της Διοίκησης του Euronext, ότι σε οποιαδήποτε συμφωνία καταλήξουν, ΑΥΤΉ θα περιλαμβάνει ρητές και δεσμευτικές εγγυήσεις για τη διατήρηση του συνόλου των θέσεων εργασίας, καθώς και του στρατηγικού και αποφασιστικού ρόλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
- Δέσμευση όλων των πλευρών, ότι θα τηρηθεί η εφαρμογή των ισχυόντων Προεδρικών Διαταγμάτων, ώστε να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος και διαβούλευση με τη Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων, να εξεταστούν από κοινού όλες οι παράμετροι και να διασφαλιστεί ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι άνθρωποί του, δεν θα θυσιαστούν στο βωμό μιας συμφωνίας που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα ενός ξένου ομίλου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων