Ιστορικό ρεκόρ έσπασε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με το σερί των 8 συνεχόμενων ανοδικών μηνών, το οποίο τρέχει ήδη από τον περσινό Νοέμβριο και κάλυψε και όλο το 1ο φετινό εξάμηνο.
Πλέον -και δεδομένου ότι οι επενδυτές έχουν ψιλοαρχίσει να συνηθίζουν στην ανοδικότητα της τάσης- αναζητούνται νέοι καταλύτες ή έστω αναθέρμανση των παλαιών ώστε τα 15-ετή υψηλά να συντηρηθούν και -γιατί όχι;- να επεκταθούν με κατεύθυνση το ορόσημο των 2.000 μονάδων.
Αυτή η αγορά έχει δείξει ότι είναι ικανή για το καλύτερο δυνατό, οπότε τίποτα δεν αποκλείεται. Βέβαια, και αφού επικαλούμαστε το παρελθόν, είναι αυτονόητο ότι, ειδικά σε αυτά τα πολυετή υψηλά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις «κακοτοπιές», εγχώριες και εισαγόμενες, οι οποίες καραδοκούν και θα μπορούσαν ξαφνικά να ανακινήσουν τάσεις σημαντικής κατοχύρωσης κερδών.
Ο πλανήτης είναι γεμάτος από γεωπολιτικές και μακροοικονομικές «νάρκες», δηλαδή ανοιχτά μέτωπα τα οποία θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να επιδεινώσουν το χρηματιστηριακό περιβάλλον.
Όλοι γνωρίζουν τα ρίσκα ασχέτως του ότι οι μεγάλοι δείκτες κάνουν τα «στραβά μάτια» συμπαρασύροντας ανοδικά και άλλα ΧΑ, όπως της Αθήνας. Η Λεωφόρος Αθηνών, βέβαια, προσφέρει μια αξιόλογη γκάμα θεμελιωδώς υγιών εισηγμένων, πολλές από τις οποίες είναι αληθινές turnaround stories.
Μετά την ολοκλήρωση των γενικών συνελεύσεων και την διανομή συνολικών μερισμάτων-ρεκόρ, η Λεωφόρος Αθηνών μπαίνει στη θερινή, παραδοσιακά υποτονικότερη περίοδο, αναμένοντας νέες επιχειρηματικές εξελίξεις, αναλύοντας τις προοπτικές του πιθανού deal EXAE-Euronext και προεξοφλώντας την πορεία του ΧΑ προς την αναβάθμιση.
* Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών