Σε σταυροδρόμι φαίνεται να πλησιάζει η χρηματιστηριακή αγορά, ύστερα από την καταγραφή του υψηλού των 1.877 μονάδων τον Μάιο, που ήταν ο έβδομος κατά σειρά ανοδικός μήνας, με κέρδη 7,8%, τα υψηλότερα σε μηνιαία βάση σε αυτό το σερί ανόδου.
Η συσσώρευση με κίνηση σε στενό εύρος διακύμανσης αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συνέχιση της ανοδικής κίνησης, εάν η αγορά βρει έναν ικανοποιητικό καταλύτη, αλλά θα μπορούσε να καταλήξει και σε μια διορθωτική κίνηση αποφόρτισης, που θα έδινε την ευκαιρία νέων τοποθετήσεων, δεδομένου ότι η ανοδική δυναμική δεν φαίνεται να έχει εξαντληθεί.
Η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου έφερε μικρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, κατά 0,64%, με κλείσιμο χθες στις 1.842 μονάδες, με τον Δείκτη να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2% από το πολυετές υψηλό των 1.877 μονάδων. Από την αρχή του έτους, τα κέρδη του Δείκτη είναι εντυπωσιακά, ξεπερνώντας το 25%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, που έμεινε στάσιμος αυτή την εβδομάδα, κερδίζει 43%.
Αναζητώντας καταλύτη για άνοδο...
Η αγορά είναι φανερό ότι χρειάζεται ένα νέο καταλύτη για να επανέλθει σε ανοδική κίνηση με ταχύτερους ρυθμούς:
- Τα μακροοικονομικά δεδομένα είναι θετικά, όπως επιβεβαίωσε και η τελευταία έκθεση Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Κομισιόν, που επαναλαμβάνει τις προβλέψεις για αρκετά ισχυρή ανάπτυξη τη διετία 2025 - 2026, καθώς και για πορεία εντός στόχου των καθαρών δαπανών, Κάποιες «σκιές» σε αυτό το αφήγημα έριξε η χθεσινή πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ α' τριμήνου, που έδειξε στασιμότητα (+0,04%) σε τριμηνιαία βάση, λόγω εξωτερικού τομέα και υστέρησης στις επενδύσεις.
- Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, τα στοιχεία πρώτο τριμήνου από 39 εταιρείες έδειξαν ότι παραμένει ισχυρή, αλλά κόβει ταχύτητα μετά το ρεκόρ του 2024, παρουσιάζοντας μείωση σε μονοψήφιο ποσοστό. «Οι 39 εταιρείες που δημοσίευσαν μεγέθη δεν έδειξαν την ίδια δυναμική με άλλες περιόδους και αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο μετά από τέσσερα χρόνια συνεχών ιστορικών επιδόσεων», σημειώνει ο αναλυτής της Beta, Μάνος Χατζηδάκης.
- Ο καταλύτης φαίνεται ότι θα μπορούσε να προέλθει από τις κινήσεις για deals, πρωτίστως στον τραπεζικό κλάδο. Η αγορά περιμένει κάποια σημαντική κίνηση από την Εθνική στον ασφαλιστικό κλάδο, παρά τις διαψεύσεις που έχουν γίνει ως τώρα για μια συμφωνία εξαγοράς της Interamerican.
Από την άλλη, αν δεν εμφανισθεί ο καταλύτης που περιμένει η αγορά, θα είναι δύσκολη μια κίνηση πάνω από το υψηλό των 1.877 μονάδων και δεν αποκλείεται να δούμε ρευστοποιήσεις κερδών, που θα οδηγούσαν σε μια διορθωτική κίνηση αποφόρτισης, η οποία δεν προκαλεί προβληματισμό στους αναλυτές, αφού θα έδινε την ευκαιρία εισόδου σε κεφάλαια που περιμένουν να τοποθετηθούν.
Η αναβάθμιση
Μέσα σε αυτόν τον μήνα, η αγορά έχει «ραντεβού» με τον οίκο MSCI και θα αποτελούσε ευχάριστη έκπληξη αν ανακοίνωνε στις 24 Ιουνίου ότι τοποθετεί το ΧΑ σε λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές.
Όπως έγραψε το BD, η MSCI είναι σημαντική όχι μόνο για το ύψος των κεφαλαίων που παρακολουθούν τους δείκτες της, αλλά και για συμβολικούς λόγους. Τον Ιούνιο του 2013, η Ελλάδα έγινε η πρώτη και μοναδική, έως σήμερα, αγορά που υποβαθμίσθηκε από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη από τον οίκο, γι' αυτό και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό να ανακτήσει το παλιό της status, καθώς μάλιστα είναι και η μοναδική σήμερα αναδυόμενη αγορά στον χώρο της ευρωζώνης.
Το παράδοξο με την αξιολόγηση από την MSCI είναι ότι η Ελλάδα καλύπτει σήμερα... με το παραπάνω το δύσκολο κριτήριο της ύπαρξης τουλάχιστον πέντε μετοχών με κεφαλαιοποίηση σε ελεύθερη διασπορά ύψους τουλάχιστον 2,9 δισ. δολ, όπως φαίνεται και στον πίνακα του οίκου με στοιχεία από το τέλος Απριλίου 2025. Ειδικότερα, οι τέσσερις τράπεζες, η Metlen, ο ΟΠΑΠ, η Jumbo και ο ΟΤΕ κάλυπταν αυτό το κριτήριο στο τέλος Απριλίου.
Οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης του δείκτη MSCI
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι αυτό το κριτήριο έχει αυστηροποιηθεί από τον οίκο και θα πρέπει να καλύπτεται για περίοδο 8 τριμήνων πριν την αξιολόγηση, έναντι 4 τριμήνων προηγουμένως. Έτσι, θα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη αν ο οίκος αποφάσιζε να εντάξει την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση στις 24 Ιουνίου.
Διορθωτική η τεχνική εικόνα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε διορθωτική πορεία μετά την καταγραφή των πρόσφατων φετινών υψηλών στις 1.877 μονάδες, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Ως τώρα η δομή της διόρθωσης δεν χαρακτηρίζεται από εντάσεις και είναι χαρακτηριστική η συρρίκνωση του ημερήσιου εύρους στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας ένδειξη της αναποφασιστικότητας που υπάρχει στα δύο στρατόπεδα της αγοράς.
Ενθαρρυντική είναι η διατήρηση των συναλλαγών σε υψηλά επίπεδα παρά το χαμηλό εύρος διακύμανσης και αποδίδεται στην διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών. Παρόλα αυτά η ζώνη μεταξύ 1.850 και 1.877 μονάδων αποτελεί μια συμπαγή ζώνη αύξησης της προσφοράς, δεδομένων των ισχυρών συναλλακτικών όγκων που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα, ειδικά στους κύριους εκφραστές της τάσης που είναι οι τραπεζικές μετοχές.
Στον αντίποδα, ο Γενικός Δείκτης έχει ακόμα μια απόσταση ασφαλείας από το κομβικό σημείο στήριξης των 1800 μονάδων. Η προσέγγιση της εν λόγω ζώνης θα έβαζε μια ισχυρότερη πιθανότητα αντίστροφής της τάσης μετά από δύο μήνες ανόδου καθώς μετά τον MACD θα είχαμε και δεύτερη τεχνική ένδειξη πώλησης από τον κινητό μέσο των 30 ημερών.
Συμπερασματικά θα αναμέναμε ένα ανάλογο μοτίβο συνέχισης της πλάγιας κίνησης και την ερχόμενη εβδομάδα που θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποφόρτιση της έντονα ανοδικής εικόνα της αγοράς από τις υπερτιμήσεις των εβδομαδιαίων και μηνιαίων διαγραμμάτων.
Θετικό διεθνές κλίμα με το... TACO trade
Στις διεθνείς αγορές, πάντως, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία και διάθεση για αύξηση του ρίσκου από τους επενδυτές, που ποντάρουν στο λεγόμενο "TACO trade" (Trump Always Chickens Out). Δηλαδή, εκτιμούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, όσο και αν εμφανίζεται απειλητικός στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που έχει ανοίξει, στο τέλος πάντα θα υποχωρεί και τα χειρότερα θα αποφεύγονται.
Ένα τεστ του "TACO trade" αναμένεται αυτή την εβδομάδα, καθώς, μετά την επικοινωνία του Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ, τη Δευτέρα θα συναντηθούν στο Λονδίνο αντιπροσωπείες από τις ΗΠΑ και την Κίνα, για να διερευνήσουν τα περιθώρια για πρόοδο στην κατεύθυνση μιας εμπορικής συμφωνίας. Ακόμη και μια νέα, μικρή πρόοδος θα συντηρούσε το θετικό κλίμα στις αγορές, εκτιμούν αναλυτές.
Οι κεντρικές τράπεζες ΗΠΑ και Ευρώπης φαίνεται ότι δεν θα προσφέρουν στηρίγματα το επόμενο διάστημα. Η ΕΚΤ προχώρησε στην όγδοη μείωση επιτοκίων, στο 2%, αλλά πλέον θα τηρήσει στάση αναμονής. Η Fed θα τηρήσει επίσης στάση αναμονής ως τον Σεπτέμβριο, ενώ η αγορά περιμένει ως το τέλος του έτους δύο κινήσεις μείωσης συνολικά κατά 0,50%.
Πάντως, ο δείκτης - βαρόμετρο του παγκόσμιου χρηματιστηριακού κλίματος, ο MSCI World, αντανακλά την αισιοδοξία των επενδυτών (που θα μπορούσε βέβαια να διαψευσθεί τον επόμενο μήνα, αν δεν υπάρξουν εμπορικές συμφωνίες και ο Τραμπ επιβάλει τους μεγάλους δασμούς του...) ότι τελικά ο εμπορικός πόλεμος δεν θα εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία.
Ο δείκτης αυτή την εβδομάδα κέρδισε 1,3% και έχει ξεπεράσει το ρεκόρ που είχε καταγράψει τον Φεβρουάριο, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί Τραμπ. Από το χαμηλό σημείο, όπου είχε υποχωρήσει τον Απρίλιο, μετά την ανακοίνωση των δασμών, ο δείκτης κερδίζει σχεδόν 18%.