Εντυπωσιακή πορεία είχε τον Μάιο το ελληνικό χρηματιστήριο, με τα κέρδη για τον μήνα να φθάνουν το 7,8%, περίπου διπλάσια από την αντίστοιχη άνοδο του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600. Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι τον Ιούνιο θα τεθεί σε δοκιμασία η ανοδική δυναμική της αγοράς, καθώς είναι μήνας με κακό track record για το ΧΑ, ενώ στις διεθνείς αγορές θα κορυφωθεί η αβεβαιότητα, ενόψει της προθεσμίας από Τραμπ για ισχύ των δασμών από 9 Ιουλίου.
Από όλες τις απόψεις, ο Μάιος ήταν εξαιρετικός μήνας για την αγορά, καθώς ο Γενικός Δείκτης έφθασε και διψήφιο ποσοστό κερδών, τα οποία περιορίσθηκαν στο 7,8% μετά τη διήμερη μίνι διόρθωση της Πέμπτης και Παρασκευής. Συμπληρώθηκαν επτά συνεχείς μήνες ανόδου και ο Μάιος ήταν ο καλύτερος από τους επτά μήνες, ενώ όπως τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta, τα αθροιστικά κέρδη σε αυτό το πολύμηνο ράλι ξεπερνούν το 34%.
Πρόκειται για μια ιστορική επίδοση, καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, η εμφάνιση τέτοιας ανοδικής σειράς έχει παρατηρηθεί άλλες τρεις φορές από το 1999 (07/2006 – 01/2007, 08/2013 – 02/2014 και 01/2019 -07/2019) και αποτελεί τη μακροβιότερη συνεχόμενη σειρά θετικών μηνών.
Στις επιμέρους μετοχές, οι τράπεζες είχαν την τιμητική τους τον Μάιο, ένα μήνα που έκλεισε με ένα ιστορικής σημασίας deal για τον κλάδο, την αύξηση της συμμετοχής της UniCredit στην Alpha Bank στο 20%, μια κίνηση που επιβεβαιώνει τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών και δημιουργεί μια νέα βάση για τη συνέχεια.
Από την αρχή της χρονιάς, τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου ξεπερνούν το 35%, ενώ τον Μάιο η Alpha είχε τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 38,6%. Πειραιώς και Optima Bank σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 23% και η Εθνική κέρδισε πάνω από 15%. Εκτός τραπεζικού κλάδου, το 20% ξεπέρασε η άνοδο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η Κρι Κρι κέρδισε περισσότερο από 17% και γύρω στο 15% οι μετοχές των ΟΛΠ και ΕΧΑΕ.
Οι παράγοντες που υποστηρίζουν την άνοδο
Το ανοδικό story της αγοράς υποστηρίζεται και τον Ιούνιο από τις προσδοκίες για νέα deals, εντός και εκτός τραπεζικού κλάδου. Στις τράπεζες, η αγορά περιμένει κάποια κίνηση από την Εθνική, με τον Παύλο Μυλωνά να τοποθετείται προσεκτικά, πάντως, στη χθεσινή γενική συνέλευση, τονίζοντας ότι η τράπεζα εξετάζει κινήσεις επέκτασης με εξαγορές, αλλά δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε συμφωνίες με εμπορική και χρηματοοικονομική λογική από άποψη μεγέθους, απόδοσης ίδιων κεφαλαίων ή συνεργειών σε προσκείμενους κλάδους.
Τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων παραμένουν θετικά και το 2025 και υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις των μετοχών, αν και υπολείπονται ελαφρώς κατά το α' τρίμηνο σε σχέση με τις περυσινές επιδόσεις. Οι τράπεζες, πάντως, πέτυχαν το α' τρίμηνο καθαρή κερδοφορία ελαφρώς υψηλότερη από το 2024.
Όσον αφορά τις αναβαθμίσεις της οικονομίας και της αγοράς, η χθεσινή απόφαση της Scope, του πρώτου οίκου που απέδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα το 2023, να κρατήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας δείχνει ότι πλέον η «αναρρίχηση» σε υψηλότερα σκαλοπάτια γίνεται δυσκολότερη. Για το ΧΑ, ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος τονίζει ότι οι πιθανότητες αναβάθμισης σε ανεπτυγμένη αγορά φέτος ξεπερνούν το 50%.
Το κακό track record του Ιουνίου...
Αν για τη Wall Street παραδοσιακά κακός μήνας θεωρείται ο Μάιος ("sell in May"....) για το ελληνικό χρηματιστήριο ο χειρότερος μήνας, από στατιστική άποψη, είναι ο Ιούνιος.
Όπως τονίζει ο Μ. Χατζηδάκης, «ο Ιούνιος είναι ο χειρότερος μήνας της ελληνικής αγοράς με εμφάνιση αρνητικού προσήμου στο 70% τα τελευταία 25 χρόνια και μέση αρνητική μηνιαία απόδοση 2,54%.
Απέναντι σε αυτή την όχι και τόσο ευκαταφρόνητη ιστορική συχνότητα γεγονότων η Αγορά έχει να αντιπαραβάλει την αύξηση της έντασης της φημολογίας στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων με σημείο αναφοράς τον τραπεζικό κλάδο και ένα μετριοπαθές σετ εταιρικής κερδοφορίας που είναι μεν υποστηρικτικό για πολλές εταιρίες αλλά όχι στον βαθμό και την ένταση που είδαμε στις προηγούμενες τρεις χρήσεις».
...Και οι διεθνείς απειλές
Πέρα από τους κακούς οιωνούς της χρηματιστηριακής στατιστικής, οι επενδυτές θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον Ιούνιο την κλιμάκωση της αβεβαιότητας στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει ο Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει θέσει προθεσμία ως τις 9 Ιουλίου για να κλείσουν συμφωνίες με τις ΗΠΑ οι εμπορικοί εταίροι πριν ενεργοποιηθούν υψηλοί δασμοί, που για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές φθάνουν το 50%.
Έτσι, ο Ιούνιος θα είναι μήνας κορύφωσης των εμπορικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα παράγουν θετική και αρνητική ειδησεογραφία και ανάλογα θα κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες. Χθες, για παράδειγμα, ήταν αρκετή μια επιθετική δήλωση του Τραμπ για την Κίνα (ότι δεν τηρεί όσα συμφωνήθηκαν στην Γενεύη) για να χάσει τα ημερήσια κέρδη του ο δείκτης Stoxx 600>
Πάντως, στις αγορές γίνεται πλέον λόγος για το Taco Trade (Taco: Trump Always Chickens Out). Δηλαδή, πολλοί traders θεωρούν ότι ο Τραμπ, όσο επιθετικός και αν γίνεται, στο τέλος υποχωρεί, άρα έχει νόημα να προχωρά κανείς σε τοποθετήσεις, όποτε οι αγορές υποχωρούν εξαιτίας κάποιας δήλωσης του Αμερικανού προέδρου.
Για τις ευρωπαϊκές αγορές, η κατάσταση κρύβει αρκετές παγίδες, καθώς ο Τραμπ έχει απειλήσει με πολύ μεγάλους δασμούς, ενώ φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ένα βήμα πίσω για να αφήσει περιθώριο για διαπραγμάτευση. Αν κάτι δεν πάει καλά και επιβληθούν δασμοί, αναλυτές εκτιμούν ότι θα δούμε μια άμεση υποχώρηση του Stoxx 600 κατά 8%.
Σοβαρές υπερτιμήσεις
Σε ό,τι αφορά την τεχνική εικόνα της αγοράς, ο Μ. Χατζηδάκης προειδοποιεί ότι οι υπερτιμήσεις βρίσκονται σε ζώνες υπερβολών ανάλογες με αυτές που είχαν απαντηθεί στα υψηλά του 2007.
Όπως σημειώνει, ο Γενικός Δείκτης, μετά τη γρήγορη αποφόρτιση της περασμένης Παρασκευής, ανέκτησε τα κεκτημένα με ένα εμφατικό υψηλό 15 ετών στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Η συνέχεια είχε μια μάλλον αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών καθώς οι πληθωρικές αποδόσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς σε συνδυασμό με την επιστροφή των ταλαντωτών σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών έδωσαν το έναυσμα ρευστοποιήσεων.
Προς το παρόν η διαγραμματική εικόνα δεν υποδηλώνει κάποια αντιστροφή κλίματος, η προσφορά είναι ελεγχόμενη και το εύρος των διακυμάνσεων δεν δημιουργεί συνθήκες στρες στην αγορά. Ωστόσο, όλα αυτά θα τεθούν υπό αμφισβήτηση αν ο Γενικός Δείκτης επαναπροσεγγίσει την ζώνη των 1785 – 1.800 μονάδων που είναι και το άμεσο επίπεδο στήριξης της αγοράς.
Το ιδανικό σενάριο για τους αγοραστές θα ήταν η συσσώρευση και η πλάγια κίνηση τιμών κρατώντας απόσταση ασφαλείας από την ζώνη συναγερμού όπως είχε συμβεί στο προηγούμενο πλατύσκαλο της τάσης στην περιοχή των 1.700-1.730 μονάδων. Παρόλα αυτά απαιτείται αυξημένη εγρήγορση καθώς τόσο στα εβδομαδιαία όσο και στα μηναία διαγράμματα οι υπερτιμήσεις βρίσκονται σε ζώνες υπερβολών ανάλογες με αυτές που είχαν απαντηθεί στα υψηλά του 2007.