Σε υψηλά 15 ετών έχει βρεθεί πάλι το ελληνικό χρηματιστήριο, παίρνοντας δύναμη από την ισχυρή κερδοφορία των τραπεζών σε περιβάλλον πτώσης των επιτοκίων και όλα δείχνουν ότι ο Μάιος μπορεί να εξελιχθεί πολύ καλά, εφόσον δεν επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις στις αγορές ο Ντόναλντ Τραμπ.
Το μεγάλο τεστ για τις αγορές αρχίζει αυτό το τριήμερο, καθώς συναντώνται στη Γενεύη οι αντιπροσωπείες ΗΠΑ και Κίνας για τις συνομιλίες που στόχο έχουν να «σπάσουν τον πάγο» στα θέματα του εμπορίου. Δεν αναμένεται κάποια εμπορική συμφωνία σε αυτή τη φάση, αλλά το ζητούμενο είναι να φανεί ότι η αντιπαράθεση των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης.
Ενδεικτικό της νευρικότητας που επικρατεί ενόψει αυτών των συνομιλιών είναι ότι οι τρεις αμερικανικοί δείκτες έχασαν χθες τα κέρδη τους και έκλεισαν με μικρές απώλειες. Αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν ότι ανάλογα με την έκβαση των συνομιλιών στη Γενεύη, ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει τις επόμενες ημέρες έως -1,5% ή να κερδίσει έδαφος έως 3%.
Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης έκανε χθες άλμα πάνω από το πολυετές υψηλό του Μαρτίου, με τις τραπεζικές μετοχές να κάνουν επίδειξη ισχύος μετά τη δημοσίευση ισχυρών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Ο Γενικός Δείκτης έπιασε το νήμα της ανόδου που σημείωνε ως τις 26 Μαρτίου, όταν είχε πιάσει το υψηλό 14,5 ετών των 1.746 μονάδων και έκλεισε χθες στις 1.750,48, με ημερήσια άνοδο 1,70% και κέρδη 1,41% για την εβδομάδα. Πλέον «γράφει» απόδοση 19,11% από την αρχή του έτους.
Οι τραπεζικές μετοχές είναι η ατμομηχανή σε αυτή την πορεία του Γενικού Δείκτη. Χθες ο κλαδικός δείκτης εκτινάχθηκε 3,92% υψηλότερα, ενώ σε εβδομαδιαία βάση είχε άνοδο 2,37% και τα κέρδη από την αρχή του έτους φτάνουν το 29,07%.
Οι τραπεζικές μετοχές -και ιδιαίτερα της Alpha Bank- προσέλκυσαν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων έδειξαν ότι εξισορρόπησαν αποτελεσματικά τις πιέσεις στην κερδοφορία από τη μείωση των επιτοκίων και βρίσκονται σε τροχιά για να επιτύχουν τους φετινούς στόχους των επιχειρησιακών σχεδίων ή και να τους ξεπεράσουν. Παράλληλα, οι τράπεζες διαθέτουν σημαντικά πλεονάσματα κεφαλαίων, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν για επέκταση των δραστηριοτήτων τους με εξαγορές.
Τέσσερις συνεχείς εβδομάδες ανόδου
«Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε η αγορά καλύπτοντας όλο το χαμένο έδαφος από τα υψηλά του Μαρτίου», σημειώνει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του Μάνος Χατζηδάκης της Beta.
«Το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, η επιβεβαίωση των καθοδηγήσεων των τραπεζών για την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας στο σύνολο της χρονιάς και οι κοντινές μερισματικές διανομές από σημαντικό αριθμό εταιριών υποστήριξαν την ανοδική κίνηση η οποία πλέον βάζει την ελληνική αγορά σε τροχιά νέων υψηλών έχοντας ήδη καταγράψει άνοδο άνω του 19% από την αρχή του έτους.
Εκτός από τα βασικά μεγέθη και την αύξηση της κερδοφορίας στο α’ τρίμηνο κατά 2,7% σε σχέση με πέρυσι οι τράπεζες παρουσιάζουν ποιοτικές και ποσοτικές βελτιώσεις με κυριότερη την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης την αύξηση των διανεμόμενων κερδών και τον χαμηλό βαθμό των προβλέψεων.
Την ίδια στιγμή το ταμπλό δείχνει ανθεκτικό στις έξωθεν πιέσεις καθώς τα 1,5 δις ευρώ σε μερίσματα που θα μοιραστούν σε λιγότερο από ένα μήνα από τις εισηγμένες δημιουργούν μια θετική αναστολή στους επενδυτές παρά την αύξηση των τιμών και την καταγραφή σημαντικών αποδόσεων.
Παράλληλα έχει ξαναζεσταθεί το κλίμα αναφορικά με το ενδεχόμενο των στρατηγικών προσεγγίσεων, μάλιστα η ωρίμανση σημαντικών εγχειρημάτων έχει εντείνει την φημολογία με την επίσπευση του χρονισμού κάποιων ανακοινώσεων».
Η τεχνική εικόνα
«Διαγραμματικά», προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης, «ο Γενικός Δείκτης στην συνεδρίαση της Παρασκευής σημείωσε νέο φετινό υψηλό επιβεβαιώνοντας όλες τις θετικές ενδείξεις από το σύνολο των τεχνικών δεικτών τάσης. Με την κίνηση της Παρασκευής έκλεισε και το καθοδικό χάσμα της 31ης Μαρτίου (1.734-1.718), ημέρα κατά την οποία είχαμε την εκκίνηση της διορθωτικής κίνησης μέχρι τα φετινά χαμηλά.
Η συσσώρευση που προηγήθηκε πριν το φετινό υψηλό απορρόφησε τους κερδισμένους της γρήγορης ανόδου από τις 1455 μονάδες με τους τζίρους να σβήνουν προσωρινά σηματοδοτώντας την εξάντληση της προσφοράς. Η δυναμική της ανόδου "βλέπει" το επόμενο επίπεδο εξάντλησης πέριξ των 1.780 -1.800 μονάδων καθώς οι ταλαντωτές δίνουν σαφές ανοδικό περιθώριο 30-50 μονάδες ως την ζώνη των βραχυπρόθεσμων υπερτιμήσεων.
Μέχρι στιγμής τα τεχνικά ζητούμενα της ανόδου πληρούνται με ιδανικό τρόπο (ταχύτητα ανόδου, έξοδος κερδισμένων, υψηλότερα τοπικά χαμηλά και διαχείριση των ενδοσυνεδριακών διορθώσεων) με τους αγοραστές να κρατάνε το πάνω χέρι στην τάση. Αναμένουμε συνέχιση της ανόδου και τη ερχόμενη εβδομάδα προς το ζώνη τιμών που οριοθετεί το εύρος 1.780-1.800 μονάδων εξετάζοντας σε αυτά τα επίπεδα την δυναμική των συναλλαγών και την ικανότητα απορρόφησης της προσφοράς».