Με ανάμεικτα συναισθήματα και επιφύλαξη έχουν υποδεχθεί οι ευρωπαϊκές αγορές την ανακοίνωση πως ΗΠΑ και Κίνα θα κάτσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για να βρεθεί κοινό έδαφος ώστε να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις μετά τη δασμολογική καταιγίδα του προηγούμενου μήνα.
Το κλίμα στην Ευρώπη ενισχύθηκε ως ένα βαθμό από την είδηση ότι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα ξεκινήσουν σύντομα, αυξάνοντας τις ελπίδες για αποκλιμάκωση του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου που έχει αναστατώσει τις αγορές και απειλεί να βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.
Ο Stoxx 600 κινείται χαμηλά στις 534 μονάδες, και ο Eurostoxx 50 σημειώνει οριακές απώλειες 0,07% στις 5.260 μονάδες. Στις επί μέρους ευρωπαϊκές ο DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει 0,14% στις 23.261 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί κατά 0,48% στις 7.659 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτει κατά 0,24% στις 8.577 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη σημειώνει οριακές απώλειες 0,11% στις 13.490 μονάδες ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ παραμένει αμετάβλητος στις 38.578 μονάδες.
Αν και η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί το σαφέστερο μήνυμα μέχρι στιγμής για ένα άνοιγμα και από τις δύο πλευρές να συνομιλήσουν, το κατά πόσον αυτό θα οδηγήσει σε άμεση αποκλιμάκωση μένει να φανεί, ιδίως καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι δεν βιάζεται να υπογράψει εμπορική συμφωνία με καμία χώρα.
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε «αμοιβαίους» δασμούς στις αρχές Απριλίου.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, αλλά τα στελέχη της αγοράς θα ακούσουν τα σχετικά σχόλια του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ για πληροφορίες σχετικά με την πορεία των επιτοκίων και την κατάσταση της οικονομίας.
Η στρατιωτική ανάφλεξη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν είναι επίσης πιθανό να κρατήσει τους επενδυτές σε εγρήγορση, ενώ τα οικονομικά στοιχεία για την Ευρώπη επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στις λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης για τον Μάρτιο.
Την ίδια στιγμή τα ασιατικά χρηματιστήρια έχουν παραμείνει ανεπηρέαστα από την ανάφλεξη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, σημειώνοντας ανοδικές επιδόσεις, μετά την ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών για σχεδιασμό μείωσης βασικών επιτοκίων σε μια προσπάθεια ενίσχυση της ανάπτυξης παρά τις ανησυχίες για το εμπόριο που προκαλούν οι ΗΠΑ.
Στο θετικό κλίμα συμβάλλει και οι πληροφορίες που θέλουν τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ και τον εμπορικό εκπρόσωπο Τζέιμισον Γκριρ να συναντούνται με τους κινέζους ομολόγους τους, με την ελπίδα ότι θα διευθετηθούν κάποιες από τις διαφορές των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Σε αυτό το κλίμα, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng καταγράφει κέρδη 0,24% και στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχωρεί κατά 0,22%, ενώ οTopix κερδίζει 0,38%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi κερδίζει 0,55% και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,33% και στην ηπειρωτική Κίνα ο CSI 300 ενισχύθηκε κατά 1,01%.
Σε Ινδία και Πακιστάν που βρίσκονται ένα βήμα πριν τον πόλεμο, η αγορά του νέου Δελχί παραμένει αμετάβλητη ενώ στο Πακιστάν υποχωρεί κατά 1,87%.