Πηγή άντλησης σημαντικών κεφαλαίων από τις ελληνικές επιχειρήσεις έχει γίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν αντληθεί κεφάλαια της τάξεως των 15 δισ. ευρώ από το 2020, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος.
Ο κ. Κοντόπουλος, μιλώντας στο OT Forum, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά στατιστικά στοιχεία (το 1998) η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εμφανίζει πλέον αρκετά χαμηλό βαθμό εξάρτησης από τις κινήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια. Έκανε λόγο χαρακτηριστικά για το χαμηλότερο beta ιστορικά, τονίζοντας ότι η αγορά ωριμάζει.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την αναβάθμιση της αγοράς από τους διεθνείς οίκους που καταρτίζουν δείκτες, παρότι πάντα μετράει το παρελθόν, όπως είπε. Σημείωσε ότι το ΧΑ βρίσκεται ήδη στη λίστα παρακολούθησης (watch list) τριών οίκων για να αναβαθμισθεί στις ανεπτυγμένες αγορές και μένει ακόμη ένας οίκος.
Αναφέρθηκε δε στην κινητικότητα που εμφανίζει η αγορά τα τελευταία χρόνια, με αύξηση των νέων εισαγωγών και της άντλησης κεφαλαίων. Όπως είπε, από το 2020 έχουν γίνει 20 νέες εισαγωγές εταιρειών στο ΧΑ, ενώ η καθαρή άντληση κεφαλαίων φθάνει τα 15 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, υπογράμμισε, μιλώντας στο OT Forum ότι το 2024 καταγράφηκε ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων, καθώς τα αντληθέντα κεφάλαια έφθασαν τα 4 δισ. ευρώ και ήταν τετραπλάσια σε σχέση με το 2022.
Επενδυτές και αποταμιευτές, παράλληλα, κατευθύνθηκαν και στα αμοιβαία κεφάλαια, το ενεργητικό των οποίων έφθασε τα 22 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024, όπως τόνισε η πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς. Αυτή η στροφή από τις τραπεζικές καταθέσεις στα αμοιβαία οφείλεται και στη γενικότερη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, σημείωσε.
Ενδυναμώνεται η εποπτεία
Αναφερόμενη στον εποπτικό ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η κ. Λαζαράκου σημείωσε ότι στον νόμο που πέρασε πρόσφατα ενσωματώθηκαν οι προτάσεις της Επιτροπής και διάφορων φορέων της αγοράς, ενώ ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την εποπτεία των κρυπτοστοιχείων.
Σχετικά με το ξεκαθάρισμα του τοπίου για τις εταιρείες που θα μπορούν να προχωρούν σε συναλλαγές κρυπτοστοιχείων, σημείωσε ότι υπήρχε ήδη ένα μητρώο για όσους προχωρούσαν σε ανταλλαγές, που αφορούσε τη διαφάνεια των συναλλαγών. Αυτή τη στιγμή καμία εταιρεία δεν έχει αδειοδότηση, αλλά υπάρχει μεταβατική ρύθμιση ώστε να συνεχίσουν με το τωρινό πλαίσιο και να εγγραφούν μέχρι τα τέλη του έτους.
Η Επιτροπή βρίσκεται σε στάδιο μετασχηματισμού, υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως τόνισε η κ. Λαζαράκου, γίνονται σημαντικές επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και «ελπίζουμε ότι το 2026 θα μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».
Για παράδειγμα, θα παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο οι συναλλαγές για να εντοπίζονται ενδεχόμενες περιπτώσεις χειραγώγησης της αγοράς, θα δοθεί έμφαση στην κυβερνοασφάλεια και θα ενοποιηθούν τα πληροφοριακά συστήματα, έργο που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2026.
Σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις στην επιβολή προστίμων, είπε ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρος και η Επιτροπή έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν πέραν της πενταετίας. «Τα πράγματα περιπλέκονται όταν εμπλέκονται διεθνείς επενδυτές και πρέπει να επικοινωνήσουμε με ξένες επιτροπές για να συλλέξουμε στοιχεία», εξήγησε.