ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
Συνεχίζει σε υψηλά 15ετίας ο Γενικός Δείκτης εν μέσω ανοδικού κλίματος

«Βλέπει» πάλι το ρεκόρ των 1.746 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ

Έκτος συνεχής μήνας ανόδου ο Απρίλιος, κέρδη πάνω από 5% την περασμένη εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη. Κλειδί τα κέρδη των εισηγμένων, ενώ οι διεθνείς αγορές ξαναβρίσκουν τον βηματισμό τους.

Μια «ανάσα» από το πολυετές υψηλό του Μαρτίου, στις 1.746 μονάδες, βρίσκεται πλέον ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι οιωνοί είναι άριστοι για να το φθάσει εκ νέου, καθώς η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα αρχίζει σε σχετικά καλό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ η ελληνική αγορά περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου από τις τράπεζες.

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν πολύ καλή για το ΧΑ, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 1.726 μονάδες, σε απόσταση μόλις 20 μονάδων ή περίπου 1% από το υψηλό του Μαρτίου. Τα κέρδη για την εβδομάδα ξεπέρασαν το 5% για τον Γενικό Δείκτη, καθώς ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 8,34%. Από την αρχή του έτους, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη φθάνουν το 17,45% και του τραπεζικού ξεπερνούν το 26%.

Ο Απρίλιος ήταν ένας δύσκολος μήνας για τις αγορές και για το ΧΑ, λόγω των σαρωτικών δασμών που ανακοίνωσε ο Τραμπ στις 2 Απριλίου, όμως ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να συνεχίσει το σερί ανόδου του για έκτο μήνα, κάτι που έχει να συμβεί από το 2019. Εν μέσω αναταραχής στις αγορές, το ράλι ανόδου των τραπεζικών μετοχών διακόπηκε, αλλά ο Γενικός Δείκτης βρήκε στήριξη από μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με ισχυρά αμυντικά χαρακτηριστικά (ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Jumbo, ΟΠΑΠ).

Τα εξαιρετικά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας (ανάπτυξη πάνω από 2%, πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% το 2024, μεγάλη μείωση χρέους), σε συνδυασμό με τις πολύ καλές επιδόσεις των εισηγμένων το 2024 και την αναμενόμενη καλή πορεία τους το 2025 δημιουργούν θετικό επενδυτικό περιβάλλον στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Το story της αναβάθμισης της οικονομίας και του χρηματιστηρίου από οίκους αξιολόγησης και οίκους που καταρτίζουν διεθνείς δείκτες φαίνεται ότι αποτελεί ένα σημαντικό ατού για την ελληνική αγορά, συντηρώντας τις εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, που είχαν φθάσει τα 353 εκατ. ευρώ ως το τέλος Μαρτίου. 

Όπως ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας την Τρίτη, το 2024 καταγράφηκαν συνολικές εισροές 11,3 δισ. ευρώ σε ομόλογα και μετοχές χάρη στην αναβάθμιση της οικονομίας με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εκ των οποίων τοποθετήθηκαν σε τραπεζικές μετοχές 1,8 δισ. και σε μετοχές εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα 3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι αναβαθμίσεις έφεραν 4,8 δισ. ευρώ στις ελληνικές μετοχές το 2024.

Στρες τεστ στην κερδοφορία

Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta, «ο Απρίλιος ήταν ο έκτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας (+0,77) για την εγχώρια αγορά η οποία τρέχει ένα σερί απόδοσης 22,82% από τον Οκτώβριο του 2024. Σε αυτό το εξάμηνο επιβεβαιώθηκε η διατήρηση της κερδοφορίας των εισηγμένων σε επίπεδα ρεκόρ, η ανθεκτικότητα των περιθωρίων κέρδους και η γενναιόδωρη ανταμοιβή των μετόχων οι οποίοι θα εισπράξουν τουλάχιστον 4,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της χρήσης καθώς ακόμα αναμένονται αποφάσεις διανομών από αρκετές εισηγμένες εταιρίες».

Κλειδί για την πορεία της αγοράς θα είναι τον Μάιο η πορεία της κερδοφορίας των εισηγμένων. Όπως τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, «ο Μάιος θα έχει τον χαρακτήρα ενός άτυπου στρες τεστ για την κερδοφορία καθώς οι επενδυτές θα αναζητήσουν απτές αποδείξεις για τα περυσινά ισχυρά επίπεδα κερδοφορίας στο αν και κατά πόσο ήταν συγκυριακά ή διαπνέονται από επαναλαμβανόμενη βάση στο μεγαλύτερο τους βαθμό παρά τις νέες προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος. 

Επίσης μέσα στο μήνα οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των εταιριών θα πυκνώσουν δίνοντας νέο υλικό πληροφόρησης προϊδεάζοντας ενδεχομένως για τις τάσεις του εξαμήνου ενδυναμώνοντας το εσωτερικό περιεχόμενο της Αγοράς. 

Οι τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ερχόμενη εβδομάδα καθώς ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου». 

Από τεχνική άποψη, όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, «ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε τροχιά νέων υψηλών καθώς είναι εμφατική η άρνηση του να επιστρέψει και να κλείσει τις ανοδικές εκκρεμότητες του χάσματος της 23ης Απριλίου. Ο σχηματισμός που είναι σε εξέλιξη (island reversal) πλέον παραπέμπει σε ένα από τα πιο δημοφιλή ανοδικά μοτίβα έχοντας απομονώσει μια βραχυπρόθεσμη ζώνη τιμών (4-24 Απριλίου 1663-1455 μονάδες) η οποία λειτουργεί σαν βάση στήριξης των τιμών».

Οι διεθνείς αγορές βρίσκουν τον βηματισμό τους

Ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία της αγοράς θα είναι να συνεχίσει να αποδεικνύεται ότι τα διεθνή χρηματιστήρια ξεπερνούν τις έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πολιτικής Τραμπ και βρίσκουν τον βηματισμό τους.

Προς το παρόν, οι αγορές έχουν ανακτήσει τις απώλειες των πρώτων ημερών του Απριλίου και κινούνται πλέον ανοδικά, ίσως και με μια δόση υπεραισιοδοξίας για εκτόνωση του εμπορικού πολέμου, παρότι προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει συμφωνίες των ΗΠΑ με τους εμπορικούς εταίρους και η αβεβαιότητα διατηρείται.

Στην πραγματικότητα, οι αγορές παραμένουν ευάλωτες και δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι διαχειριστές, όπως ο Μαρκ Μόμπιους που κινείται στις αναδυόμενες αγορές και ο Γουόρεν Μπάφετ διατηρούν ασυνήθιστα μεγάλα ποσά ρευστότητας στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η Wall Street και οι ευρωπαϊκές μετοχές έκαναν ράλι την περασμένη εβδομάδα και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν την Παρασκευή, καθώς η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου ενισχύθηκε από μια ισχυρή έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ και από τις ενδείξεις ότι η Κίνα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για δασμούς.

Και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο άνω του 1% στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ και οι τρεις δείκτες σημείωσαν άνοδο την εβδομάδα. Ο S&P 500 σημείωσε την ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση κερδών, το μεγαλύτερο σερί κερδών του σε πάνω από δύο δεκαετίες.

Η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα και ο πληθωρισμός των μισθών ήταν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών, κάτι που προκάλεσε άλμα στις αποδόσεις των τίτλων του αμερικανικού Δημοσίου.

Το Πεκίνο αξιολογεί την πρόταση της Ουάσινγκτον για συνομιλίες σχετικά με τους σαρωτικούς δασμούς του προέδρου Τραμπ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, σηματοδοτώντας μια πιθανή αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Η αγορά δεν πιστεύει ότι οι τρέχοντες δασμοί θα παραμείνουν για πολύ καιρό, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν επίσης άνοδο άνοδο την Παρασκευή, ενώ ο δείκτης MSCI για τις μετοχές σε όλο τον κόσμο κέρδισε 1,58%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 1,67%, ενώ ο ευρύτερος ευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε άνοδο 1,75%.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνεδρίαση της Fed για τη νομισματική πολιτική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Fed, που πιέζεται με πρωτοφανή τρόπο από τον Τραμπ να μειώσει τα επιτόκια, δεν πρόκειται να το κάνει αυτή την εβδομάδα, αλλά οι επενδυτές περιμένουν με ενδιαφέρον τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για την πορεία της οικονομίας στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Η πορεία προς τις 2.000 μον., η Metlen στην τελική ευθεία και η Intralot

Στόχος οι 2.000 μον. πριν το τέλος Ιουλίου, οι επενδυτές βάζουν στα ραντάρ μετοχές που έμειναν πίσω, η Metlen στον δρόμο που οδηγεί στο Λονδίνο, ο ΟΠΑΠ και η Stoiximan, η Premia ανέκαμψε και η Intralot 6,5% πάνω από τη δημόσια πρόταση.
Χρηματιστήριο και αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Όλο και πιο κοντά στις 2.000 μονάδες το ΧΑ, ποιες μετοχές ξεχώρισαν σήμερα

Περιορισμένες μεταβολές και μείωση συναλλαγών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που ολοκληρώνεται με κέρδη 1,29% για τον Γενικό Δείκτη. Μεγάλη άνοδος για ΕΥΔΑΠ, σημαντικά κέρδη για Helleniq Energy, Τιτάν, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Σαράντης.