Το νέο «κτύπημα» της Κίνας και η συνεχιζόμενη αναταραχή στην αγορά ομολόγων, δημιουργεί περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας στις αγορές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών, πάντως, να εμφανίζει συμπεριφορά καλύτερη της Ευρώπης.
Ο Γενικός Δείκτης μετά την αρχική «βουτιά» καθώς διολίσθησε έως και τις 1.557,53 μονάδες με πτώση 1,57%, κατόρθωσε να μαζέψει τις απώλειές του, με αποτέλεσμα στις 13:47 να βρίσκεται στο +0,4% και τις 1.589,06 μονάδες. Στα 81,5 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η αξία των συναλλαγών, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,70%, τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει άνοδο 0,48% και τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται στο +0,59%.
Το θετικό γύρισμα για Coca-Cola HBC (+1,33%) και η σταθερά καλή πορεία της μετοχής του ΟΤΕ (+1,79%) συμβάλλουν σημαντικά στην αντιστροφή τάσεων για την εγχώρια αγορά.
Θετική, πλέον, πορεία ακολουθούν και οι τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση αυτής της Optima Bank που υποχωρεί 3,8%. Κέρδη 0,34% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να ενισχύεται 1,16%, ενώ άνοδο 0,09% εμφανίζει η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς κινείται 1,11% υψηλότερα.
Αναστάτωση στις διεθνείς αγορές
Η μεταβλητότητα, με συχνές αλλαγές πρόσημων, είναι το βασικό χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και των προθεσμιακών συμβολαίων της Wall Street.
Σύμφωνα με τον Μ. Χάρνετ της Bank of America, οι επενδυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να πωλούν μετοχές σε κάθε άνοδο του δείκτη S&P 500, έως ότου παρέμβει η Fed και αποκλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το πρόσφατο χάος με τους δασμούς ως μια μετάβαση από την «αμερικανική εξαίρεση» στην «αμερικανική αποκήρυξη».
Ο αναλυτής, μάλιστα, της BofA θεωρεί ότι υπάρχει αξία στο να στοιχηματίσει κανείς στην πτώση των μετοχών έως ότου ο S&P 500 φτάσει περίπου στις 4.800 μονάδες και προτιμά τις μακροπρόθεσμες θέσεις σε διετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Προειδοποίησε ότι οι αυξανόμενες αποδόσεις ομολόγων, η πτώση των μετοχών και η αποδυνάμωση του δολαρίου προκαλούν παγκόσμια ρευστοποίηση — και τόνισε ότι η ουσιαστική πολιτική παρέμβαση είναι πιθανόν ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.
Στην Ευρώπη τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο γερμανικός DAX με απώλειες άνω του -1%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχει πτώση 0,38%. Εξαίρεση αποτελεί ο βρετανικός FTSE 100, ο οποίος ενισχύεται 0,45%, καθώς καταγράφηκε αναπάντεχη καλή πορεία για τη βρετανική οικονομία.
Σε διάστημα μερικών ωρών τα futures της Wall Street έχουν αλλάξει πρόσημο περισσότερες από τρεις φορές και πλέον κινούνται θετικά, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,7%.
Νέα εντυπωσιακά κέρδη για τον χρυσό, ο οποίος κατακτά συνεχή ιστορικά υψηλά, με κέρδη που ξεπερνούν το 2% και διαμόρφωση έως και τα 3.255,26 δολάρια. Ακάθεκτο και το ράλι του ευρώ, το οποίο ενισχύεται άνω του 1% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,136 δολάρια ανά ευρώ.
«Παγώνει» το εμπόριο ΗΠΑ – Κίνας
Η νέα εξέλιξη έρχεται από το Πεκίνο, το οποίο απάντησε στις ΗΠΑ με επιβολή δασμών 125% στα αμερικανικά προϊόντα, με το εμπόριο μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών της υφηλίου να καθίσταται απαγορευτικό. Μάλιστα η Κίνα τόνισε ότι αυτή είναι η τελευταία αύξηση σε δασμούς που ανακοινώνει, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί εάν ο Τραμπ επιβάλλει νέα αύξηση και μάλιστα χαρακτήρισε μία τέτοια κίνηση ως «φάρσα».
Παράλληλα ο Κινέζος πρόεδρος, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, δήλωσε ότι το έθνος του «δεν φοβάται». «Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο και το να πάμε ενάντια στον κόσμο θα οδηγήσει μόνο σε αυτοαπομόνωση», είπε ο Σι και προσέθεσε ότι «για περισσότερα από 70 χρόνια, η ανάπτυξη της Κίνας βασίζεται στην αυτοδυναμία και τη σκληρή δουλειά -ποτέ σε δώρα από άλλους και δεν φοβάται οποιαδήποτε άδικη καταστολή. Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει το εξωτερικό περιβάλλον, η Κίνα θα παραμείνει σίγουρη, θα παραμείνει συγκεντρωμένη και θα επικεντρωθεί στην καλή διαχείριση των δικών της υποθέσεων».