Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης βρίσκονται οι αγορές σε όλο τον κόσμο, για δεύτερη διαδοχική ημέρα ενώ υπό το βάρος της «βύθισης» της Wall Street «σπάει» και η κόντρα πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των ΗΠΑ που σημειώνονταν από την αρχή του έτους.
Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην εγχώρια αγορά, ενώ νέα σημαντική πτώση δείχνουν και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street
Η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως δραματική, με μεγάλες απώλειες για τους κορυφαίους δείκτες και πανικόβλητες κινήσεις από τους επενδυτές.
Βουτιά 4,59% για τον Stoxx 600, με τον τραπεζικό δείκτη να ισοπεδώνεται με πτώση που ξεπερνά το 9%, με τον DAX να υποχωρεί 4,53%, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 3,53% χαμηλότερα και τον CAC 40 να κινείται 3,62% χαμηλότερα. Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές της περιφέρειας, με τον FTSE MIB να έχει πτώση 6,85% και τον ΙΒΕΧ 35 να βυθίζεται 5,75%.
Από αυτή τη λαίλαπα των ρευστοποιήσεων δεν μπορεί να ξεφύγει το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 4,62% στις 1.601,13 μονάδες, ενώ εκτοξεύεται η αξία των συναλλαγών στα 213,4 εκατ. ευρώ. Απώλειες 4,81% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει πτώση 4,58% και τον τραπεζικό δείκτη να αποδυναμώνεται 6,40%.
Άλλωστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο εμπορικός πόλεμος μόλις ξεκίνησε είναι οι επενδυτές, με την Κίνα να επιβεβαιώνει αυτήν την εκτίμηση, ανακοινώνοντας δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα.
Το sell off όλων των επενδύσεων που θεωρούνται ριψοκίνδυνες συνεχίζεται αμείωτο μετά τη χθεσινή εξαέρωση 2,5 τρις. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της Wall Street, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης MSCI βρίσκεται σε τροχιά να εμφανίσει τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες των τελευταίων επτά μηνών.
«Η αγορά αποδοκιμάζει αυτή την τιμολογιακή πολιτική», δήλωσε ο Εντ Γιαρντένι, πρόεδρος της Yardeni Research, στο Bloomberg TV. «Ελπίζω να ακουστεί το μήνυμα που στέλνει το χρηματιστήριο στην αμερικανική κυβέρνηση».
Την ίδια ώρα η JPMorgan αυξάνει την πιθανότητα για παγκόσμια ύφεση φέτος στο 60% από 40% που εκτιμούσε πριν, εξαιτίας τόσο των άμεσων όσο και των δευτερογενών επιπτώσεων των αμερικανικών δασμών.
Έξοδος από παντού πλην ομολόγων και χρυσού
Οι μεγάλες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τις οποίες εξέφρασε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, πλήττει τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο, γεγονός που δικαιολογεί και τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωσή του.
Απώλειες 6,14% για το brent στα 65,75 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται 6,59% χαμηλότερα και διαμορφώνεται στα 62,64 δολάρια. Πτωτική η πορεία και για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο για τον Μάιο να υποχωρεί άνω του -6% στα 36,6 ευρώ.
Αντιστροφή τάσεων για τον χρυσό, ο οποίος διαγράφει τις αρχικές του απώλειες και πλέον κινείται με κέρδη 0,35% στα 3.132,46 δολάρια
Στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων στρέφονται ο επενδυτές, καθώς ακόμη και εάν η ύφεση πλήξει την παγκόσμια οικονομία, πρόκειται για μία τοποθέτηση που προσφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις.
Πτώση 5% για την απόδοση του γερμανικού 10ετούς στο 2,50%, με αυτή για το 10ετές γαλλικό να υποχωρεί 2,58% στο 3,28%, ενώ για το ιταλικό 10ετές αποκλιμακώνεται κατά 1,46% στο 3,7%. Κατά 4,4% μειώνεται η απόδοση για το αμερικανικό 10ετές στο 3,878%, ενώ το βρετανικό 10ετές βλέπει την απόδοσή του να υποχωρεί 1,97% στο 4,4% και αυτή του ελληνικού 10ετούς έχει πτώση 2,89% στο 3,39%.