Σε αναβάθμιση τόσο της τιμής – στόχου όσο και της σύστασης για τη μετοχή της ΔΕΗ προχωρά με έκθεσή της η Goldman Sachs. Η νέα τιμή – στόχος είναι στα 15,5 ευρώ από 14,5 ευρώ, δηλαδή με περιθώριο ανόδου σχεδόν 25% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ η σύσταση αναβαθμίζεται σε «αγορά» από «ουδέτερη» που ήταν πριν.
Τρεις είναι οι βασικές αιτίες για την αναβάθμιση, σύμφωνα με την Goldman Sachs:
- Ο σταδιακός μετασχηματισμός της ΔΕΗ θα πρέπει να οδηγήσει σε πολλαπλή επέκταση.
- Η πρόβλεψη για CAGR 20% την περίοδο 2024-27 υποδηλώνει ότι η ΔΕΗ προσφέρει ανάπτυξη τύπου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με κάποια προστασία από τις κινήσεις των τιμών της ενέργειας λόγω της κάθετα ολοκληρωμένης φύσης της, και
- Τα ενθαρρυντικά σημάδια για την εκτέλεση του business plan, με προγραμματισμένες προσθήκες ΑΠΕ που υποστηρίζονται από έναν ώριμο αγωγό έργων και σχέδιο σταδιακής κατάργησης του λιγνίτη.
Όπως τονίζεται στην έκθεση η ΔΕΗ έχει θέσει τις βάσεις για μία πολλαπλή επέκταση των δραστηριοτήτων της, ενώ για την επόμενη 3ετία εκτιμάται ότι η εταιρεία θα περίπου επτά δισ. ευρώ, κυρίως για την ενίσχυση των προσθηκών ΑΠΕ και τον εκσυγχρονισμό - επέκταση του ηλεκτρικού της δικτύου. Αυτό, σε συνδυασμό με τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, αναμένεται να ωθήσει το βάρος των καθαρών δραστηριοτήτων στο περίπου 65% του EBITDA έως το 2027 (έναντι περίπου 50% το 2024).
Παράλληλα αναμένεται ότι η ΔΕΗ θα πετύχει 20% CAGR μεταξύ 2024 και 2027. Αυτός ο ρυθμός είναι παρόμοιος με τις αμιγώς ανανεώσιμες πηγές— συνήθως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο υποτμήμα στον χώρο — με τη ΔΕΗ να έχει πρόσθετο όφελος σε περιόδους αστάθεια εμπορευμάτων. Η εκτέλεση είναι το κλειδί και υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια. Τα επόμενα τρία χρόνια, η ΔΕΗ σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, να εγκαταστήσει νέα δυναμικότητα ΑΠΕ και να αυξήσει τις επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, καθώς η αποτυχία υλοποίησης αυτών των στόχων θα επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές αύξησης των κερδών. Ωστόσο, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας βλέπουν ενθαρρυντικά σημάδια. Συγκεκριμένα:
- περίπου το 95% των προβλεπόμενων προσθηκών ΑΠΕ για το 2025-27 είναι είτε υπό κατασκευή είτε έτοιμες για κατασκευή και
- το σχέδιο σταδιακής κατάργησης του λιγνίτη φαίνεται να προχωρά καλά, με λιγότερο από το ήμισυ του αρχικού στόλου να έχει παροπλιστεί.