Η Ελλάδα, μαζί με τέσσερις ακόμη χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συγκαταλέγεται στις πρώτες που θα εφαρμόσουν την πιλοτική φάση επαλήθευσης ηλικίας για τη χρήση υπηρεσιών στο διαδίκτυο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο πλαίσιο της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), η Επιτροπή παρουσίασε ένα καινοτόμο πρωτότυπο εργαλείο που στοχεύει στην αποτελεσματική επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών, με πρωταρχικό στόχο τη θωράκιση των ανηλίκων απέναντι σε δυνητικά επιβλαβές ή επικίνδυνο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
Το νέο σύστημα επαλήθευσης θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε πέντε κράτη–μέλη: την Ελλάδα, τη Δανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, τα οποία θα λειτουργήσουν ως πιλότοι για την εξέλιξη και βέλτιστη προσαρμογή της τεχνολογικής λύσης σε εθνικό επίπεδο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι το σχεδιαζόμενο σύστημα είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τον χρήστη και βασίζεται στην αρχή της ελαχιστοποίησης των προσωπικών δεδομένων, διασφαλίζοντας την προστασία της ιδιωτικότητας κάθε πολίτη.
Όπως αναφέρεται, οι χρήστες θα μπορούν να αποδεικνύουν με απλό τρόπο ότι είναι άνω των 18 ετών κατά την πρόσβαση σε περιεχόμενο κατάλληλο μόνο για ενήλικες, χωρίς να απαιτείται η αποκάλυψη της ακριβούς ηλικίας ή άλλων προσωπικών στοιχείων.
Παράλληλα, καμία πληροφορία σχετικά με τις προτιμήσεις ή το περιεχόμενο που παρακολουθούν οι χρήστες δεν θα συλλέγεται ή θα δύναται να ανακατασκευαστεί, διαφυλάσσοντας την ανωνυμία τους.
Η Επιτροπή παρουσιάζει επίσης ένα πακέτο κατευθυντήριων γραμμών που στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ανηλίκων στο διαδίκτυο. Οι οδηγίες αυτές παρέχουν πρακτικές συστάσεις για την πρόληψη φαινομένων όπως ο εθισμός, ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο, η ανεπιθύμητη επικοινωνία με αγνώστους και η έκθεση σε επιβλαβές περιεχόμενο. Το περιεχόμενο των συγκεκριμένων οδηγιών διαμορφώθηκε ύστερα από διαβούλευση με ειδικούς στον τομέα και έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ανάπτυξη του σχεδίου επαλήθευσης ηλικίας ξεκίνησε στις αρχές του 2025, διευρύνοντας τις τεχνικές βάσεις για τη δημιουργία ηλικιακά κατάλληλων ψηφιακών υπηρεσιών. Το σύστημα βασίζεται στις προδιαγραφές που θα ισχύσουν και για τα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας (eID), τα οποία προβλέπεται να υλοποιηθούν έως το τέλος του 2026.
Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται η συμβατότητα και η ενιαία εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενοποίηση των λειτουργιών γύρω από την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και την ασφαλή επαλήθευση ηλικίας.
Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα τεχνολογίας, ασφάλειας και δημοκρατίας, Χένα Βίρκνουνεν, τόνισε πως «η διασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών και των νέων μας στο διαδίκτυο είναι υψίστης σημασίας για την παρούσα Επιτροπή» και πρόσθεσε ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές και το πρόγραμμα επαλήθευσης ηλικίας συνιστούν καθοριστικό βήμα προόδου στη θωράκιση των ανηλίκων, ξεκαθαρίζοντας πως «οι πλατφόρμες δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία για τη διατήρηση πρακτικών που θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο».